Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Macron’dan Çin’e arabuluculuk çağrısı: Rusya’yı müzakere masasına getirebileceğine inanıyorum

Macron'dan Çin'e arabuluculuk çağrısı: Rusya'yı müzakere masasına getirebileceğine inanıyorum


– Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, aralarında iş insanlarının da bulunduğu geniş bir heyetle Pekin’e düzenlediği resmi ziyaret kapsamında, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüştü. Macron ile Çinli mevkidaşının görüşmesine, iki ülke arasındaki ticari ilişkiler ve enerji alanındaki işbirliği kadar Ukrayna’daki savaş ve nükleer silahların çatışmaya dahil edilme olasılığı damga vurdu.

‘RUSYA’YI MASAYA GETİRMEK İÇİN SİZE GÜVENİYORUM’

Görüşmenin basına açık bölümünde Şi’ye “Ukrayna’daki savaşın uluslararası istikrara zarar verdiğini” söyleyen Macron, “Rusya’yı aklıselime davet etmek ve tüm tarafları yeniden müzakere masasına oturtmak için size güvenebileceğimi biliyorum” dedi. Fransa Cumhurbaşkanı, “Dünyanın sürdürülebilir bir barışa ihtiyacı olduğunu” söyledi.

Şi ise Fransız mevkidaşına, çatışmaların yoğunlaşarak gerilimin yükselmesini önlemek istediğini belirtti. Çin Devlet Başkanı, “çok kutuplu dünyada Avrupa’nın bağımsız rolü bulunduğunu” hatırlatarak Avrupa’nın stratejik anlamdaki özerkliğini desteklediğini dile getirdi. Şi, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin iki daimi üyesi olarak Fransa ve Çin’in dünya barışını koruma kabiliyet ve sorumluluğuna sahip olduğunun” altını çizdi.

‘NÜKLEER SİLAHLAR KULLANILMAMALI’

İkili görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Macron, “Ukrayna işgal altında olduğu ve BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olan bir ülke kurumun bağlayıcı sözleşmelerine aykırı hareket ettiği sürece güvenli ve istikrarlı bir Avrupa’nın mümkün olmayacağını” dile getirdi. Şi Çinping ise ülkesinin barış görüşmelerinin başlamasından yana olduğunu vurgulayarak, siyasi çözüme işaret etti. Çin Devlet Başkanı, uluslararası topluma itidal çağrısı yaparak nükleer silahların çatışmaya sokulmamasının önemine dikkat çekti.

ENERJİ İŞBİRLİĞİ ANLAŞMALARI İMZALANDI

Üç günlük resmi ziyaret kapsamında, başta nükleer enerji ve rüzgar enerjisi alanında olmak üzere iki ülke arasında bir dizi ticari anlaşma da imzalandı. Macron ayrıca, Çinli mevkidaşını 2025’te okyanusların korunmasına ilişkin küresel bir konferans organize edecek ülkesini desteklemeye davet etti.

ÇİN, SAVAŞIN YILDÖNÜMNDE 12 MADDELİK BARIŞ PLANI ÖNERMİŞTİ

Çin, Ukrayna’daki savaşın 24 Şubat’taki birinci yıldönümünde ihtilafa son vermek için 12 maddelik bir barış planı duyurmuştu. Batılı ülkeler önerilere mesafeli yaklaşsa da Ukrayna lideri Volodimir Zelensky Çin ile doğrudan temasların başlama çağrısında bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version