Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Macron imzaladı, öfke yaratan emeklilik düzenlemesi yasalaştı

Macron imzaladı, öfke yaratan emeklilik düzenlemesi yasalaştı


Fransa’da günlerdir yüz binlerce kişinin katıldığı kitlesel eylemlere ve çok sayıda sektörde grevlere neden olan emeklilik düzenlemesi yasası, Anayasa Konseyi’nin, emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkaran düzenlemeyi ana hatlarıyla onaylamasının ardından Cumhurbaşkanı Macron tarafından da imzalandı. Düzenlemenin yasalaşmasıyla ülkedeki emeklilik yaşı, muhtemelen 1 Eylül’den sonra kademeli olarak 2030’a kadar 64’e çıkacak.

BİRÇOK KENTTE KONSEY’İN KARARI SONRASI EYLEM YAPILDI

Konseyin kararından sonra muhalefetten tepkiler yağarken Fransızlar Paris, Lyon, Rennes ve Nantes kentleri başta olmak üzere, ülke genelinde sokağa indi. Başkent Paris’te binlerce kişi sendikaların çağrısıyla eylemlere katılırkeni bazı eylemciler çöp bidonlarını ve bisikletleri ateşe verdi.

Rennes sokakları da karıştı, polis bazı eylemcilerin ateşe verdiği karakoldaki yangını TOMA’yla söndürdü.

SENDİKALARDAN 1 MAYIS ÇAĞRISI

Öte yandan sendikalar Macron’un salı günü Elysee Sarayı’nda görüşme teklifini reddederek hükümetle 1 Mayıs’a kadar görüşmeyeceklerini duyurdu. Cuma günü Macron hükümetine Konsey’in kararına rağmen yasayı yürürlüğe koymama çağrısı yapan sendikalar işçilere güçlerini 1 Mayıs’ta alanları doldurarak gösterme çağrısında bulundu.

NE OLMUŞTU?

Fransa’da hükümetin, emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkarılmasını içeren yasa tasarısını oylamadan Ulusal Meclis’ten geçirme kararı üzerine, 16 Mart’ta kitlesel gösteriler başlamıştı. Gösterilere sert müdahale eden polis ile göstericiler arasında ülkenin birçok yerinde şiddet olayları yaşanıyor. Ülke genelinde 16 Mart’tan bu yana düzenlenen protestolarda 1000’den fazla kişi gözaltına alındı. Muhalefet ve hükümet, reformun anayasaya uygun olup olmadığının belirlenmesi için Anayasa Konseyi’ne başvurmuştu. Konsey dün, yasa tasarısının emeklilik yaşını 64’e çıkaran maddesini onaylamış, 6 maddeyi ise tamamen veya kısmen reddetmişti.

Emeklilik sistemi, Fransa’nın sosyal koruma modelinin mihenk taşı ve sendikalar, zenginlerden daha ağır vergiler almak da dahil olmak üzere, başka yerlerden ekstra fon bulunabileceğini söylüyor. Macron ve Başbakan Borne hükümeti ise emekilik düzenlemesinin toplumdaki yoğun itirazlara rağmen emeklilik için ödenen primler ile bütçeden sağlanan desteğin dengelenmesi için düzenlemenin gerekli olduğunu savunuyor. (DIŞ HABERLER)


Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version