Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kürdistan Gazetesi’nin yayımlandığı tarih unutulmadı


HABER MERKEZİ- Kürdistan Ulusal Kongesi, yaptıkları yazılı açıklama ile ilk Kürtçe gazete olan Kürdistan Gazetesi’nin yayımlanmasının yıl dönümünü kutladı.

Kongreya Neteweyî ya Kurdistanê (Kürdistan Ulusal Kongesi-KNK), Kürdistan Gazetesi’nin yayımlanmasının yıl dönümü nedeniyle yazılı açıklama yaptı. 

“Kürt gazetecilerinin kişiliğinde meslek uzmanlığı, yurtseverlik ve yurttaşlığın tüm yönlerinin güçlü olması ve bu üç temel üzerinde kutsal görevlerini yerine getirmesi çok önemlidir” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“22 Nisan 1898’de Mikdad Midhat Bedirhan’ın öncülüğünde ‘Kürdistan’ adlı ilk Kürtçe gazete yayınlandı.Bu vesile ile 22 Nisan Kürt Gazeteciler Günü olarak ilan edildi. O dönemden bu yana Kürt gazetecilik kervanı özgürlük, demokrasi ve toplumsal eşitlik ile beraber çalışmaya ve mücadele etmeye devam ediyor. Kürdistan Gazetesi, Kürdistan’ın siyasi, ekonomik ve sosyal açılardan Osmanlı yönetimi altında karanlık günlere girdiğini tespit etti. Kürdistan Gazetesi, bu tespitiyle karanlığı aydınlığa çevirmiş ve Kürdistan’ın haberlerini dünyaya ulaştırabilmiştir.Kürdistan’da bugün onlarca kanal, radyo, dergi, gazete ve ajans var. Kürdistan’ın durumu özel olduğu kadar medyası da özeldir. Kürt gazeteciliğinin ülkesi bir yanı işgal altında, diğer yanı ise toplumu siyasi, ekonomik ve sosyal olarak duygusal, bilinç ve kültür açısından zayıf durumda.Şu an Kürt medyası bir yandan Kürtlerin iç siyasi, ekonomik ve sosyal durumu üzerinde çalışmak zorunda, diğer yandan Kürdistan’ın işgalci güçlerinin Kürtlere karşı her gün yeni insanlık dışı planlar yaptığını görüyor. İşgal saldırılarının yanı sıra Kürtler içinde çelişki ve çatışma yaratılmak isteniyor. Dolayısıyla Kürt gazetecilerinin kişiliğinde meslek uzmanlığı, yurtseverlik ve yurttaşlığın tüm yönlerinin güçlü olması ve bu üç temel üzerinde kutsal görevlerini yerine getirmesi çok önemlidir.Kürdistan Ulusal Kongresi olarak tüm Kürt gazetecilerine Kürt Gazeteciler Günü vesilesiyle en içten selamlarımızı iletiyoruz. Verdikleri emek ve çalışmalarla kendilerine başarılar diliyoruz.Merhaba, ifade özgürlüğü, demokrasi ve toplumsal yozlaşmaya karşı mücadele uğruna şehit düşen tüm gazetecilere. Merhaba, iktidarın ve işgalcilerin cezaevlerindeki tüm gazetecilere ve medya çalışanlarına. Mücadele eden ve direnen tüm Kürt gazetecilerinin, Kürt ve Kürdistan halklarının Kürt Gazeteciler Günü kutlu olsun.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version