Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kızılcık Şerbeti yerine İslamofobi belgeseline senaristlerden tepki: Taraflı bir tehdit

Kızılcık Şerbeti yerine İslamofobi belgeseline senaristlerden tepki: Taraflı bir tehdit


Artı Gerçek – Kızılcık Şerbeti dizisinin, Nursema isimli karakterin zorla evlendirildiği kişi tarafından düğün gecesi camdan atılmasını ve sonrasında yaşadıklarını anlatan sahnesi nedeniyle RTÜK tarafından cezalandırılıp Show TV’nin ‘İslamofobi’ belgeseli yayınlamak zorunda bırakılmasına, Senaryo ve Diyalog Yazarı Sinema Eserleri Sahipleri Meslek Birliği’nden (SenaristBir) tepki geldi. SenaristBir, “Yayın günü ‘İslamofobi’ konulu belgeselin, Cumhurbaşkanının önsözüyle ekrana getirilmiş olması taraflı bir tehdit mesajı ve açık bir sansürdür” çıkışı yaptı.

Laik ve muhafazakâr yaşam tarzları arasındaki çelişkilerin ve birlikte yaşam olgusunun çocukları evlenen iki aile üzerinden anlatıldı Kızılcık Şerbeti dizisi, söz konusu sahnede “kadına şiddeti özendirdiği” iddiasıyla RTÜK’ten ceza almıştı. Show TV’ye beş kez yayın ve program durdurma ile üst sınırdan idari para cezası verilmiş, kanal avukatlarının yürütmeyi durdurma başvurusu ise mahkemeden kabul görmüştü.

ERDOĞAN’IN KORONAVİRÜSE BENZETEN SÖZLERİYLE AÇILMIŞTI

Ancak mahkeme RTÜK’ten savunma isteyerek cezayı askıya alsa da, RTÜK’ün cuma günü aldırdığı yeni bir kararla Kızılcık Şerbeti özetinin verildiği sırada yayından alınmış ve yerine ‘İslamofobi belgeseli’ yayınlanmıştı. Belgesel ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Koronavirüs kadar tehlikeli olan, İslam düşmanlığı virüsüdür. Bu virüs özellikle Avrupa ülkelerinde hızla yayılıyor” önsözüyle başlamıştı.

‘TRAJİKOMİKTİR, KABUL EDİLEMEZ’

SenaristBir, bu gelişmelere karşı yaptığı yazılı açıklamada, bu gelişmeleri ‘taraflı bir tehdit mesajı ve açık bir sansür’ diye niteleyerek “Dizinin bu argümanla sansürlenmesi, İstanbul Sözleşmesi’ni kaldıran zihniyetin kendisiyle çelişen bir uygulamasıdır, trajikomiktir ve kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

‘ORANSIZ GÜÇLE YAPILMIŞ BÜYÜK BİR HAKSIZLIK’

Açıklamada şöyle denildi:

“Show TV’de yayınlanan ‘Kızılcık Şerbeti’ adlı diziye, RTÜK tarafından ‘kadına karşı şiddet’ ve ‘kadınlara karşı baskıyı teşvik etmek’ bahanesiyle daha önce örneği görülmemiş şekilde, idari para cezası ve 5 kez yayın durdurma kararını kınıyor ve kabul etmiyoruz. Yayın günü ‘İslamofobi’ konulu belgeselin, Cumhurbaşkanının önsözüyle ekrana getirilmiş olması taraflı bir tehdit mesajı ve açık bir sansürdür.

Kutuplaşmayı eleştiren, güçlü kadın karakterleri barındıran ve en önemlisi, toplumun sahici dertlerini merkeze alan bu dizinin bu argümanla sansürlenmesi, İstanbul Sözleşmesi’ni kaldıran zihniyetin kendisiyle çelişen bir uygulamasıdır, trajikomiktir ve kabul edilemez.

Söz konusu diziye emek verenlere, evine ekmek götürenlere ve izleyicilerine karşı, oransız güç kullanarak yapılmış büyük bir haksızlıktır. Bizler gücünü yaratıcı fikirlerinden ve ilkelerinden alan sanatçılar olarak karar merciini uyarıyor, bir an önce bu yanlıştan dönülmesini bekliyoruz.”

RAKİP DİZİ YALI ÇAPKINI’NDAN DA DESTEK YAĞDI

Kızılcık Şerbeti’nin bu şekilde yayından kaldırılmasına, cuma akşamları Star TV’de aynı saatte yayınlanan ve reyting açısından ‘rakip’ olan ‘Yalı Çapkını’ dizisinin oyuncuları ve yönetmeninden de tepki geldi. Yalı Çapkını’nda Seyran’ı canlandıran Afra Saraçoğlu, İzzet Çapa’nın “Bugün, televizyon tarihine kara bir gün olarak geçecek” sözlerine yer verdiği paylaşımını hikayesine ekleyerek “Yazık ki ne yazık! Hala aklım almıyor!” dedi.

Dizinin ‘Ferit’i Mert Ramazan Demir, cinemascot sayfasının tepki mesajını profilinde paylaştı. Söz konusu paylaşımda, “RTÜK dün akşam Kızılcık Şerbeti dizisini yayından kaldırarak diziyi sansür uygulayıp yüzlerce çalışan emekçinin emeğini çalmıştır. Sanatın sanatçının ve izleyicinin cezalandırılmasını kabul etmiyoruz. #SansüreHayır… #KızılcıkŞerbetineDokunma” ifadeleri yer alıyor.

Yalı Çapkını dizisinin yönetmeni Burcu Alptekin de, Oya Tekin’in paylaştığı “Kızılcık Şerbeti üzerinden anlıyoruz ki, asıl mesele kadına şiddet değil, muhafazakar riyakarlıkla yüzleşmenin ağır gelmesi… Yoksa dert şiddet olsa para cezası kesilir geçilirdi…” mesajına #KızılcıkŞerbetineDokunma, #SansüreHayır, #RTÜKKapatılsın etiketleriyle yer verdi. (HABER MERKEZİ)


Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version