Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kılıçdaroğlu TIME dergisine konuştu: ‘Türkiye’yi yeniden uygar dünyanın parçası yapacağız’

Kılıçdaroğlu TIME dergisine konuştu: ‘Türkiye’yi yeniden uygar dünyanın parçası yapacağız’


Prestijli Amerikan dergisi TIME, Millet ittifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile gerçekleştirdiği röportajdan parçalara da yer vererek kapsamlı bir portre yayımladı. “Erdoğan’ı yenebilecek adam” başlığıyla verilen portrede, Kılıçdaroğlu’nun devleti ele geçiren Erdoğan yönetimine karşı demokratik bir rejime geçiş için “son umut” olduğuna dikkat çekildi.

TUNCELİ’NİN BALLICA KÖYÜNDEN CHP’NİN BAŞINA

“Cumhurbaşkanlığını kazanmak, Türkiye’nin doğusundaki ücra Tunceli bölgesinde yoksulluk içinde başlayan bir hikaye için mükemmel bir son olacaktır. Kılıçdaroğlu, izole bir dağ köyü olan Ballıca’da dokuz kişilik bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi, keçi yetiştirdi ve babası onları çeşitli memuriyet görevleri için bir dizi büyük şehre taşımadan önce okula yalınayak yürüyerek gitti. Genç Kemal, geleneksel bir halk çalgısı olan saz çalıyor ve liseyi birincilikle bitiriyordu. Okul arkadaşlarının aksine, öğretmen olmayı hayal ediyordu. “Herkes polis, asker derken ben sivil olmayı tercih ederim dedim” diye hatırlıyor.

Kılıçdaroğlu, Ankara’daki üniversitede solcu protestolarda aktif rol aldı ve mezun olduktan sonra vergi müfettişliği yaptı. Memleketinden bir kuzeniyle evlendi, ki bu Türkiye’nin bazı bölgelerinde yaygındı, sonra çocukları oldu ve SSK müdürlüğüne kadar yükseldi.

Siyaset Kılıçdaroğlu’nun emeklilik hobisiydi. Muhalefet danışmanı Selim Sazak’ın deyimiyle “muhasebeci karizması” sayesinde üst düzey AKP’lilerin yolsuzluklarını ortaya çıkaran Kılıçdaroğlu, 2002 yılında 53 yaşındayken CHP’den parlamentoya girdi. Kılıçdaroğlu 2008’de televizyonda yayınlanan bir tartışmada dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i bir okul müdürü edasıyla azarladı. 2010 yılına gelindiğinde, Gandi’de hayranlık duyduğunu söylediği “sabır ve metanet” ile CHP’nin zirvesine yükselmişti.

Genel başkan olarak Kılıçdaroğlu, partiyi laik kentli elitin sözcüsü olmaktan çıkarıp Avrupa tarzı bir sosyal demokrat partiye dönüştürdü ve Türkiye’nin çeşitli siyasi, etnik ve dini grupları arasında “uzlaşma” çağrısında bulundu. Geçen yıl, AKP’nin muhafazakâr seçmenler arasında istismar ettiği uzun süredir devam eden CHP pozisyonunu tersine çevirerek, kadınların devlet kurumlarında başörtüsü takma hakkını destekledi.”

‘TÜRKİYE YENİDEN UYGAR DÜNYANIN PARÇASI OLACAK’

“Seçimin sonucu sadece Avrupa ve Orta Doğu’nun kesişme noktasında yer alan ve yaklaşık 4 milyonu mülteci olmak üzere 85 milyon insana ev sahipliği yapan Türkiye için değil, günümüzün en önemli küresel meselelerinden bazıları için de önem taşıyor.

Erdoğan, İsveç’in NATO’ya katılma teklifini kendi siyasi hedefleri için rehin aldı ve ABD’nin Türkiye’yi F-35 savaş uçakları alma programından çıkarmasına kadar varacak şekilde Rusya ile daha yakın ilişkiler kurdu. Kılıçdaroğlu, Türkiye’yi “yeniden uygar dünyanın bir parçası” yapmak için ABD, NATO ve Avrupa Birliği ile ilişkileri yeniden inşa edeceğini söylüyor.
Deprem bölgesini Erdoğan’dan önce ziyaret eden Kılıçdaroğlu, yatırımları çekmek için vergi indirimleri sözü verdi ve aralarında Amerikalı Jeremy Rifkin ve Daron Acemoğlu’nun da bulunduğu ilerici ekonomi danışmanları atadı. Ancak ekonomik kaygılar ve deprem sonrası yaşananlar kilit konular olsa da, gözlemciler bunun aslında Erdoğan’ın ağır “tek adam yönetimi” için bir oylama olduğunu söylüyor.”

KILIÇDAROĞLU: ‘SAKİN BİR İNSANIM’

“Başkan olarak kendi yetkilerini kısıtladıktan sonra, bir köşede oturup torunlarıyla oynamak için görevden ayrılacağına söz veriyor ve “Ben hırsları olan biri değilim” diyor.

Kılıçdaroğlu, “Uzun yıllardır keyfini sürdüğümüz ve ayaklarımızın altından kayıp giden demokrasiyi yeniden tesis etmemiz gerekiyor” diye ekliyor.

Kılıçdaroğlu’nun gücü, seçmenleri heyecanlandırmak değil, perde arkasında uzlaşma sağlamak oldu. “Ben sakin bir insanım” diyor Kılıçdaroğlu. “Çok sert eleştirilere karşı soğukkanlılığımı korurum ve daha sonra yanıt veririm.”

“Kemal asla sesini yükseltmez, asla bağırmaz” diyor eşi Selvi ve “Onunla düzgün bir tartışma bile yapamazsınız” diye ekliyor.”

TIME dergisi Türk halkının ayrıştırıcı öfke dilinden bıktığını ifade ederek, Kılıçdaroğlu’nun sakin ve birleştirici üslubunu sahiplendiğini belirtiyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version