Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kılıçdaroğlu FT’ye konuştu: Seçimin çalınmasına izin vermeyeceğiz

Kılıçdaroğlu FT'ye konuştu: Seçimin çalınmasına izin vermeyeceğiz


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili seçimine 15 gün kala, İngiltere’nin Financial Times (FT) gazetesine bir röportaj verdi. Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seçim güvenliği konusunda güvenmediklerini söyleyen Kılıçdaroğlu seçimlerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “çalınmasına” izin vermeyeceğini vurguladı. CHP lideri ayrıca “devlet kurumlarını yeniden inşa etme ve otokrasiye doğru kaymayı tersine çevirme “sözü verdi.

FT, “14 Mayıs seçimlerinin Erdoğan için en zorlu seçim olduğunu” belirten analistlerin değerlendirmelerine aktarırken, anketlerin Kılıçdaroğlu’nu az bir farkla önde gösterdiğini ancak cumhurbaşkanlığı yarışının ilk kez ikinci tura kalabileceği beklentisinin olduğunu da ifade etti.

‘MİLLET ERDOĞAN’A KARŞI BİR BEŞ YIL DAHA KAYBETMEYİ GÖZE ALAMAZ’

Kötü durumdaki ekonomiyi canlandırma, Türkiye’nin demokrasisini onarma ve “gençler arasındaki büyük çaresizliği” iyileştirme sözü veren 74 yaşındaki Kılıçdaroğlu röportajda “Yargı bağımsızlığı, basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü bunların geri gelmesi gerekiyor. Önceliklerimiz ekonomi ve demokrasi olacak” dedi. “Millet, Erdoğan’a karşı bir beş yıl daha kaybetmeyi göze alamaz” uyarısında bulundu.

‘NE ERDOĞAN’A NE YSK’YA GÜVENİYORUZ’

Kılıçdaroğlu, medyanın büyük bölümü üzerinde hükümetin kontrolü olduğunu ve Erdoğan’ın kampanyasını desteklemek için devlet kaynaklarını kullanması nedeniyle seçimin adil olmayacağına inandığını söyledi. Ancak Millet İttiffakı’nın seçim sürecini gözlemlemek ve herhangi bir usulsüzlüğe itiraz etmek için tüm büyük şehirlerde “avukatları ve baroları” hazır tuttuğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Her sandığı izleyen bir görevlimiz var” dedi.

Kılıçdaroğlu, seçim sürecinin rahat geçeceğini ve sonuçlara saygı duyulacağına inandığını söylese de Yüksek Seçim Kurulu’nun oylar kullanıldıktan sonra müdahalesinin olabileceği uyarısında bulundu. Kılıçdaroğlu “[Oyların] çalınmasına izin vermeyeceğiz. Erdoğan’a ve Yüksek Seçim Kurulu’na kesinlikle güvenmiyoruz. Bu nedenle bir buçuk yıldır bütün sandıklarda güvenliği sağlamak için çalışıyoruz” dedi.

“ÖNCE FİNANS CAMİASINA GÜVEN VEREN MERKEZ BAŞKANI ATAMAMIZ GEREKİYOR”

Muhalefetin kazanması halinde Türkiye’nin ekonomik sorunlarının gerçek derinliğini tespit etmenin zaman alacağı uyarısında bulunan Kılıçdaroğlu, ekibinin hükümet verilerinin titizliği ve doğruluğu konusunda şüpheleri olduğunu şu sözlerle ifade etti: “Hükümetin mali durumu, gelirlerimiz, giderlerimiz, taahhütlerimiz… Yükümlülüklerimizin ne olduğunu kimse bilmiyor.” Devletin ekonomik kurumlarının, özellikle de son yıllarda fiilen Erdoğan’ın kontrolünde olan Merkez Bankası’nın güvenilirliğini yeniden tesis etmenin çok önemli olduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu “Öncelikle, hem Türkiye içinde hem de dışında finans camiasına güven veren bir merkez bankası başkanı atamamız gerekiyor” dedi.

İngiltere ve ABD’deki yatırımcılarla bir araya gelen Kılıçdaroğlu, hükümetinin beş yıl içinde 300 milyar dolar yabancı sermaye çekerek ülkeden çıkan yatırımcıları geri getireceğini “Türkiye’deki kamu kurumları [yatırımcıların] güvenliğini her şekilde sağlayacaktır” ifadeleriyle açıkladı.

‘RUSYA İLE EKONOMİK İLİŞKİLER SÜRECEK’

Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin can çekişen AB üyelik müzakerelerini yeniden canlandırmak için derhal harekete geçeceğini de söyledi. Kılıçdaroğlu ayrıca, Türkiye’nin, ” Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya saldırmasını ve işgal etmesini doğru bulmasa da” Rusya ile ekonomik ilişkilerini sürdüreceğini vurguladı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version