Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kılıçdaroğlu Erdoğan’a Milliyetçilik Üzerinden Yüklendi


14 Mayıs seçimlerine 40 gün kala Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, ilk mitingini CHP’nin uzun zamandır AKP’nin çok gerisinde kaldığı Trabzon’da yaptı. Kılıçdaroğlu’nun asıl hedefi çadır toplantısı yapmaktı; ancak Trabzon Valiliği’nin bu talebe yanıt vermemesi üzerine kapalı toplantı açık hava mitingine çevrildi.

Kılıçdaroğlu kente, aslen Trabzonlu olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile beraber geldi. Kendisinden önce sahneye çıkan İmamoğlu tarafından “Trabzonlular’ın dünürü” olarak takdim edilen CHP lideri konuşmasının ilk bölümünde kentin en önemli markası olarak kabul edilen Trabzonspor’un “bordo mavi” kaşkolunu taktı.

“Cumhurbaşkanı seçildiğimde önümüzdeki bayram emeklilerin hesabında 15 bin TL yatacak”

CHP lideri yaklaşık yarım saat süren konuşmasında en büyük alkışı bayram ikramiyesi ile ilgili vaadiyle aldı.

Kılıçdaroğlu, “Emeklilere Ramazan bayramı ve kurban bayramında verilecek ikramiye ‘asgari ücret kadar olsun’ dedik. 8500 lira. 6000 lira eksik verdiler. Cumhurbaşkanı seçildiğimde önümüzdeki bayram emeklilerin hesabında 15 bin TL yatacak, göreceksiniz. Diyecekler ki parayı nereden bulacaksın? Söz, Bay Kemal o paranın tamamını bulacak. Beşli çeteye, uyuşturucu baronuna para var. Beş yerden altı yerden maaş alana para var. Emekliye gelince para yok! Para var, alacağım, vereceğim.
418 milyar dolarlık bir hortum var. O paranın tamamını alacağım ve bu milletin cebine koyacağım. Biliyorum bazıları diyorlar ki; ‘Efendim bu para yurt dışında. Nasıl getirirsin bu parayı?’ Dünyanın hiçbir mahkemesi, bir devletin soyulmasına izin vermez. Davaları açacağız, paraları alacağız” dedi.

“Ne ezen ne ezilen insanca hakça bir düzen”

Araştırmalarda milliyetçi seçmenin uzak durduğu görülen Kılıçdaroğlu, bu kimliğiyle bilinen Trabzonlu seçmene, en büyük milliyetçiliğin ekonomiyi güçlü kılmak ve uluslararası itibar sağlamak olduğu yönünde mesajlar verirken, CHP’yi 1977 seçimlerinde birinci partiliğe taşıyan Bülent Ecevit’in önemli sloganlarını benimsediğinin altını çizdi.

CHP Genel Başkanı, “Milliyetçilik Türk lirasını eritmemektir. Milliyetçilik, her alanda güçlü olmaktır. Bakın şimdi ihale yapıyorlar. Yandaşlara ihale yapıyorlar. İhale dolarla, euroyla. Hani biz milliyetçiydik? Hani Türk lirası ezilmezdi. Bunların milliyetçiliğini gördünüz mü? Bay Kemal’in sözü var. O dolarla ihalelerin tamamını Türk lirasına çevireceğim. Bizim milliyetçiliğimizi saraylar değil, bizim milliyetçiliğimizi bütün dünya bilecek. Ne diyordu Rahmetli Ecevit? ‘Bizim milliyetçiliğimiz, Akdeniz’in sularındadır, Beşparmak Dağları’ndadır’ diyordu. Ve yine Rahmetli Ecevit ne diyordu? ‘Ne ezen, ne ezilen. İnsanca, hakça bir düzen’ Aynısını yapacağız” diye konuştu.

“Trabzon’a demiryolu getireceğiz”

Trabzonlu’nun ekonomik olarak gerilediğinin de altını çizen Kılıçdaroğlu kenti yeniden ayağa kaldırmayı vaat etti.

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı, “Trabzonlu’nun geliri 1300 dolar düştü. Çok sayıda genç, Trabzon’da değil, büyük kentlerin varoşunda iş arar hale geldi. Bunu çözmemiz lazım. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bir hayali var. Demiryolu hayali var. Tam 100 yıl önce söylemiş. Allah nasip ederse, 100 yıl sonra Mustafa Kemal’in o hayalini gerçekleştireceğiz. Demiryolunu, Gürcistan’a kadar bu alanı büyüteceğiz. AKP’nin 10 adamı var 4’ü bakan. 10 Trabzonlu bir hafif raylı sistemi yapamıyor ama bir Trabzonlu Ekrem İmamoğlu dünyada olmayan 10 büyük metro inşaatını birden yapıyor. Çalışıyor yapıyor. Üstelik bütün engellemelere rağmen yapıyor. Sanıyorlar ki, Ekrem İmamoğlu’nu yeriz. Dedim, ‘Sakın böyle bir şeye tevessül etmeyin. Ekrem İmamoğlu, büyük lokmadır, size yedirmeyiz” ifadelerini kullandı.

CHP liderinden İmamoğlu paylaşımı: “İşte benim evladım”

Kılıçdaroğlu konuşmasından sonra da kendisini sahnede izleyen İmamoğlu’nun fotoğrafını, altına “işte benim evladım” yazarak paylaştı.

İmamoğlu’ndan Erdoğan’a harçlık tepkisi: “Veren eli alan el görmeyecek, ayıptır”

Mitingi izleyen yaklaşık 20 bin kişinin ana ilgi odaklarından biri olan Ekrem İmamoğlu ise konuşmasında İstanbul Bağcılar’da önceki gün yaptığı konuşma sonrası çocuklara 200’er lira para dağıtan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı adayı, “Bu meydanda, şurada sıralı, dizili, ayakkabı boyatan esnaf vardır. Onlar, size gerçekten iyi ahlakı öğretir. Hemen arakada sıra mağazalar vardır. Her esnafa girin, esnaf terbiyesini size öğretir. Mesela aleni, eline bir tomar para alıp çocuğa para dağıtılmaz. Mesela ben, çocuklara diyorum ki bu şekilde para dağıtandan harçlık alınmaz. Biz böyle biliyoruz. Öbür türlüsü insanı rencide eder. Veren eli alan el görmeyecek. Parayı göstermek ayıptır” dedi.

“Trabzon’da Kılıçdaroğlu fırtınası var”

İmamoğlu dün AFAD’ın Trabzon biriminin fırtına çıkacağı yönünde Trabzonlu vatandaşlara uyarı mesajı atmasına da tepki gösterdi.

“Dün AFAD’ın bir mesajı bana ulaştı. Güzel AFAD memleketimin acı yaşanmış bölgesindeyiz, orada gel bizimle işbirliği yap. Milleti oradan aldattın, Trabzon’da aldatma. Şimdi bir mesaj okuyacağım. ‘Meteoroloji’ye göre yarın Trabzon’da kuvvetli fırtına bekleniyor.’ Burası doğru. Diyor ki ‘Ağaç, direk ve çatı uçması, hatta baca gazı zehirlenmesi olabilir.’ Yahu biz Temel fıkrası anlatırız ama bizim fıkralarımız zekice olur, böyle aptalca olmaz. Ama bir konuda tutturdular. Bugün 13. Cumhurbaşkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu fırtınası var” dedi.

Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu mitingin ardından önce şehitliği ziyaret arttı, sonra Yomra’da kadınlar pazarını ziyaret etti ve iftar programına katıldı.

Exit mobile version