Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kalitede sorun yok ya uyum? 

Kalitede sorun yok ya uyum? 


YORUM | HASAN CÜCÜK 

Son günlerde yolu Süper Lig’den geçen iki ismin başarıları konuşuluyor. Biri Ankaragücü formasını giyen Ganalı Joseph Paintsil, diğeri Fenerbahçe’de kısa süre oynayan Alman Max Meyer. Paintsil Belçika, Meyer İsviçre Ligi’nde adından söz ettirmeyi başardı. Doğal olarak Türkiye günleri hatırlatıldı. Paintsil, Ankaragücü’nde başarılı bir sezon geçirmiş, başkent ekibinin küme düşmesiyle ülkemizden ayrılmıştı. Meyer ise Fenerbahçe’de yokları oynamıştı. Meyer’in başarısı yazılırken ‘’Fenerbahçe’nin beğenmeyip gönderdiği’’ notu düşülüyor. Bir futbolcunun başarısı dikkate alınırken, ligin kalitesi, uyum süreci, teknik direktörün oyuncuya yaklaşımı dikkatlerden kaçırılıyor. 

Paintsil ve Meyer’e değinmeden önce Elano Blumer’e uzanmak gerekiyor. Adını çoğumuz unutmuş olsak da Galatasaray taraftarı hemen hatırlamıştır. Hatta görür görmez ‘büyük hayal kırıklığımız’ cümlesi ağızlarından çıkmıştır. Temmuz 2009’da Manchester City’den 7 milyon Euro bedelle sarı-kırmızılı kadroya katılan Elano’nun göz kamaştıran bir performansı vardı. Karşımızda hem Premier Lig’de hem de Brezilya Milli Takımı’nda başarıyla top koşturan bir Elano vardı. 

Manchester City’nin değişmezi olan Elano, İstanbul’a ayak basınca farklı kimliği büründü. Kadroya girmekte zorlandı. Vatandaşı Lincoln’un gölgesinde kaldı. İlk sezonunda 34 haftalık maratonun 25’inde forma giydi. 3 golle skora katkı sağladı. Düşük performansıyla gözden düşen Elano’yu satma girişimleri sonuçsuz kaldı. İkinci sezonunda ise sadece 8 maçta sahne alıp, gol katkısı veremedi. Büyük umutlarla başlayan bir transfer, hayal kırıklığıyla bitti. Premier Lig’de City formasıyla 62 maça çıkan Elano, bunun 57’sini aralıksız oynamıştı. İki lig arasında bariz kalite farkına rağmen, Süper Lig’de tel tel dökülmüştü. Sorun Elano’nun futbol kumaşıyla ilgili değildi. Öyle olsa City’de yokları oynar, Brezilya milli forması için esamesi okunmazdı. Milli forma ile 50 maç barajını aşmıştı. Sarı-kırmızılı taraftarın hafızasında Elano’dan geriye ödenen 7 milyon Euro ve iki yılda aldığı 8 milyon Euro maaş kaldı. 

Schalke 04 altyapısından yetişen Max Meyer, Ocak 2013’te adını A takım kadrosuna yazdırdı. Nisan 2014’te geldiğimizde piyasa değeri 20 milyon Euro olan bir Meyer vardı. 2014 Dünya Kupası öncesi yükselen form grafiği dönemin milli takım hocası Joachim Löw’ün de dikkatini çekmişti. Kupa kadrosunda kendine yer bulan Meyer, Almanya’nın şampiyonluğuna sahada katkı veremeden döndü. Önce Crystal Palace ardından Köln’e transfer olurken, özellikle Ada günlerinde başarısını devam ettirdi. Köln’de sadece yarım sezon kalan Meyer’in yolu Eylül 2021’de Fenerbahçe ile kesişti. 

Sarı-lacivertli formaya kadar başarılı bir görüntü çizen Meyer, kadroda yer bulmakta zorlandı. Süper Lig’de 6, UEFA Avrupa Ligi’nde 5 ve Türkiye Kupası’nda 1 maça çıkan Alman orta saha, toplamda 12 maçta oynayabildi. 27 yaşındaki oyuncu, toplamda 420 dakika görev yaptı ve 1 kez gol sevinci yaşarken asist katkısında da bulunamadı. Fenerbahçe’de hızla gözden düşünce ara transferde Danimarka’nın FC Midtjylland takımına kiralık gönderildi. Benzer kötü performansı Danimarka Ligi’nde de devam ettirdi. FC Midtjylland’de 13 maçta forma şansı bulup, iki asistle skora katkı verdi. 

Ağustos 2022’de valizini bir kez daha toplayan Meyer, bu kez İstanbul’a kalıcı olarak veda edip İsviçre’nin FC Luzern takımına imza attı. İlginç bir not ise, Meyer’in tüm transferleri bedelsiz olarak gerçekleşti. Fenerbahçe ve FC Midtjylland’de aradığını bulamayan Meyer, FC Luzern’de yeniden formunu buldu. 2022-23 sezonunda şu ana kadar 24 maçta sahaya çıkıp, 11 gol ve 4 asistle takımının 15 golüne doğrudan katkı sağladı. 

Joseph Paintsil adı Türkler için fazla bir anlam ifade etmese de bugünlerde Belçika’da oldukça popüler biri. 2020-21 sezonunda rotasını Türkiye’ye çevirip Ankaragücü ile sözleşme imzalayan Ganalı oyuncu, başkent ekibinde iyi bir sezon geçirmişti. Sezonu 33 maçta kaydettiği 11 golle tamamlayan Paintsil, takımının küme düşmesine engel olamamıştı. Ankaragücü küme düşünce, Paintsil ülkemizden ayrılmıştı. 

Haziran 2021’de Belçika Ligi ekiplerinden KRC Genk’e imza atan Ganalı oyuncu, bu sezon harika bir performans sergiledi. Avrupa’da sezonun play-off ile oynandığı birkaç ülkeden biri olan Belçika’da KRC Genk normal sezonun son haftasına lider olarak girdi. Bu sezon çıktığı 29 maçta 14 gol atıp 13 de asist yapan Paintsil, takımının başarısının mimarlarından biri oldu. Genk, Anderlecht’i 5-2 yenerken, Ganalı iki golle yine galibiyette pay sahibi oldu. Genk’te gösterdiği performans 25 yaşındaki Ganalı’nın piyasa değerini 9 milyon Euro’ya çıkarttı. 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version