Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Josep Borell: Avrupalı donanmalar Tayvan Boğazı’nda devriye gezmeli

Josep Borell: Avrupalı donanmalar Tayvan Boğazı'nda devriye gezmeli


– Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Fransa’da yayımlanan ‘Journal Du Dimanche’ gazetesinde bir makale kaleme aldı. Avrupalı liderlerin arka arkaya Çin’e ziyaretler düzenlemesinin ardından gündemde olan bölgeyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Borell, “Avrupa ülkelerinin donanmalarının Tayvan Boğazı’nda devriye gezmesi gerektiğini” yazdı.

‘AB İÇİN HEM BİR RAKİP HEM DE BİR ORTAK’

Borell, AB ve Çin ilişkilerini değerlendirdiği makalede, Çin’in Avrupa’nın güvenliğini doğrudan tehdit etmemekle beraber, çok boyutlu bir rekabetin de kapısını araladığını dile getirdi. AB Yüksek Temsilcisi, “Çin AB için hem ortak hem de bir rakip” yorumunu yaptı.

Biyolojik çeşitlilik, iklim değişikliği, yoksul ülkelerin dış borçları veya salgın hastalıklar gibi birçok konuda Çin ile işbirliğine ihtiyaç olduğunu belirten AB yetkilisi, “Pekin ile pek çok konuda derin görüş ayrılıklarımız var. Değerler konusunda Çin’in bireysel haklar ve temel özgürlüklere bakışı bizimkine tamamen zıttır” ifadelerini kullandı.

‘TEK ÇİN’ POLİTİKASINA DESTEK

AB’nin ‘Tek Çin’ politikasını desteklediğini ancak bu desteğin her koşulda geçerli olmadığını hatırlatan Borell, “Bizim görüşümüze göre sadece tek bir Çin var, ancak güç kullanılması hâlinde bu desteğin sürmesi mümkün değil” dedi.

‘AVRUPA DONANMALARINI TAYVAN BOĞAZI’NDA DEVRİYE GEZMEYE ÇAĞIRIYORUM’

Avrupa’nın, ekonomik, ticari ve teknoloji konularında çok aktif olması gerektiğinin altını çizen Josep Borell, “Bu nedenle Avrupa donanmalarını son derece kritik bölgede seyrüsefer özgürlüğüne olan bağlılığını göstermek üzere Tayvan Boğazı’nda devriye gezmeye çağırıyorum” dedi ve provokasyonlara karşı uyanık olma çağrısı yaptı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version