Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İyi Partili Prof. Dr. Bilge Yılmaz: Merkez Bankası’nın açıkladığı dolar kurunun gerçekliği yok

Prof. Dr. Bilge Yılmaz: Bugünkü sorunların temeli kaynak eksikliği değil, hukuksuzluk


Prof. Dr. Bilge Yılmaz

AKP rejiminin uyguladığı ‘yeni ekonomi modeli’ Türkiye’de ‘iki farklı kur’ oluşmasına neden oldu. Merkez Bankası’nın açıkladığı dolar kuru 26 Nisan 2023 tarihi ve saat 11.30 itibariyle 19,42 civarında. Piyasada ise dolar kuru 20 lira 50 kurşun bile üzerinde. Bankalarda alım-satım arasındaki fark 1 lira 20 kuruştan bile fazla. Bazı bankalarda bu fark 1 lira 60 kuruşa çıktı. Amaç vatandaşların döviz almasını engellemek.

İyi Partili Prof. Dr. Bilge Yılmaz gelinen durumun temel sebebinin liyakatsizlik olduğunu söyledi. Seçimin kazanılması durumunda ekonominin başına geçeceği belirtilen isimlerden biri olan Yılmaz, konuyla ilgili paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

Merkez Bankası tarihinin en liyakatsız yönetimi sonunda bunu da yaptı. Sistemi öyle zorladılar, öyle bozdular ki önce enflasyon kontrolden çıktı, şimdi de piyasadaki döviz kuru ile TCMB gösterge kuru arasındaki makas yüzde 5’e ulaştı.

Bu anomali hem şirketlerimizi ateşe atıyor hem zarara uğratıyor. Şirketler bu riski bertaraf etmek için müşterilerine gösterge kuru değil, piyasa kurunu dikkate alacaklarını açıklamaya başladı.

Bu ne mi demek? Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıkladığı döviz kurunun geçerliliği yok demek. Milli paramızın itibarını korumakla görevli olan kurum kendi itibarını beş paralık etti, kendini kimsenin dikkate almadığı bir kuruma dönüştürdü.

Ne açıkladığı politika faizine inanan var ne açıkladığı döviz kuruna.

TURHAN: ORTADA DÜZGÜN İŞLEYEN BİRŞEY KALMADI

Ekonomist Prof. Dr. İbrahim Turhan, Bilge Yılmaz’ın paylaşımına şöyle cevap verdi: “Aslında serbest kambiyo ve dalgalı kur rejiminde, TCMB’nin açıkladığı gösterge kurun, her gün saat 15:00’e kadar bankalar arası piyasada gerçekleşen işlemlerin ağırlıklı ortalamasını yansıtması gerekir. Sistemin her yanıyla oynadıkları için ortada düzgün işleyen bir şey kalmadı.”

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version