Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İtalya’da ‘Buz Adam Ötzi’nin memleketine turist sınırlaması getirildi

İtalya'da 'Buz Adam Ötzi'nin memleketine turist sınırlaması getirildi


– İtalya’da turizmin yerel halkı olumsuz etkilediği gerekçesiyle alınan önlemlere bir yenisi eklendi. Ülkenin kuzeyinde bulunan ve doğal güzelliklerinin yanı sıra 5 bin 200 yıllık ‘Buz Adam Ötzi’ye ev sahipliği yapmasıyla bilinen Trentino-Alto Adige özerk bölgesinde, turist sayısını kısıtlama kararı alındı.

Son yıllarda günlük kiralanan evlerin artması nedeniyle yerel halkın uygun fiyata konut bulmakta zorlandığı bölgede, gece konaklayacak turistlerin sayısına sınırlama getirildi. Aynı zamanda var olanlardan biri kapanmadan yeni bir konaklama tesisi açılması da yasaklandı.

‘ALABİLECEĞİMİZ TURİST SAYISININ SINIRINDAYIZ’

İtalya-Avusturya sınırındaki bölgenin turizmden sorumlu bakanı Arnold Schuler, yeni yasayı “Eyalete alabileceğimiz turist sayısının sınırına ulaştık” diyerek savundu. “Kaynaklarımızın sınırına geldik, trafikte sorun yaşadık ve bölge sakinleri kalacak yer bulmakta zorlanıyor” diyen bakan, “Yerli halk ve turistler için yaşam kalitesini garanti altına almak istediklerini ve son 10 yılda bunun giderek zorlaştığını vurguladı.

Doğayla iç içe bir açık hava cenneti olarak bilinen bölgenin itibarının tehlikede olduğunun altını çizen Schuler, “Turistler buraya trafik sıkışıklığı yaşamak için değil, yürüyüş yapmak ve güzel yerler görmek için geliyorlar” diye konuştu.

YASA EYLÜL 2022’DE YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİ

Geçen yıl 34 milyon kişinin gecelik konakladığı bölgede turizm sektörünün istihdam ve bölge ekonomisi açısından çok önemli olduğunu hatırlatan Turizm Bakanı, “Eylül 2022’de yürürlüğe giren yasayla herhangi birinin yerel makamlardan izin almadan yeni bir konaklama yeri (Airbnb dahil) açmasını veya daha fazla oda eklemesini engellediklerini” dile getirdi. Bakan, alınan tedbirlerle “yerel halkın yaşam kalitesini garanti altına almak istediklerini” söyledi.

AİRBNB SAYISI YÜZDE 400 ARTTI

Pek çok konutun turistik konaklama için kullanılmaya başladığını hatırlatan Schuler, turist akınının ev bulmakta güçlük çeken yerel halkın da hayatını zorlaştırdığını söyledi. Bölgedeki Airbnb sayısının son beş yılda yüzde 400 arttığını hatırlatan Turizm Bakanı, bunun yerel halk için kira maliyetlerini de artırdığını vurguladı.

‘BUZ ADAM ÖTZİ’NİN MEMLEKETİ

Avusturya ile sınır komşusu olan bölge, günbatımında parlayan muhteşem sarp zirveleri, rüya gibi buzul gölleri ile Dolomit dağlarına açılan ünlü kapılardan biri olarak biliniyor. Bölgenin başkenti Bolzano aynı zamanda dünyaca ünlü bir sakine de ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 5 bin 200 yıl önce ölmüş ve doğal olarak mumyalanmış ‘Buz Adam Ötzi’ de keşfedildiği 90’lı yıllardan bu yana Bolzano’daki müzede her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version