Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İspanyol dağcı 500 gün mağarada yaşadı: Yeni bir dünya rekoru olabilir

İspanyol dağcı 500 gün mağarada yaşadı: Yeni bir dünya rekoru olabilir


İspanyol dağcı ve ekstrem sporcu Beatriz Flamini, Endülüs Özek Bölgesi’nin başkenti Granada’daki bir mağaranın içinde kimseyle temas kurmadan 500 gün geçirdikten sonra dışarıya çıktı. Flamini henüz doğrulanmasa da bir mağaranın içinde gönüllü olarak en fazla zaman geçiren kişi dünya rekorunu kırmış olabilir.

DENEY BİLİMSEL ARAŞTIRMANIN BİR PARÇASIYDI

50 yaşındaki Flamini’nin 500 gün boyunca 70 metre derinlikteki mağarada kalması bilimsel bir araştırmanın parçasıydı. Bilim insanları “sosyal izolasyonun” ve “aşırı geçici oryantasyon bozukluğunun” insanların zaman algısı üzerindeki etkisini incelemek için yaklaşık iki sene mağarada kalan İspanyol dağcıyı yakından izledi. Bilim insanları ayrıca insanların yeraltında geçirdiği olası nöropsikolojik ve bilişsel değişiklikler ve bunun sirkadiyen ritimler (biyolojik saat) ve uyku üzerindeki etkisini de inceledi.

Flamini deney boyunca mağarada yanında bin litre su ve 60 adet kitap bulundurmuştu. Flamini yer altında zamanını okumak dışında ayrıca egzersizler yaparak, resim yaparak, e yünlü şapkalar örerek geçirdi. Yer üstündeki ekip gıda desteği yaparken İspanyol dağcı bu sıada yaşadıklarını belgelemek için kameralardan yararlandı. Bu süre boyunca kimse onunla doğrudan temas kurmadı ancak psikologlar, araştırmacılar ve mağara bilimciler tarafından yakından izlendi.

Mağaradan çıktıktan sonra içeride yaşadıklarını anlatan Flamini “Hala 21 Kasım 2021’de takılı kaldım. Dünya hakkında hiçbir şey bilmiyorum” dedi. Deneyimini “mükemmel, rakipsiz” olarak nitelendiren “Bir buçuk yıldır sessizim, kendimden başka kimseyle konuşmuyorum. Dengemi kaybediyorum, o yüzden tutuluyorum. Duş almama izin verirseniz -bir buçuk yıldır suya dokunmadım” dedi.

Flamini, panik düğmesine basmayı veya mağarayı terk etmeyi hiç düşünüp düşünmediği sorulduğunda, “Asla. Aslında dışarı çıkmak istemedim” yanıtını verdi.

İKİ AY SONRA ZAMAN ALGISINI YİTİRDİ

Flamini ayrıca gazetecilere yaklaşık iki ay sonra zaman algısını yitirdiğini anlatan Flamini “Günleri saymayı bıraktığım bir an oldu” diyerek 160-170 gün mağarada kaldığını düşündüğünü de sözlerine ekledi. En zor anlardan birini mağaranın içinde bir sinek istilası olduğu zaman yaşadığını anlatan Flamini ayrıca “işitsel halüsinasyonlar” deneyimlediğini belirterek “Sessizsin ve beyin bir şeyler uyduruyor” ifadelerini kullandı.

YENİ BİR DÜNYA REKORU OLABİLİR

Flamini’nin destek ekibi onun “bir mağarada en uzun süre geçiren kişi” dünya rekorunu kırdığını söyledi, ancak Guinness Rekorlar Kitabı, bir mağarada” gönüllü olarak yaşama rekoru” olup olmadığını henüz doğrulamadı. “Yeraltında mahsur kalarak en uzun süre hayatta kalanlar” ödülünü 2010 yılında Şili’de bir bakır-altın madeninin çökmesinden sonra 69 gün boyunca 688 metre derinlikte kalan 33 Şilili ve Bolivyalı madenciye vermişti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version