Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İspanya’da hükümet konut fiyatlarına müdahale etti; boş kalan evlere yüzde 150 vergi geliyor

Serbestiyet


Hükümet, İspanya’da son yıllarda giderek artan konut sorununa çözüm bulmak amacıyla ülke demokrasi tarihinde ilk kez kira fiyatlarına müdahale etti.

Söz konusu yasa tasarısı, hükümetin iki ortağı Sosyalist İşçi Partisi ve Unidas Podemos ile ayrılıkçı Katalan ve Bask (ERC ve EH Bildu) partilerinin desteğiyle 167’ye karşı 176 oyla mecliste kabul edilerek senatoya gönderildi.

Tasarı senatoda kabul edildikten sonra bir kez daha meclise gelecek, onay alması halinde yasalaşacak.

Hükümet, tasarıyla birlikte özellikle gençler ve yoksullar için de konutun “bir hak olarak tanınacağını” savunurken, muhalefetteki sağ partiler “İspanya’da zaten yaygın olan boş evlerin işgalinin daha da yaygınlaşacağını, arzın azalacağını ve fiyatların artacağını” ileri sürüyor.

Tasarı neleri içeriyor?

Tasarı, şimdiye kadar TÜFE’ye göre belirlenen kira artışlarının 2023’te yüzde 2, 2024’te yüzde 3 ile sınırlandırılmasını, 2 yıldan fazla boş kalan evlerin emlak vergilerinin de yüzde 150’ye varan oranda artırılmasını öngörüyor.

Öte yandan muhalefetteki Bask Milliyetçi Partisi de (PNV) tasarıya karşı çıkarak, yasallaşması halinde Anayasa Mahkemesi’ne itiraz edeceğini duyurdu.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version