Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İspanya: Faşist Falanj Partisi’nin kurucusu de Rivera’nın cesedi taşınıyor

İspanya: Faşist Falanj Partisi'nin kurucusu de Rivera'nın cesedi taşınıyor


– İspanya’da 1933 yılında siyasi faaliyete başlayan faşist Falanj Partisi’nin kurucusu Jose Antonio Primo de Rivera’nın cesedi, bir zamanlar diktatör Francisco Franco’nun da gömülü olduğu dev anıt mezardan bugün taşınıyor. İspanyol basınında yer alan haberlere göre Rivera’nın cesedi başkent Madrid’deki San Isidro mezarlığına nakledilecek.

euronews Türkçe’nin haberine göre, Devlet Bakanı Felix Bolanos, operasyonun hükümetin anıt mezarın Franco dönemi ve aşırı sağ ideolojinin sembolü olma statüsünü ortadan kaldırma çabalarında “bir başka adım” olduğunu söyledi. Hükümetin mezar taşıma operasyonunu duyuran bakan, “Diktatörlüğü çağrıştıran herhangi bir kişiye saygı duruşunda bulunmak mümkün olmamalı” diye konuştu.

2018’den bu yana iktidarda olan Başbakan Pedro Sanchez liderliğindeki sol hükümet iç savaş ve diktatörlük dönemindeki baskı ve zulümler sonucu ölenleri onurlandırmayı önemli bir görev olarak kabul ediyor.

İspanya’da Franco’nun Cumhuriyet’e karşı darbe girişimiyle 1936’da başlayan iç savaş sırasında ‘seçilmiş cumhuriyetçi hükümete karşı komplo kurduğu’ için idam edilen Primo de Rivera, 1959’da Madrid’in 50 kilometre kuzeybatısında yer alan Valle de los Caidos’taki (Düşenlerin Vadisi) bazilikanın içine gömülmüştü.

1975 yılında ölen diktatör Franco’nun da 2019 yılına kadar Rivera’ya çok yakın bir yerde gömülü olduğu mezar, Franco dönemine özlem duyanların uğrak noktası olmuştu. Franco’nun cesedi de 2019 yılında uzun süren tartışmalı mücadelelerin ardından bazilikadan taşınmıştı.

Sol koalisyonun iktidarda olduğu İspanya’da ekim ayında yürürlüğe giren “Demokratik Hafıza Yasası” kapsamında çalışmalar devam ediyor. Adli arkeologlar, iç savaşta öldürülerek toplu mezarlara gömülen 53 kişinin cesedini yeniden defnetmek üzere çıkarmıştı. (Kaynak)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version