Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İspanya Başbakanı Sanchez: Cinsel şiddet yasasındaki boşluklar nedeniyle özür dilerim

İspanya Başbakanı Sanchez: Cinsel şiddet yasasındaki boşluklar nedeniyle özür dilerim


– İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, geçen yıl yürürlüğe giren ve kamuoyunda ‘Yalnızca Evet, Evettir’ diye bilinen kadına karşı şiddetle mücadele yasasındaki boşluklar nedeniyle özür diledi. Sanchez, bugün yayımlanan söyleşisinde en az 978 hükümlünün cezalarının indirilmesini veya erken tahliyelerinin önünü açan boşluğa dikkat çekerek, “Mağdurlardan özür dilememiz gerekiyorsa, ben özür dilerim” ifadelerini kullandı.

‘YALNIZCA EVET EVETTİR’ YASASI SEBEP OLDU

İspanya’da tecavüz suçlarıyla ilgili tartışma, 2016’da Pamplona’daki San Fermin Boğa Güreşi festivalinde bir grup tarafından cinsel saldırıya uğrayan kadının davasında verilen kararla başladı. Kendilerine ‘Kurt sürüsü’ diyen beş erkek, saldırıyla ilgili açılan davada kadına ‘cinsel saldırıda ve cinsel istismarda bulunmaktan’ suçlu bulunmuş ama ‘tecavüz suçlamasından’ beraat etmişti. Kısmen ‘Kurt Sürüsü’ davasına yönelik kamuoyu öfkesinin bir sonucu olarak ortaya çıkan “Yalnızca Evet, Evettir” yasası da rızaya odaklanıyordu.

Ancak yeni yasada cinsel istismar ve cinsel saldırı suçlarının birleştirilmesinin bir sonucu olarak, yürürlüğe girmesinin ardından bazı faillerin ceza indirimi veya erken tahliye talepleri kabul edildi. Yeni yasa, daha düşük bir asgari cezaya sahip olması nedeniyle, yürürlüğe girmesinden önce hüküm giymiş bazı kişilerin lehine sonuç doğmuş oldu.

978 DAVADA CEZALAR DÜŞÜRÜLDÜ, 104 MAHKUM ERKEN TAHLİYE EDİLDİ

İspanya’da yargıçların en üst organı olan Yargı Genel Kurulu geçen hafta yaptığı açıklamada, “yasanın ekim ayında kabul edilmesinin ardından 978 davadaki cezaların düşürüldüğünü ve 31 Mart itibarıyla 104 mahkumun erken tahliye edildiğini” söyledi. El Correo gazetesine verdiği röportajda konuşan Başbakan Sanchez, “Bu açıklamaların veya incelemelerin bazıları nihai değil, yine de temyiz edilebilirler. Ancak her durumda, çözmemiz gereken istenmeyen bir etki oldu” yorumunu yaptı.

2016’da Pamplona’daki San Fermin Boğa Güreşi festivalinde bir kadının beş erkeğin saldırısına uğraması kamuoyunda öfkeye neden olmuş, ardından başlayan eylemler söz konusu yasanın çıkarılmasında önemli bir etki sağlamıştı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version