Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İran’da kamerayla başörtüsü denetimi başladı

İran’da kamerayla başörtüsü denetimi başladı


Tahran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin başörtüsünü düzgün takmadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından darp edilerek katledilmesinin ardından başlayan protestolar sürerken İran’da kamerayla başörtüsü denetimi başladı. Kadınları başörtüsünü çıkarmaya teşvik edenlerin ceza mahkemelerinde 1 yıldan 10 yıla kadar hapisle yargılanacağı ve muhtemel bir mahkumiyete karşı itiraz haklarının olmayacağı bildirildi.

İran’ın yarı resmi Fars Haber Ajansı’na göre, sokaklarda, işletmelerde ve arabalarda başörtüsü kurallarına uymayanları tespit etmek için kameralarla denetim uygulaması bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

Başörtüsü kuralına uymayanların güvenlik kameralarıyla tespit edilerek telefonlarına kısa mesajla uyarı gönderileceği ve uyarıyı dikkate almayanlar hakkında adli işlem yapılacağı açıklandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan İran Genel Başsavcı Yardımcısı Abdussamad Hürremabadi, başörtüsü kurallarını ihlal edenlerin ceza mahkemesinde yargılanacağını ve mahkemenin vereceği kararlara itiraz yolunun açık olmayacağını söyledi.

Hürremabadi, başörtüsünü açmaya teşvik etme suçunun ise başörtüsü kuralına zorunlu başörtüsü yasasının esnetilmesi taleplerini gündeme getirmişti.riayet etmeme suçundan çok daha ağır olduğunu ve mahkûmiyet halinde temyiz hakkı verilmeyeceğini söyleyerek, “Bu kişiler Ceza Kanunu’nun 639. maddesine göre, bozgunculuğu teşvik suçundan bir yıldan on yıla kadar hapisle cezalandırılabilir. Bu nedenle mahkemeler, herhangi bir şekilde başkalarını başörtüsü açmaya teşvik edenleri yukarıda belirtilen cezaya mahkûm etmekle yükümlüdür.” dedi.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version