Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İran: ABD denizaltısı karasularımıza girdi, uyarı sonrasında rotasını düzeltti

İran: ABD denizaltısı karasularımıza girdi, uyarı sonrasında rotasını düzeltti


İran Ordusu Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Şehram İrani, İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamada ABD’ye ait bir denizaltının Hürmüz Boğazı yakınlarında İran denizaltısının müdahalesiyle su yüzüne çıkmaya zorlandığını ayrıca denizaltının İran karasularına girdiğini ancak uyarının ardından rotasını düzelttiğini söyledi.

İrani “ABD denizaltısı batık haldeyken yaklaşıyordu ama İran denizaltısı Fateh onu tespit etti ve Hürmüz Boğazı’ndan geçerken su yüzüne çıkarmak için manevralar yaptı. Karasularımıza da girmişti ama uyarıldıktan sonra rotasını düzeltti” dedi.

ABD Donanması geçen hafta nükleer enerjiyle çalışan ve güdümlü füze atma kabiliyetine sahip “Florida” denizaltısının, Bahreyn merkezli ABD Beşinci Filosunu desteklemek için Orta Doğu’da faaliyet gösterdiğini duyurmuştu.

‘BU SON UYARIMIZDIR’

İrani ayrıca “Amerikalılar önemli bir deniz yolunda uluslararası hukuku neden ihlal ettiklerini açıklamalıdır. Bundan sonra tüm uluslararası yasalara uymaları gerektiğine dair uyarı, İran Donanmasının ABD’ye yaptığı son uyarıdır. Bu tehlikeli eylemin hesabını vermeleri için ABD denizaltısının eylemini uluslararası mercilere yansıtacağız.” ifadelerini kullandı. İran, 2 Nisan’da da ülkenin güneyinde hava sahasını ihlal eden ABD’ye ait bir keşif uçağının tespit edildiğini ve uyarıldığını duyurmuştu.

ABD’DEN YALANLAMA GELDİ

ABD Donanması’nın Beşinci Filosu ise İran’ı “dezenformasyon” ile suçladı. Komutan Timothy Hawkins, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Bir ABD denizaltısı bugün veya yakın zamanda Hürmüz Boğazı’ndan geçmedi. İddia, bölgesel deniz güvenliği ve istikrarına katkıda bulunmayan daha fazla İran dezenformasyonunu temsil ediyor” dedi.

İran ve ABD kuvvetleri geçmişte bir dizi çatışma yaşamıştı. 2019’da İran, güney İran üzerinde uçtuğunu söylediği bir ABD insansız hava aracını düşürmüş, 2 Nisan’da ise ülkenin güneyinde hava sahasını ihlal eden ABD’ye ait bir keşif uçağının tespit edildiğini ve uyarıldığını duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version