Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İngiltere Kralı Charles’ın atalarının kölecilik yaptığı ortaya çıktı

İngiltere Kralı Charles'ın atalarının kölecilik yaptığı ortaya çıktı


İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Guardian ile paylaşılan bir araştırma Kral 3. Charles’ın ve Kraliyet Ailesi’nin atalarının köle satın aldığını ve ABD’nin Virginia eyaletindeki tütün plantasyonlarında Afrika’dan zorla getirilen bu kölelerin emeğini kullandığını ortaya çıkardı.Son keşif, Guardian’ın bu ayın başlarında köle tüccarı Edward Colston ile İngiliz monarşisi arasında bağlantı kuran bir belgeyi yayınlamasının ardından geldi.

Söz konusu belge, araştırmacı Desirée Baptiste tarafından, yazdığı bir oyun için İngiltere Kilisesi ile Virginia’daki köleciler arasındaki bağlantıları araştırırken bulundu. Arşiv taraması sırasında bulunan 1686 yılına ait belgeye göre, Kral Charles’ın atalarından, tütün plantasyonu sahibi Edward Porteus diğer iki kişiyle birlikte Royal African Company (RAC) adlı şirketten en az 200 köleleştirilmiş Afrikalı satın aldı.

Belgede adı geçen Porteus’un oğlu Robert, ailesi 1720’de İngiltere’ye taşınmadan önce babasının mülklerini üzerine aldı. Daha sonra bu soydan gelen Frances Smith adlı kadın aristokrat Claude Bowes-Lyon ile evlendi. Çiftin torunu Elizabeth Bowes-Lyon, Kral 3.Charles’ın büyükannesi.

RAC ŞİRKETİ 180 BİNDEN FAZLA KÖLENİN TİCARETİNİ YAPMIŞTI

Guardian’ın haberine göre yaklaşık 180 bin kölenin ticareti yapan RAC, birbirini izleyen İngiliz kralları tarafından kraliyet imtiyazları aldı. Gemi kaptanına söz konusu köleleri Porteus ve diğerlerine vermesi talimatı verilen belgede şu ifadeler yer alıyor: “Bu belgeyi aldıktan sonra, Speedwell Gemisi ile Thames Nehri’nden yelken açmak ve Gambiya Nehri üzerindeki James Adası’na gitmek için Tanrı’nın göndereceği ilk rüzgar ve hava fırsatıyla birliktesiniz. Söz konusu acentemiz, 200 zenciyi ve hazırlayabileceği ve geminin rahatlıkla taşıyabileceği kadarını gemiye bindirecek. Ardından Maryland’deki Potomac Nehri’ne gidecek ve onları Bay Edward Porteus, Bay Christopher Robinson ve Bay Richard Gardiner’e teslim edecek” ifadeleri yer aldı.

Kral Charles, bu ayın başlarında Guardian’ın önceki haberinin ardından İngiliz monarşisi ile transatlantik köle ticareti arasındaki bağlantıların araştırılmasını desteklediğinin sinyalini ilk kez vermişti. Bir Buckingham Sarayı sözcüsü o dönem Kral Charles’ın “korkunç bir vahşet” olarak tanımladığı kölelik konusunu “son derece ciddiye” aldığını söylemişti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version