Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İletişim Başkanlığı’ndan ‘Nursema’ açıklaması: Kızılcık Şerbeti’ne ceza sansür değilmiş

İletişim Başkanlığı'ndan 'Nursema' açıklaması: Kızılcık Şerbeti'ne ceza sansür değilmiş


Artı Gerçek – Kızılcık Şerbeti dizisinin, Nursema isimli karakterin zorla evlendirildiği kişi tarafından düğün gecesi camdan atılmasını ve sonrasında yaşadıklarını anlatan sahnesi nedeniyle RTÜK tarafından cezalandırılmasına ve Show TV’nin geçen cuma son anda ‘İslamofobi’ belgeseli yayınlamak zorunda bırakılmasına ilişkin tartışma sürüyor.

Laik ve muhafazakâr yaşam tarzları arasındaki çelişkilerin ve birlikte yaşam olgusunun çocukları evlenen iki aile üzerinden anlatıldığı diziye verilen cezaya tepkiler sürerken, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı RTÜK kararını savundu.

‘SPEKÜLASYON’ İDDİASI

İletişim Başkanlığı’nın haftalık ‘Dezenformasyon Bülteni’nde “RTÜK’ün Kadına Şiddet Nedeniyle Uyguladığı ‘Program Durdurma’ Cezasına İlişkin İddialar” başlığı altında “Bir dizi filmdeki kadına şiddet sahneleri nedeniyle yayımlandığı kanala uygulanan “program durdurma” cezasıyla ilgili çeşitli spekülasyonlar üretildiği tespit edilmiştir” iddiası yer aldı.

‘ÇOK SAYIDA ŞİKAYET’ GELMİŞ

Açıklamada, RTÜK kararının ‘sansür olmadığı’ savunuldu. İletişim Başkanlığı, “Cezanın nedeni olarak gösterilen sahneler ve sansür iddialarının aksine, dizinin 10 Mart 2023 tarihinde saat 20.47’de yayınlanan 18’inci bölümündeki bazı sahnelerine yönelik kamuoyunda yoğun tepki oluşmuş ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) çok sayıda şikayet ulaşmıştır” ifadelerini kullandı.

Açıklamaya şöyle devam edildi: “Yapılan incelemelerin ardından, dizinin tepki çeken bölümündeki sahnelerde kadına yönelik şiddetin yer aldığı tespit edilmiş, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında 6112 sayılı Kanun’un 8’inci maddesinin 1’inci fıkrasının s bendinde yer alan, “Yayın hizmetleri, toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden ve kadını istismar eden programlar içeremez.” hükmü kapsamında ‘program durdurma’ cezası uygulanmıştır. RTÜK, daha önce de “kadına şiddet” sahneleri içeren bir dizi filmle ilgili “program durdurma” cezası uygulamıştır.

NE OLMUŞTU?

İzlenme rekorları kıran Kızılcık Şerbeti dizisi, ‘camdan atılma’ sahnesini de içeren, muhafazakâr ailenin kızı Nursema’nın maruz bırakıldığı duygusal ve fiziksel şiddeti ifşa eden söz konusu bölümünün ardından “kadına şiddeti özendirdiği” iddiasıyla RTÜK’ten ceza almıştı. Yayıncı kanal Show TV’ye beş kez yayın ve program durdurma ile üst sınırdan idari para cezası verilmişti.

Kanal avukatlarının yürütmeyi durdurma başvurusu mahkemeden kabul görse de, cuma günü dizinin özet bölümünün yayınlandığı sırada bir anda ekrana İslamofobi belgeseli gelmiş, yeni bölüm yayınlanmamıştı. Show TV, bir kez daha mahkemeye başvurmuştu. (HABER MERKEZİ)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version