Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hukukçular protesto etti: İktidar seçim yaklaştıkça muhalefeti etkisiz hale getirmeye çalışıyor

Hukukçular protesto etti: İktidar seçim yaklaştıkça muhalefeti etkisiz hale getirmeye çalışıyor


ANKARA/DİYARBAKIR – Diyarbakır merkezli 21 ilde Kürt siyasetçi, hukukçu, sanatçı ve gazetecilere yönelik operasyon Diyarbakır ve Ankara’da adliyelerde hukukçular tarafından protesto edildi.

Diyarbakır’daki açıklamada, Baro Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir konuştu. Özdemir şunları söyledi:

25 AVUKAT GÖZALTINDA, 24 SAAT KISITLAMA VAR

“Yargı eliyle gözdağını kabul etmiyoruz. Diyarbakır Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında Mardin Barosu’na kayıtlı üç, Batman Barosu’na kayıtlı iki, Şanlıurfa Barosu’na kayıtlı bir ve Diyarbakır Barosu’na kayıtlı 19 olmak üzere 25 meslektaşımız ile gazeteciler, sanatçılar ve hak savunucuları hakkında ev ve büroları ile ÖHD Genel Merkezi’nde arama ve gözaltı yapılmıştır. Her gün adliyede duruşmada ve iş takibi yapan meslektaşlarımızın haber verilmesi veya çağrılması halinde ifade verebilecekleri halde hukuka ve insan haklarına aykırı biçimde ev baskınıyla gözaltına alınması ile başlayan hukuka aykırı süreç dosyada gizlilik ve gözaltındakilerin 24 saat avukatlarıyla görüşmelerinin kısıtlanması kararıyla devam etmiştir.

Türkiye’de seçimlerin demokratik, adil ve dürüst seçim ilkesine göre yürütülemeyeceğine dair öteden beri gelen yoğun ve endişe verici kaygılar bulunmaktadır. Seçim güvenliğine ilişkin kaygılar gözetildiğinde yargı tehdidiyle sivil toplum örgütlerinin ve hak savunucularının sindirilmek istendiğini biliyoruz.”

Ankara’da Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği, Toplumsal Hukuk, Adalet için Hukukçular, Demokrasi için Hukukçuların açıklamasını polisler “düzeni bozdukları” gerekçesiyle engellemeye çalıştı. Avukatlar engellemeye karşı “Savunma Susmadı Susmayacak” sloganları attı. Daha sonra açıklama Ankara Barosu Adliye Binası Şubesi önünde yapıldı.

‘HUKUKA VE İNSAN HAKLARINA AYKIRI’

Açıklamayı okuyan Avukat Arzu Kurt, meslektaşlarının haber verilmesi durumunda ifade verebilecek durumda olmasına rağmen hukuka ve insan haklarına aykırı şekilde ev baskınlarıyla gözaltına alındıklarını söyledi.

Sürecin dosyada gizlilik kararı alınması ve 24 saat avukat kısıtlamasıyla devam ettiğini belirten Kurt, “14 Mayıs yaklaştıkça siyasal iktidar insan hakları mücadelesini sekteye uğratmak adına, yargı eliyle savunmayı, halkın haber alma hakkını ve muhalefeti etkisiz hale getirmeye çalışmaktadır. Toplumun tüm muhalif kesimlerine ve hak savunucularına karşı sürdürdüğü yargı tacizini; avukatlar, hakikati ortaya çıkaran basın emekçileri ve siyasetçiler üzerinden sürdürmeye devam etmiştir” dedi.

Hak savunuculuğunun kriminalize edilmesini ve avukatlığın yargılanmasını kabul etmediklerini dile getiren Kurt, “Yargının giderek daha da siyasallaştığı, kişi özgürlüğü ve güvenliğinin daha da fazla ihlal edildiğini, fikir ve düşünce özgürlüğünün yok sayılarak hukuksuzca yüzlerce gazetecinin, siyasetçinin ve meslektaşımız hapishanelerde tutulduğunu, siyasal iktidarın son çırpınışlarla devam ettirmeye çalıştığını gördüğümüzü, baskılara boyun eğmeyeceğimizi ve mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğimizi haykırıyoruz” diye konuştu.

ÇAĞLAYAN’DA ÖHD AÇIKLAMASI

ÖHD İstanbul Şubesi, gözaltıları İstanbul Adliyesi önünde protesto etti. Eyleme, ÖHD Eş Genel Başkanı Serhat Çakmak, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) İstanbul Milletvekili adayı Özgül Saki ve çok sayıda avukat katıldı. “ÖHD susmadı, susmayacak” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarının atıldığı eylemede ilk olarak avukat Negehan Avçil konuştu.

‘İKTİDARIN SON ÇIRPINIŞLARI’

Gözaltıların insan haklarının temel ilkelerine aykırı bir biçimde yapıldığını belirten Avçil, soruşturma dosyası hakkında gizlilik kararı ve avukat görüş kısıtlılığının olduğuna dikkat çekti. Kitlesel gözaltının seçim nedeniyle yapıldığının altını çizen Avçil, “14 Mayıs yaklaştıkça rejiminin sona ereceği gerçeğiyle yüzleşen siyasal iktidar, 20 yılı aşkın süredir devam ettirdiği politikalarıyla insan hakları mücadelesini sekteye uğratmak adına; yargı eliyle savunmayı, halkın haber alma hakkını ve muhalefeti etkisiz hale getirmeye çalışmaktadır. Toplumun tüm muhalif kesimlerine ve hak savunucularına karşı sürdürdüğü yargı tacizini avukatlar, hakikati ortaya çıkaran basın emekçileri ve siyasetçiler üzerinde de sürdürmeye devam etmiştir. Yargının giderek daha da siyasallaştığını, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının daha fazla ihlal edildiğini, fikir ve düşünce özgürlüğünün yok sayılarak hukuksuzca yüzlerce gazeteci, siyasetçi ve meslektaşlarımızın hapishanelerde tutulduğunu ve bugün de gözaltı ve tutuklama tehdidiyle siyasal iktidarın son çırpınışlarla rejimini devam ettirmeye çalıştığını gördüğümüzü, baskılara boyun eğmeyeceğimizi ve mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğimizi haykırıyoruz” dedi.

‘GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ’

Ardından konuşan ÖHD Eş Genel Başkanı Serhat Çakmak, gözaltıların zamanlanmasına dikkat çekti. Gözaltı işleminin siyasal açıdan değerlendirilmeye muhtaç olduğunu ifade eden Çakmak, “Normal bir gözaltı gibi yaklaşmıyoruz. Türkiye’de hukuk mücadelesi veren, insan hakları mücadelesi veren herkes bu gözaltılarla karşılaşıyoruz. Hukuk devleti ilkesi iddiası bulunan bir ülke açısından yüz kızartıcı bir durum teşkil etmektedir. Bu yüz kızartıcı durum ile bu gün de karşı karşıya geldik. Hak, insan hakları mücadelemizi sürdüreceğimiz ve geri adım atmayacağımızı söylemek istiyorum” ifadelerini kullandı.

URFA: SAVUNMA SUSMAYACAK

ÖHD Urfa Şubesi de Urfa Adliyesi önünde açıklama yaptı. Açıklamaya DBP, Yeşil Sol Parti ve HDP İl Örgütleri, HDP Milletvekili Nusretin Maçin, Yeşil Sol Parti Milletvekili adayları, İHD Urfa Şubesi, KESK Urfa Şubeler Platformu ve Tabip Odası Urfa Şubesi üyeleri de katıldı.

Açıklamada konuşan ÖHD Şube Eş Başkanı İbrahim Halil Öyke, mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceklerini vurguladı. Açıklama, “Savunma susmadı, susmayacak” ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atıldı.

İZMİR: KAYBEDECEKSİNİZ

ÖHD İzmir Şubesi de İzmir Adliyesi C kapısı önünde gözaltılara ilişkin basın açıklaması düzenledi. “Siyasi operasyonlara boyun eğmeyeceğiz. Kaybedeceksiniz” pankartının açıldığı açıklamada basın metnini ÖHD İzmir Şubesi Eş Başkanı Velat Zeren okudu.

Açıklamaya Türkiye İnsan Hakları Vakfı Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, Yeşil Sol Parti İzmir milletvekili adayları, Yeşil Sol Parti ve HDP yöneticileri, kentte bulunan siyasi parti ve kurum temsilcileri ile çok sayıda avukat katıldı.

Gözaltılar seçimlere az bir zaman kala yapılmasının manidar olduğunu ifade eden Zeren, “Yüzlerce gazeteci, siyasetçi ve meslektaşlarımızın hapishanelerde tutulduğunu ve bugün de gözaltı ve tutuklama tehdidiyle siyasal iktidarın son çırpınışlarla rejimini devam ettirmeye çalıştığını gördüğümüzü, baskılara boyun eğmeyeceğimizi ve mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğimizi haykırıyoruz” dedi.

İHD, ÇHD ve İzmir Barosu yöneticileri de bu gözaltıların seçim güvenliğine yönelik olduğunu vurguladı. Bu saldırıların karşısında geri adım atmayacaklarını söyleyen hukukçular, gözaltına alınanların yerine kendilerinin seçim güvenliği için çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

SİİRT: BİR ADIM GERİ ATMAYACAĞIZ

Siirt’te operasyon, Yeşil Sol Parti merkez ilçe binası önünde protesto edildi. Açıklamaya, milletvekili adayları Tuncer Bakırhan, Abdullah Çetin, Sebahat Erdoğan Sarıtaş ve HDP Milletvekili Sıdık Taş katıldı.

Açıklamada konuşan Taş, “AKP’nin korkusu var. Bu bir seçim operasyonudur. Bu da onların gidişini ifade ediyor. Bu operasyonlar karşısında bir adım bile geri atmayacağız. Halkımıza, basına, arkadaşlarımıza karşı yapılan bu operasyonları kınıyoruz” diye konuştu.

ANTEP: AVUKATLIK YARGILANAMAZ

ÖHD Antep Şubesi de adliye önünde düzenlediği açıklamayla operasyonu protesto etti. Açıklamaya EMEP ve Yeşil Sol Parti İl Örgütü ile milletvekilleri adayı ve İHD Antep yöneticileri de katıldı.

Açıklamada konuşan ÖHD Gaziantep Eş Bakanı Mustafa Yalçın, hak savunuculuğunun kriminalize edilmesine müsaade etmeyeceklerini söyledi.

Yalçın, “Üyelerimizin şahsında avukatlık mesleğinin yargılanmasını hiçbir şekilde kabul etmediğimizi bir kez daha yineliyoruz” dedi.

VAN: İNSAN HAKLARI İLKELERİNE AYKIRI

ÖHD Van Şubesi de dernek binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya çok sayıda ÖHD’li avukat katıldı. Açıklama metnini ÖHD Şube Eş Başkanı Mehtap Işık okudu. Işık, gözaltıların insan hakları temel ilkelerine aykırı olduğunu söyledi.

İktidarın yaklaşan seçimlerle kaybetme korkusuyla yargı eliyle savunmayı, halkın haber alma hakkını ve muhalefeti etkisiz hale getirmeyi amaçladığını ifade eden Işık, baskılara boyun eğemeyeceklerini ve mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

MANİSA: DARBEYE KARŞI MÜCADELEYE ÇAĞIRIYORUZ

Yeşil Sol Parti Manisa İl Örgütü de HDP Saruhanlı ilçe binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada sık sık, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atıldı. Açıklamaya, Yeşil Sol Parti milletvekili adayları ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Açıklamada konuşan HDP Manisa İl Eş Başkanı Giyasettin Eralp “Gözaltına alınan her bir kişinin yerine binleri, on binleri sorumluluk üstlenerek seçim çalışmalarına katılmaya, sandıklara sahip çıkmaya ve darbeye karşı aktif mücadeleye çağırıyoruz. Biz buradayız ve mutlaka kazanacağız” dedi.

BURSA: SAVUNMA YARGILANAMAZ

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Bursa Şubesi de Bursa Adliyesi önünde yaptığı açıklamayla gözaltıları protesto etti.

“Savunma yargılanamaz” denilen açıklamada, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının her geçen gün daha fazla ihlal edildiği, fikir ve düşünce özgürlüğünün yok sayıldığı vurgulandı. “Baskılara boyun eğmeyeceğimizi ve mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğimizi haykırıyoruz” denildi. (Artı Gerçek)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version