Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hollanda yargısından sperm donörüne yasak: 550’den fazla çocuğun babası olmuş

Hollanda yargısından sperm donörüne yasak:  550'den fazla çocuğun babası olmuş


Hollanda’da yaptığı sperm bağışlarıyla dünya genelinde 550’den fazla çocuğa sahip olan bir erkeğe Hollanda yargısından “dur” kararı geldi. 41 yaşındaki Jonathan adlı erkek eğer tekrar sperm bağışı yapmayı denerse 100 bin euro’dan (2 milyon 164 bin Türk lirası) fazla cezayla karşı karşıya kalabilir.

‘YÜZLERCE KADINI YANILTTI’

Jonathan’ın 2017 yılında 100’den fazla çocuk sahibi olduğu ortaya çıkınca Hollanda’daki doğurganlık kliniklerine bağış yapması yasaklandı. Ancak durmak yerine yurtdışından ve internetten sperm bağışlamaya devam etti. Lahey kentindeki bir mahkeme Hollandalı adama kullandığı tüm kliniklerin bir listesini vermesini ve kliniklere Jonathan’ın spermlerini yok etmeleri talimatını verdi. Jonathan’ın yüzlerce kadını yanılttığı belirtiliyor. Lahey’deki bölge mahkemesi, bağışçının geçmişte sahip olduğu çocuk sayısı hakkında müstakbel ebeveynleri “kasıtlı olarak yanlış bilgilendirdiğini” söyledi.

Açıklamada, “Bütün bu anne babalar, ailelerindeki çocukların, kendi seçmedikleri yüzlerce üvey kardeşten oluşan devasa bir akrabalık ağının parçası olduğu gerçeğiyle karşı karşıya kaldı” dendi. Hollanda klinik yönergeleri, bir sperm bağışçısının 12 ailede 25’ten fazla çocuğa sahip olmaması gerektiği kuralını getiriyor. Kardeşlerin bilmeden bir çift oluşturması ve birlikte çocuk sahibi olma ihtimalini azaltmak için hizmetlerini sundukları sayıyı sınırlamaları isteniyor.

Ancak yargıçlar, adamın sperm bağışlamaya başladığı 2007’den bu yana 550 ila 600 çocuğun babası olduğunu söyledi. Jonathan bağışçıların çocuklarının haklarını koruyan bir vakıf ve onun çocuklarından birinin annesi tarafından dava edilmişti. Mahkeme sözcüsü Gert-Mark Smelt, “Mesele şu ki, yüzlerce üvey erkek ve üvey kız kardeşten oluşan bu akrabalık ağı çok büyük” dedi. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version