Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

“Her Gün Binanın Önüne Gelerek Ağlıyorum”


DİYARBAKIR – Kahramanmaraş merkezli depremlerde evi hasar gören 73 yaşındaki Halime Pehlivan, evini kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyor. Pandemide de eşini kaybeden Pehlivan, her gün umutla evinin bulunduğu binanın önüne geliyor.

“Her sabah buraya geliyorum, belki biri ‘evinize girebilirsiniz’ der. Ama bir şey olmuyor, ağlayıp gidiyorum.” VOA Türkçe kamerasının kaydettiği bu sözler depremle birlikte her şeyini kaybeden Halime Pehlivan’a ait. Orta refüjde oturan ve sık sık başını kaldırıp evine bakan Pehlivan’ın son haftaları hep böyle geçiyor.

Çocuğu olmayan Pehlivan, pandemide eşini kaybetti. Pehlivan, yalnız yaşadığı evini de depremde kaybetti. Pehlivan’ın yaşadığı Bağlar ilçesinde bulunan Şahin Apartmanı, depremlerde hasar gören Diyarbakır’daki binlerce binadan biri. Hasar tespit ekiplerinin yaptığı incelemede 8 katlı binanın orta hasarlı olduğu belirlendi. Bunu üzerine bina, yaşayanlar çıkarılarak mühürlendi.

Binanın mühürlenmesiyle birlikte sakinlerinin her biri bir yere gitti. Kimsesi olmayan Pehlivan ise ortada kaldı. VOA Türkçe’ye konuşan Pehlivan, bazen parkta bazen camide kaldığını anlattı.

Bazen de tanıdıklarının evine misafir olduğunu söyleyen Pehlivan, “Kaç gece camide kaldım. Daha sonra parkta kaldım. Üzerimde biraz para vardı onunla yiyecek bir şeyler alıyordum. Bu şekilde bir süre geçti. Bu akşam bir evden çıktım başka bir kadının evine gittim. ‘İftarımı açabilir miyim?’ diye sordum. Kabul ettiler. Orada yattım. Gündüz de buraya geliyorum. Burada akşama kadar oturuyorum” diye konuştu.

“Yalnız yaşadığım için çadırda kalamadım”

Pehlivan, evi geçen yıl aldığını söyledi. Tadilattan sonra hasta eşini eve getirdiğini anlatan Pehlivan, eşinin corona virüsü nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti. Binanın orta hasarlı olması nedeniyle evine giremediğini vurgulayan Pehlivan, ne yapacağını bilmiyor. Yalnız yaşadığı için çadırda kalamadığını ifade eden Pehlivan, “Şimdiye kadar böyle gitti, bundan sonra da Allah yardımcım olsun” dedi.

Pehlivan, binanın hasar gören kısımlarını gösteriyor. Binada birçok duvarda çatlaklar olduğu ve bazı kolonların da patladığı görülüyor. Bina mühürlü olduğu için, görüntülenemiyor. Ancak Pehlivan, mühürlü olmasına rağmen, hırsızların evini soyduğunu anlatıyor.

Diyarbakır’da 53 bin 350 bina hasarlı

Diyarbakır’da depremlerin ardından yapılan hasar tespit çalışmalarında 53 bin 350 binada çeşitli düzeylerde hasar tespit edildi.

Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu tarafından yapılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

“Diyarbakır kent genelinde hasar tespit çalışmaları tamamlanmıştır. Sonuç: yıkık: 26, acil yıkılacak: 64, ağır hasarlı: 4 bin 612, orta hasarlı: 3 bin 428, az hasarlı: 45 bin 246, hasarsız: 129 bin 918, değerlendirme dışı: 23 bin 669, tespit yapılamayan: 3 bin 66, incelenemeyen(kilitli): 8 bin 553 bina şeklindedir.”

6 Şubat depremlerinde Diyarbakır’da 414 kişi hayatını kaybetmişti. Önce Silvan yolunda kurulan çadırkente yerleştirilen depremzedeler, aşırı yağış nedeniyle çadırları su altında kalınca yurtlara ve yakınlarının yanına yerleştirildi.

Exit mobile version