Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hatay’da depremden kurtuldular, Sudan’da savaşın ortasında kaldılar: ‘Bizi tahliye edin’

Hatay'da depremden kurtuldular, Sudan'da savaşın ortasında kaldılar: 'Bizi tahliye edin'


Osman ÇAKLI


İSTANBUL – Hatay’daki evlerinin depremde ağır hasar alması nedeniyle kalacak yer bulamayan Bilgin ailesi, baba Bilgin’in bulunduğu Sudan’a geçici olarak gitti, ancak yaşanan darbe girişimi nedeniyle Türkiyeli yetkililerin kendilerini tahliye etmesini bekliyor. Artı Gerçek’e konuşan Dila Bilgin, “ne kadar yetkili varsa hepsine yazdık ama henüz dönüş alamadık” dedi.

‘GÜVENLİĞİMİZ TEHDİT ALTINDA, KURŞUNLAR EVLERE İSABET EDİYOR’

Sudan’da 15 Nisan sabah saatlerinde “Hızlı Destek Kuvvetleri” (HDK) adlı paramiliter örgüt ile düzenli ordu güçleri arasında çatışmalar yaşanmaya başladı. Yüzlerce insanın öldüğü Sudan’da yaşayan Türkiyeliler ise ülkeye geri dönmek istiyor. Onlardan biri de Bilgin ailesi. Hatay’daki evleri depremde ağır hasar alınca Sudan’da bulunan babalarının yanına gitmek zorunda kaldıklarını anlatan Dila Bilgin, şunları aktardı:

“26 Şubat’ta Sudan’a geldik çünkü kalacak bir yer bulamadık. Gitmediğimiz otel, yurt kalmadı. Kaymakamlığa gittik, bize ‘sizi yerleştirirler bir yere’ dediler. Ancak yerleşemedik. Son çare olarak babamın çalıştığı Sudan’a birkaç aylığına gitmeye karar verdik. Aynı zamanda bir arada olmayı istemiştik. Ancak burada başlayan çatışmalar nedeniyle güvenliğimiz tehdit altında. Kurşunlar evlere isabet ediyor. Şu an aynı evde iki aile yaşıyoruz. Bizim evimiz güvenli değil.”

‘YETKİLİLERDEN DÖNÜŞ ALAMADIK’

“Başımıza böyle bir şeyin gelebileceğini bilemezdik” diyerek sözlerine devam eden Bilgin, akıllarına gelen bütün yetkililere yazdıklarını fakat geri dönüş alamadıklarını vurguladı. Bilgin, bir an önce Sudan’dan ayrılmak istediklerini söylerken, can güvenliklerinin tehlikede olduğunu belirtti. Bilgin, tanımadıkları iki aileden ölen olduğunu sözlerine ekleyerek, ellerinden hiçbir şey gelmediğini kaydetti: “Başka çaremiz olmadığı için Sudan’a geldik.”

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN KAPALI MEKÂNLARDA KALMA UYARISI

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ateşkes çağrısı yapılırken çatışmalardan etkilenen sivillere yardım elinin uzatılması gerektiği belirtildi. Açıklamada Sudan’da yaşayan Türkiyeliler için sürecin yakından izlendiği kaydedilirken şu ifadelere yer verildi:

“Sudan’daki vatandaşlarımızın durumunu yakından takip ediyoruz. Ülkedeki mevcut güvenlik koşulları, seyahat etmeye uygun olmayıp, vatandaşlarımızın bu aşamada kapalı mekânlarda kalmayı sürdürmeleri büyük önem taşımaktadır. Uygun güvenlik ve lojistik koşullar oluştuğu takdirde, arzu eden vatandaşlarımızın Sudan’dan ayrılmalarını teminen, gerekli yönlendirme yapılacaktır. Büyükelçiliğimiz ve Konsolosluk Çağrı Merkezimiz, vatandaşlarımızla yakın temas halindedir. Çağrı Merkezimiz, vatandaşlarımıza telefonla ulaşarak gerekli bilgilendirmeyi yapmaktadır.”

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version