Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hasta tutuklu Kavak’ın tedavisi engelleniyor


ANKARA – Hasta Tutsaklara Özgürlük İnisiyatifi, aylarca kontrole götürülmeyen hasta tutuklu Abdulvahap Kavak’ın tahliye edilmesini istedi.  

 

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla bir kez daha bir araya geldi. Eylemin 450’nci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde toplanan inisiyatif üyeleri, “Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın” pankartı açtı. Eylemde, Bolu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Abdulvahap Kavak’ın sağlık durumuna dikkat çekildi.

 

‘TALEBİ DIŞINDA ODASI DEĞİŞTİRİLDİ’

 

Kavak’ın kalp, tansiyon, kolesterol, astım, alerji, ülseratif kolit, romatizma, boğazda nodul, demir ve kalsiyum eksikliği gibi kronik rahatsızlıkları bulunduğunu aktaran  İHD Ankara Şubesi Eş Başkanı Sevil Turgut, “Bu hastalıklarla ilgili raporları olmasına rağmen talebi olmadan 12.01.2023 tarihinde odası değiştirilmiş ve getirildiği oda güneş görmediği için hem soğuk hem de rutubet ve yosun tutmuş vaziyettedir. Bu durum hastalıkları üzerinde olumsuz etki yaptığından, odasının değiştirilmesi için talepte bulunmuş ancak talebi karşılanmamıştır. Ocak ayının sonunda 1 hafta boyunca yataktan çıkamayacak kadar rahatsızlanmasına rağmen doktora götürülmemiş, sonraki hafta yine talep etmesine rağmen müdahale edilmemiştir. 01.02.2023 tarihinde revir görevlileri gelip Covid-19 için testi için numune almış, 02.02.2023’te başka bir hastalıktan kaynaklı hastaneye götürülmüş, hastane dönüşü Covid-19’a yakalandığı söylenmiştir. Kalp, tansiyon, astım gibi kronik rahatsızlıkları nedeniyle ilaç talebinde bulunmuş, ilaç verilemeyeceği söylenmiş, 03.02.2023 tarihinde Savcılığa ve İl Sağlık Müdürlüğüne dilekçe yazması üzerine biraz B Vitamini, biraz C vitamini ve Coraspin verilmiştir” bilgilerini paylaştı. 

 

AMELİYAT İÇİN RANDEVU ALAMIYOR

 

Gözünde katarakt bulunan Kavak’ın göz ameliyatı olması ve mercek takılması gerektiğinden üçlü özelliğe sahip merceği tercih ettiğini aktaran Turgut, “Bu özellikte merceği devlet karşılamadığı için ailesi vasıtasıyla teminini sağlamış, ilgili firma merceği bir ay önce götürüp hastaneye teslim etmiştir. 1 aydır cezaevi idaresine sözlü ve dilekçe ile ameliyat için randevu alınması gerektiğini söylemiştir. Randevu alınıp alınmadığı konusunda bugüne kadar kendisine bir cevap verilmemiştir. Sürenin uzatılması, zamana yayılması nedeniyle alınan lensin artık kullanamayacağı durum olduğunu, çünkü her geçen gün göz numarası ve dolayısıyla da merceğin numarasının değiştiğini, ameliyatın zamana yayılmasının tedavisinin engellenmesi anlamına geldiğini aktarmıştır” dedi. 

 

‘TAHLİYESİ ENGELLENDİ’

 

Kavak’ın kalp ve boğazındaki nodül nedeniyle kontrollerinin üzerinden aylar geçmesine rağmen hastaneye götürülmediğine dikkat çeken Turgut, “Ulseratif kolit kontrolünün üzerinden nerdeyse 3 yıl geçmiştir. Kronik rahatsızlıkları nedeniyle sürekli ilaç kullanmak durumunda ancak revire doktorun genellikle Salı günü gelmesi ile Çarşamba Perşembe günü ilacı bitince yazılmıyor ve bir sonraki haftaya kalıyor. Kronik rahatsirliği nedeniyle çok sayıda ilaç kullandığını, ilaçların farklı zamanda bittiğini, böyle olunca nerdeyse her hafta dilekçe vererek ilaç istediğini aktarmıştır. Odası değiştiğinden bu yana sürekli hasta olduğunu, nefes almakta zorlandığını, yanında sigara içen bir arkadaşı olduğunu ve bunun da astım alerji ve kalp üzerinde sıkıntı yarattığını, acil olarak güneş gören bir odaya geçmesi gerektiğini de aktarmıştır. Abdulvahap Kavak’ın ayrıca Idare ve Gözlem Kurulu Kararıyla tahliyesi de engellenmiştir” diye konuştu.

 

TAHLİYE TALEBİ

 

Kavak’ın güneş gören bir odaya alınmasını ve tedavisinin önündeki engellerin kaldırması gerektiğini vurgulayan Turgut, “Hapiste kalamayacak durumda olması nedeniyle bir an önce tahliye edilmesini talep ediyoruz” çağrısı yaptı.  

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version