Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Guardian: Kraliyet ailesi tartışmalı düklüklerden 1 milyar sterlin gelir elde etti

Guardian: Kraliyet ailesi tartışmalı düklüklerden 1 milyar sterlin gelir elde etti


– İngiliz The Guardian gazetesi tarafından yapılan bir araştırmanın sonucunda, kraliyet ailesinin İngiltere genelinde dev arazi ve mülk portföylerini yöneten Lancaster ve Cornwall düklüklerinden elde ettiği gelir ortaya çıktı. Buna göre, İngiltere Kralı Charles ve geçen sene ölen annesi Kraliçe 2’nci Elizabeth’in varisi oldukları düklüklerden 1 milyar sterlinden (yaklaşık 24 milyar Türk Lirası) fazla ödeme aldığı belirlendi.

KÂRLARIN HAZİNEYE DEVRİ YÜZYILLARDIR TARTIŞMA KONUSU

Gayrimenkul imparatorlukları gibi profesyonel anlamda yönetilen Lancaster ve Cornwall düklükleri tarım arazileri, oteller, ortaçağdan kalma kaleler, ofisler ve mağazalardan oluşan dev bir gayrimenkul imparatorluğu gibi yönetiliyor. Bunun yanında önemli ölçüde yatırım portföylerine sahip düklükler, kurumlar vergisi veya sermaye kazanç vergisinden muaf oldukları için elde ettikleri kârların hazineye devri tartışma konusu olmayı sürdürüyor.

GELİRLERİ ENFLASYONA GÖRE DÜZELTİLDİ

Parlamento ve eyalet arşivlerinde tutulan düklük hesapları, Kraliçe Elizabeth ve ilk oğlu Charles’ın Cornwall Dükü sıfatıyla, yetmiş yıllık hükümdarlıkları sırasında düklüklerden elde ettikleri gelirlerdeki büyük artışı ortaya koyuyor. Kayıtlara göre, geçen yıl düklük gelirleri 41.8 milyon sterlini (yaklaşık 1 milyar Türk Lirası) buldu. Enflasyona göre düzeltilen gelirlerin toplam 1 milyar 200 milyon sterline ulaştığı belirlendi.

TOPLAMDA 710 BİN DÖNÜM ARAZİNİN DEĞERİ YAKLAŞIK 2 MİLYAR STERLİN

Başta İngiltere’nin kuzeyi ve Midlands olmak üzere 184 bin 810 dönümlük kırsal araziden oluşan Lancaster Düklüğü’nün gelirleri geleneksel olarak, Birleşik Krallık tahtında oturan kişiye otomatik olarak geçiyor. Söz konusu mülkün değerinin yaklaşık 652 milyon sterlin olduğu tahmin ediliyor.

İngiltere’nin güneybatısında yer alan ve 524 bin 500 dönümlük bir alanı kapsayan Cornwall Düklüğü’nün değerinin ise 1 milyar sterlinden fazla olduğu tahmin ediliyor. Cornwall’un gelirleri ise otomatik olarak tahtın erkek varisine geçiyor.

Geçen yıl Kraliçe 2’nci Elisabeth’in ölümünün ardından tahtın varisi Charles 74 yaşında kral olduğunda, Cornwall Düklüğü otomatik olarak 40 yaşındaki oğlu Prens William’a geçmişti. Bu ise William’ı kağıt üzerinde bir milyarder ve İngiltere’nin en büyük toprak sahiplerinden biri haline getirmişti. William’ın sahip olduğu topraklardan yılda yaklaşık 20 milyon sterlin kazanç elde ettiği tahmin ediliyor.

KRALİYET AİLESİ VERGİ MÜKELLEFLERİNE HER YIL 86 MİLYON STERLİNE MAL OLUYOR

Kraliyet ailesinin düklüklerden elde ettiği gelir üzerindeki iddiası, ülkenin ortaçağ beyliklerine bölündüğü zamana kadar uzanan arkaik imtiyazlardan kaynaklanıyor. Bununla birlikte, parlamenter demokrasinin gelişinden bu yana, nesiller boyu milletvekilleri düzenlemeye karşı çıktılar ve düklük kârlarının Hazine’ye ödenmesi gerektiğini savundular. Kraliyet ailesi ise, düklük gelirlerinin ‘özel’ olduğunda ısrar ediyor. ‘Özel’ gelirleri haricinde hükümet bütçesinden de ayrıca pay alan kraliyet ailesi İngiltere’deki vergi mükelleflerine her yıl 86 milyon sterline mal oluyor.

‘DÜKLÜKLERİN STATÜSÜ KASITLI OLARAK BELİRSİZ BIRAKILIYOR’

2013’de kamu harcamaları komitesine başkanlık ederken Cornwall Düklüğü hakkında bir soruşturma yürüten İşçi Partisi Milletvekili Margaret Hodge, parlamentonun düklük gelirinin nasıl harcandığını tespit edemeyeceğini söylemişti. Hodge, harcamaların nasıl yapıldığı konusunu ‘çok belirsiz ve şeffaflıktan yoksun’ diye nitelemişti. Düklüklerin statüsünün ‘kasıtlı olarak belirsiz’ bırakıldığını belirten İşçi Partisi milletvekili, “Düklüklerden gelen para devletin monarşiye katkısının bir parçası olabilir ama nasıl harcandığını görebilmeli ve kraliyet ailesinin nasıl finanse edildiğini denetleyebilmeliyiz” demişti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version