Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gazeteci Kartal tahliye edilmedi


İSTANBUL-  “Örgüte üye olmak” gerekçesiyle tutuklanan gazeteci Sezgin Kartal’ın yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Mahkeme, tahliye talebini reddederek, tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Gazeteci Sezgin Kartal’ın “Örgüte üye olmak” iddiasıyla tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 22’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya, Kartal ve avukatları katılırken, çok sayıda kişi de izleyici olarak salonda bulundu. Duruşmayı takip etmek isteyen gazeteciler ise, polis ve güvenlik görevlileri tarafından “duruşma salonunda yer yok” denilerek, uzun bir süre salona alınmadı.

GAZETECİLİK FAALİYETLERİ YARGILANDI

Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada savunma yapan Kartal, 13 yıldır gazetecilik yaptığını ve bu güne değin çok sayıda TV’de çalıştığını belirtti. Şu an ise Karşı Mahalle mecrasında çalıştığını ifade eden Kartal,  Türkiye’nin basın özgürlüğü karnesine dikkat çekerek, iddianamede yer alan suçlamaların gazetecilik faaliyetleri olduğunu söyledi.  PKK’lilerle bir araya geldiğine dair görüntüye ilişkin de beyanda bulunan Kartal, görüntüde yer alan kişinin kendisi olmadığını söyledi. Kartal, görüntünün çekildiği ileri sürülen 2014’te Rîha’ya gittiğini ancak Kuzey ve Doğu Suriye’ye geçmediğini belirterek, Ekim 2020’de söz konusu görüntüler emniyetin eline geçtiği ileri sürülüyor. Madem silahlı bir örgütün üyesiydim neden 3 senedir bu konuda bir ifadem alınmadı?” diye sordu.

Görüntülere dair tutuklu bulunan Yeni Yaşam gazetesi çalışanı gazeteci İbrahim Karakaş da, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. Karakaş, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinde çalıştığını ve o dönemden beri gazetenin kullandığı bir bilgisayarın polis tarafından alındığını ve bu görüntülerin de oradan çıktığını söyledi. Karakaş, görüntüde yer alanları ve Kartal’ı tanımadığını söyledi.

DELİL YOK

Dosyada yer alan görüntülere ilişkin hazırlanan iki raporun olduğuna işaret eden avukat Merve Kurhan, raporların emniyet tarafından hazırlandığı dile getirdi. Emniyet mensuplarının “göz” kararı ile rapor hazırladığını dile getiren Kurhan, bir geçerliliğinin olmadığını belirtti. HTS kayıtlarına dair beyanda bulunan Kurhan, HTS kayıtlarının sınırdan 10 kilometre uzaklıkta görüldüğünü söyledi. Kartal’ın silahlı eylemlere katıldığına dair iddia makamının iddialarda bulunduğunu ancak bu iddiaların delile dayanmadığını belirten Kurhan,  Yargıtay’ın aynı suç kapsamındaki kararlarına işaret etti. Kartal’ın askeri ve ideolojik eğitim aldığına dair ve kod isminin olduğuna ilişkin bir delilin veya iddianın dahi olmadığını söyleyen Kurhan, “Üye olduğuna dair gizli, açık tanık veya istihbari bilgi dahi bulunmamaktadır. Bu nedenlerden ötürü müvekkilin derhal tahliye edilmesi gerekmektedir” diye kaydetti. Kurhan, söz konusu görüntülerinin aslının bulunmasını ve incelenmesini talep etti. Kurhan, ayrıca tahliye talebinde bulundu.

TUTUKLULUĞA DEVAM KARARI

Kurhan’ın beyanları ardından mahkeme başkanı Kartal’ı oturduğu yerden “sanık” sandalyesine çağırdı. Mahkeme başkanı, önündeki dosyaya ve Kartal’a bakarak, tespit yapmaya çalışması dikkat çekti. Mahkeme, ara karar vermek üzere duruşmaya ara verdi. Mahkeme, kararını açıklarken gazeteci ve izleyicileri duruşma salonuna almadı. Avukatların verdiği bilgilere göre mahkeme, görüntülerinin aslının bulunması ve incelenmesinin yapılmasını istedi. Bunun yanı sıra Kartal’ın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 22 Haziran’a erteledi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version