Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fransa’da eylemler sürüyor: Tartışmalı emeklilik düzenlemesi için kritik gün

Fransa'da eylemler sürüyor: Tartışmalı emeklilik düzenlemesi için kritik gün


– Fransa, Anayasa Konseyi’nin, ülkede kademeli olarak emeklilik yaşının 62’den 64’e yükselmesini öngören yasa değişikliğine yapılan itirazla ilgili kararını bugün açıklaması bekleniyor. Ocak ayında duyurulan emeklilik düzenlemesi, ülkede son yılların en kitlesel eylemleriyle karşılandı. Başbakan Elisabeth Borne’un anayasanın 49.3’üncü maddesine dayanarak Ulusal Meclis’te oylama yapılmadan tasarıyı yasalaştırması eylemleri alevlendirmiş, olaylarda yüzlerce gösterici gözaltına alınmıştı.

MACRON GERİ ADIM ATMIYOR

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Hollanda’ya resmi ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, “Ülke ilerlemeye, çalışmaya ve bizi bekleyen zorluklarla yüzleşmeye devam etmeli.” dedi.

Ancak sendikalar ve muhalefet, hükümetin çoğunluk sağlanamadığı için oylama olmaksızın parlamentodan geçirdiği emeklilik yasasıyla ilgili protestoların Anayasa Konseyi’nin itirazı reddetmesi hâlinde dahi sona ermeyeceği konusunda uyarıyor.

CGT GENEL SEKRETERİ: MACRON TASARIYI GERİ ÇEKMEZSE FRANSA’YI YÖNETEMEZ

Genel Emek Konfederasyonu’nun (CGT) yeni Genel Sekreteri Sophie Binet dün yaptığı açıklamada, “Macron’un bu yasa tasarısını geri çekmesi gerektiğini, yoksa Fransa’yı yönetemeyeceğini” vurgulayarak yeni grev ve protestoların yolda olduğu mesajını verdi.

Eski Fransa Başbakanı Laurent Fabius’un başkanlığını yaptığı toplam 9 üyeden oluşan Türkiye’deki Anayasa Mahkemesi pozisyonundaki Anayasa Konseyi’nin reformun anayasaya “tamamen aykırı”, “kısmen aykırı” veya “uygun” olduğuna karar verecek.

Anayasaya uygun görülürse Cumhurbaşkanı Macron, düzenlemeyi yürürlüğe koyabilecek. Macron’a yakın bir kaynak, Konsey’in yeşil ışık yakması hâlinde hükümetin, muhtemelen gelecek hafta başında düzenlemeyi resmi gazetede hızla yayınlayarak yürürlüğe koyacağını aktardı.

Anayasa Konseyi emeklilik düzenlemesini anayasaya “tamamen aykırı” olarak değerlendirdiği takdirde yürürlüğe giremeyecek. Eğer “kısmen aykırı” bulunursa Macron düzenlemeyi anayasaya uygun olmayan maddelerden arındırılmış şekliyle yürürlüğe koyabilecek.

BORNE GİRDİĞİ MAĞAZADA DA PROTESTO EDİLDİ

Öte yandan Elisabeth Borne, mağaza ziyareti sırasında emeklilik düzenlemesi karşıtlarınca protesto edildi. Yerel basındaki habere göre Borne, Fransa’nın Eure-et-Loire kentinde bir mağazayı ziyaret etti. Bu sırada eylemciler Borne’a, emeklilik reformunu istemediklerini ve daha fazla demokrasi talep ettiklerini belirterek tepki gösterdi. Olaya ilişkin görüntülerde Başbakan’a tepki gösteren bir kadının, Borne’un bulunduğu alandan uzaklaştırıldığı ve “49.3’ü istemiyoruz diye bağırdığı” görülüyor.

EYLEMLER SÜRÜYOR

Emeklilik reformuna karşı, dün ülkede 12. kez kitlesel gösteriler düzenlenmişti. Başkent Paris’te düzenlenen gösteride 80 kişi gözaltına alınmış, 76 polis yaralanmıştı. Ülke genelinde 16 Mart’tan bu yana düzenlenen protestolarda ise binden fazla kişi gözaltına alınmıştı. Muhalefet ve hükümet, düzenlemenin anayasaya uygun olup olmadığının belirlenmesi için Anayasa Konseyi’ne başvurmuştu. (DIŞ HABERLER)


Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version