Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Folkart sitesinde çıkan yangın ahşap kaplama nedeniyle büyüdü

Folkart sitesinde çıkan yangın ahşap kaplama nedeniyle büyüdü


Artı Gerçek – İzmir’in Narlıdere ilçesinde Folkart sitesini saran bir yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri iki saate yakın süredir yangına müdahale ediyor. Bakan Kasapoğlu, yangının elektrik kontağı kaynaklı çıktığını söyledi. Yangının ardından Folkart Yapı merak konusu oldu. İki mimari ödülü bulunan binanın dışındaki ahşap kaplama ve çelik konstruksiyon da itfaiye ekiplerinin işini zorlaştırdı. Statik projesi Balkar Mühendislik, mekanik projesi Beta Teknik, elektrik projesinin de HB Teknik Elektrik Mühendislik tarafından yapılan binanın yangın çıkış nedeni Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Bekaroğlu tarafından elektrik kontağı olarak açıklandı.

‘YANLIŞ MİMARİ TASARIM’

Yangından Korunma Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Turanlı ise katıldığı bir programda yangını değerlendirerek bu kadar yayılmasını nedenini yanlış mimari tasarım, yanlış mühendislik ve müteahhit hatası olduğunu söyledi.

Peki İzmir’in prestihli projelerinden biri olarak bilinen Folkart projesi nasıl sunulmuştu?

İKİ MİMARİ ÖDÜL ALMIŞ

Folkart, 2006 yılında Saya Grup tarafından kuruldu. İnşaatı 2007’de başlayıp 2009’da tamamlanan sitede 4 blok ve 168 daire yer alıyor. Büyük yangının çıktığı Folkart Narlıdere, yüksek teknolojili kent peyzajı ve mimarlık alanında iki ödülü de bulunuyor.

Folkart Narlıdere Konutları tanıtım çalışmaları kapsamında şöyle sunulmuştu:

“Müstakbel kullanıcının çevresiyle kuracağı ilişkilerin hesaba katılması ile oluşturulan yapısal filtreler, projenin ayırt edici özelliği olarak bu yorumun ışığında tasarlandı. Hem yatayda hem de düşeyde alışıldık ölçülerin çok üzerinde yoğunlaştırılmış olan doğal doku, filtrelerin ana malzemesi olarak öncelendi ve bu bağlamda yapıların ayrılmaz bir uzvuna dönüştürüldü.”

Yapıların arazi üzerindeki konumlanmalarının en önemli koşullayıcısı, cazip deniz manzarasından yararlanabilme olasılıkları idi. İstisnasız bir biçimde manzaraya doğru yönlendirilen ön ve yan cephelerdeki geniş amorf terasların bol miktarda bitkilendirilmesi, buradaki hayata taze ve özgün bir ölçek kazandırdı. Yapıların arka yüzlerinde ise yatay sirkülasyonu sağlayan yürüyüş yolları ana kitlelerden kopartılarak arsa sınırını boyunca uzayan zakkum ağaçlı duvara yaslandı. Bu kararın oluşturduğu iç boşluklar, hafif çatı örtüsü, hava akımını engellemeyen yapısal özellikleri ve bu alanların tabanlarında tasarlanan serinlik havuzlarının mikroklimatik etkileri ile, tipik bir apartman holünün çok ötesinde bir alan olarak ortaya çıktı.

Yapıların dış yüzeylerinde, genel mimari yönelimlerin bir devamı olarak taş ve ahşap gibi doğal malzemelerle çıplak betondan oluşan bir artikülasyon kurgulandı. Bu tür malzemelerin zaman içindeki performanslarının, tasarım tandanslı özellikleri ile “yeni” gündemler oluşturmayı hedefleyen bu projeyi, aynı zamanda “güzel eskiyen” bir komplekse dönüştüreceği öngörüldü.”

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version