Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Folkart Sitesi yangını: Binaların dış cephesi vernikli ahşapla kaplanmış

Folkart Sitesi yangını: Binaların dış cephesi vernikli ahşapla kaplanmış


Artı Gerçek – İzmir Narlıdere’deki Folkart Sitesi’nin üçüncü blokundaki bir dairede önceki gece 22.00 sıralarında başlayan ve ancak sekiz saatte konyrol altına alınabilen yangınla ilgili soruşturma devam ederken, binaların dış cephesinde yangın yönetmenliğine aykırı olan vernikli ahşap kullanıldığı ortaya çıktı.

Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Başkan Yardımcısı, İnşaat Mühendisi Ertuğrul Şen, ilk gelen bilgilere göre yangının temel nedeninin yangın yönetmeliğine aykırı olarak binanın dış cephesinde estetik amaçlı kullanılan ahşap cephe malzemesinden kaynaklandığını söyledi.

‘DOĞRU MALZEME KULLANILSAYDI BU BOYUTTA BİR YANGIN OLMAZDI’

Hürriyet’ten Aysel Alp’e konuşan Şen, yangın yönetmeliğine göre yüksekliği 28.5 metrenin, yani 9 katın üzerindeki binalarda dış cephede A sınıfı, hiç yanmaz malzeme kullanımının zorunlu olduğunu anımsatarak şu yorumlarda bulundu. Şen, “9 katın altındaki binalarda da yönetmeliğe uygun malzeme kullanılması gerek. Alınan ifadelere göre Narlıdere’deki 8 katlı sitenin dış cephesinde yangın yönetmeliğine aykırı olarak, yanıcı bir madde olan vernik sürülmüş ahşap kullanılmış. Böyle olunca bir nedenle ikinci katta çıkan yangın pencerelerden tüm binayı sarmış. Dış cephe kaplamada doğru malzeme doğru şekilde uygulansaydı bu boyutta bir yangın olmazdı” diye konuştu.

DENETİMDE DE HATA VAR

Bu sürecin hem inşaat ruhsatı verilmeden önce hem de iskan ruhsatı verilmeden önceki denetimde fark edilip söktürülmesi gerektiğini söyleyen Şen, şöyle devam etti:

“Yapı denetim şirketi inşaat projesinde bu yanlışı görüp uyarmalıydı, belediye inşaat ruhsatı verirken bunu söylemeliydi. Hadi her iki aşamada da gözden kaçtı diyelim; iskan ruhsatı verilirken görülüp düzelttirilmeliydi. Geçmişte benzer bir yangın İstanbul Fikirtepe’deki gökdelende, ahşap görünümlü plastik doğrama kullanımı nedeniyle büyümüştü. Doğru malzeme, doğru tasarım ve doğru denetim çok önemli.”

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA

Folkart’tan yapılan açıklamada, “Can kaybı yaşanmamış olması en büyük tesellimizdir. Yaşadığımız olayda yangına neyin sebep olduğu resmî kurumlar tarafından araştırılmaktadır ve sonuçları kamuoyu ile paylaşılacaktır” denildi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

İlk belirlemelere göre elektrik kontağından çıktığı tespit edilen yangınla ilgili İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı SORUŞTURMA başlattı. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı yetkilileri ise yangının hangi dairede ve hangi sebeple çıktığının araştırıldığını, hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. (Kaynak)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version