Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin seçimleri kaybetti: ‘Demokrasi her zaman harika bir şeydir’

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin’in uyuşturucu testi negatif çıktı


Finlandiya Başbakanı Sanna Marin’in Sosyal Demokrat Partisi (SDP), Pazar günü yapılan seçimlerde muhafazakâr ve aşırı sağcı rakiplerine geçilerek iktidarda kalma mücadelesini kaybetti.

Dün yapılan genel seçimlerde Başbakan Sanna Marin, az bir farkla sağcı partilerin gerisinde kalarak başbakanlığı kaybetti. Sağcı Ulusal Koalisyon Partisi oyların yüzde 20,8’ini kazanırken, popülist Finler Partisi yüzde 20,1 oy aldı. Marin’in SDP’si ise oyların yüzde 19,9’unu alarak üçüncü parti oldu. Seçime katılım oranı %71.9 olarak gerçekleşti.

İskandinav ülkesinin 200 sandalyeli parlamentosunda NCP 48 vekil ile bir önceki meclisten 10 sandalye daha fazla kazanırken, milletvekili sayısını Finliler 46 sandalye ile 7, SDP ise 43 sandalye 3 artırmış oldu.

Seçimlerden birinci parti olarak çıkan ve hükûmet kurma görevi verilecek olan NCP’nin lideri 53 yaşındaki eski Maliye Bakanı Petteri Orpo, görev süresi boyunca İskandinav ülkesinin Kiev ile dayanışmasının güçlü kalacağını söyledi.

Sanna Marin yaptığı teşekkür konuşmasında seçimin galiplerini tebrik etti ancak hem partisinin oy oranında hem de öngörülen milletvekili sayısında kaydedilen iyileşmeyi sevinçle karşıladı. Helsinki’deki destekçilerine “Bugün seçimi birinci bitirememiş olsam da bu gerçekten iyi bir başarı” dedi ve ekledi: “Demokrasi konuştu, Fin halkı oylarını kullandı ve demokrasi her zaman harika bir şeydir.”

Marin, 2019’da 34 yaşında SDP’nin liderliğini ve Finlandiya başbakanlığını üstlendiğinde dünyanın en genç başbakanı unvanını kazanmıştı. Ülkeyi Koronavirüs salgını ve NATO üyeliği surecinde eşiğine kadar başarıyla yönetti. Zaman zaman davranışlarının makamına uygun olmadığı gerekçesiyle eleştirilse de yeni nesil genç kadın liderler için bir model olarak alkış topladı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version