Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Financial Times: Almanya, Türkiye’nin oy istasyonlarını çoğaltma teklifini reddetti

Financial Times: Almanya, Türkiye'nin oy istasyonlarını çoğaltma teklifini reddetti


Financial Times (FT) gazetesi, Alman hükümetinin Türkiye’nin ülkedeki yaklaşık 1 buçuk milyon Türk vatandaşının oy kullandığı istasyonların sayısının iki katına çıkarılması teklifini reddettiğini duyurdu.

FT’ye konuşan konu hakkında bilgi sahibi dört kaynak, Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği’ne üç yeni oy verme istasyonu kurulabileceğini bildirdiğini ancak Ankara’nın talep ettiği 10 başka noktayı ise reddettiğini açıkladı. Böylece “AKP’nin kalesi” olarak bilinen Almanya’da kurulan oy verme istasyonu sayısı 13’ten 16’ya çıktı. Ankara ise Almanya’dan istasyon sayısının 26’ya çıkmasını istemişti. Ülkedeki Türk vatandaşları Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak seçimler için oy vermeye dün başlamıştı.

GEREKÇE ‘GÜVENLİK ENDİŞELERİ’

Dışişleri Bakanlığı’nın aldığı karara aşina iki kaynağın gazeteye verdiği bilgiye göre Alman hükümetinin Ankara’nın bu talebini geri çevirmesinin nedeni güvenlik endişeleri. Avrupa’daki Türk diasporası, Erdoğan’ın 2014’te Türkiye’ye dönmeden onlara oy kullanma hakkı vermesinden bu yana son seçimlerde önemli bir rol oynamıştı. 3,4 milyon yurt dışı seçmen, toplam seçmenlerin yaklaşık yüzde 5’ini oluşturuyor. Bunların çoğunluğunu, 1,5 milyon seçmen ile Almanya’daki Türk vatandaşları oluşturuyor. 2018 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan, genel oyların yüzde 53’üne kıyasla Almanya’da yüzde 65 oranında oy almıştı.

Oyların büyük bir kısmını Erdoğan kazansa da seçimlere katılım oranı oldukça düşük seyretmişti. 2018’de Almanya’daki seçmenlerin sadece yüzde 46’sı sandığa gitmişti. Bu oran, Türkiye’de yüzde 84 olarak kaydedilmişti. Bu yüzden Ankara’daki yetkililer, yurtdışındaki oy kullanma istasyonlarının sayısını artırmak ve seçimlere katılımı artırmak istiyor.

AKP DESTEKÇİLERİ KARARA TEPKİLİ

Karara Almanya’daki AKP destekçisi Türkler tepki gösterdi. AKP’nin bağlantılı Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) sözcüsü Fatih Zingal oy istasyonlarının artırılması talebinin reddedilmesinin “Erdoğan’a desteğe yönelik bir sabotaj” olduğunu iddia etti. Zingal, “Almanya’da son seçimde]oyların yüzde 65’i Recep Tayyip Erdoğan’a gitti. Katılımdaki herhangi bir artış, desteğini artıracaktır. Yani insanlar Almanya’nın Recep Tayyip Erdoğan’ın kazanmasını istemediğini söyleyecek” ifadelerini kullandı. Bir Alman yetkili ise FT’ye, Berlin’in 2017 ve 2018’deki seçimlere kıyasla sandık sayısını artırma izni verdiğini ve diplomatik misyon veya fahri konsolosluk temelli önerilen tüm sitelere onay verildiğini söyleyerek bu iddiayı reddetti. Alman hükümetinin “demokratik seçim sürecine bağlı olduğunu” söyleyen Alman yetkili “Türkiye seçimleriyle bağlantılı olarak daha önce hiç bu kadar çok oy kullanma merkezi onaylanmamıştı” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version