Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Engelli raporları enkaz altında kaldı: Tekerlekli sandalyeye ulaşamıyoruz

Engelli raporları enkaz altında kaldı: Tekerlekli sandalyeye ulaşamıyoruz


Artı Gerçek – Hatay’da, 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ilde yıkımla sonuçlanan depremlerin ardından, en çok dezavantajlı gruplar zarar gördü. Bu grupların başında ise engelliler geliyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 25 Şubat’ta yaptığı açıklamada, “Deprem bölgesinde kuruluşlarımızdan hizmet alan bin 133 engelli vatandaşımız ile çadırlarda barınan, bakıma ihtiyacı olan 553 engelli vatandaşımız farklı illerdeki kuruluşlarımıza yerleştirilmiştir” ifadelerine yer verdi. Fakat, Defne Engelliler ve Gönüllüleri Derneği (DEFEN DER) Başkanı Fırat Yılmaz, engellilerin temel ihtiyaçlarının karşılanmadığını söyledi.

‘DEFNE’DE BİN 600 ENGELLİ VAR’

Depremlerde özellikle yatalak olan engellilerin yaşadıklarına dikkat çeken Yılmaz, depremde çok sayıda evden çıkamayan, yatalak olan engellinin zarar gördüğünü belirtti. Defne’de bin 600 engelli olduğunu, 550 engellinin de yatalak olduğu bilgisini paylaşan Yılmaz, ilçede özellikle yatalak olan 10 engellinin yaşamını yitirdiğini belirtti.

‘KONTEYNIR TEMEL İHTİYAÇ’

Çadırlarda zorluk çeken engelliler için konteynır istediklerini ancak hala ihtiyaçların karşılanmadığını söyleyen Yılmaz, “Engelliler çadırlarda lavabo ihtiyaçlarını gideremiyor. En büyük sorun yıkanma. Konteyner ihtiyacı karşılanmadı. Biz de sıkıntılara rağmen çadırda yaşamaya devam ediyoruz” dedi.

Engellilerin yalnız bırakıldığını söyleyen Yılmaz, “Depremde zarar görenlerin başında engelliler ve aileleri geliyor. Evsiz kaldılar, konteynırda kalmak istiyorlar. Çoğu engellinin evi yıkılmış, ya da yıkılmak üzere” dedi. Engellilerin sorunlarının gündeme dahi alınmadığını söyleyen Yılmaz, “Valiliğe gittim, mesaj bıraktım. Defne Engelliler Derneği’nin çalışmalarını yürütmek için konteyner istedim ama hala cevap yok” diye konuştu.

İHTİYAÇLARI SIRALADI

Yılmaz, engellilerin ihtiyaçlarına dair şunları söyledi:

“Biz engelliler konteynıra, gıda, hijyen malzemelerine ihtiyaç duyuyoruz. Özellikle yatalak insanlarımıza hasta bezi talep ediyoruz. Yine baston ve tekerlekli sandalye talep ediyoruz. Birçok engellinin engelli raporu enkaz altında kaldığı için yardım alamıyorlar. Engelliler için tekerlekli sandalye göndermelerini istiyoruz. Yine elektrikli tekerlekli sandalyelerin olduğu yerlerde bu kez şarj istasyonu yok.” (MA)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version