Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Enerji uzmanından ‘bedava doğalgaz’ açıklaması: Yapılan açıklamalar bilimle uymuyor

Enerji uzmanından ‘bedava doğalgaz’ açıklaması: Yapılan açıklamalar bilimle uymuyor


Artı Gerçek – Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Karadeniz gazının devreye alınmasıyla konutlarda kullanılacak mutfak ve sıcak su tüketiminde 25 metreküp doğal gaz tüketiminden ücret alınmayacağını açıkladı.

Enerji uzmanı Necdet Pamir, iktidarın Karadeniz gazına ilişkin vaatlerini eleştirdi. Pamir, “Bilimden uzak. ‘25 metreküp gazı bedava vereceğim’ diyor. 22 milyona yakın abone var. Yani yılda ortalama 6 milyar metreküp gaz lazım. Ancak yaklaşık 1 milyar metreküp üretebilecekler. Tutarlılık yok” dedi.

‘CİLALI İMAJ ÇALIŞMASI’

Cumhuriyet’e yer alan Cengiz Karagöz’e konuşan enerji uzmanı Necdet Pamir söz konusu açıklamaları “seçim hamlesi” olarak değerlendirdi. İktidarın yaptığı açıklamaların bilimsel bir temeli olmadığını ifade eden Pamir, şunları söyledi:

“Hemen seçim öncesinde yapılan açıklamalar bilimle uymuyor. Cilalı imaj çalışması. Hiç bilmediğiniz, yeni gidilen bir sahada ilk açtığınız kuyuda yeteri kadar çalışma yapılmamışken bir rezervden bahsedilmesi mümkün değildir. Buna keşif ya da bulgu diyebiliriz. Rezerv denilebilmesi için kabaca 8 ila 10 tane tespit kuyusu açılması gerekir. Açılan ilk kuyuda henüz hedef noktaya 1050 metre varken bu açıklamayı yapıyorlar. Bu yapıyı temsil edecek kuyu açacaksınız ki doğru bir tespit yapılabilsin. Konuya ilişkin çalışmalar tamamlanmalı ve etkili sondaj çalışmaları yapılmalı, tüm bunlar tamamlandıktan sonra açıklama yapılmalı.”

‘GAZIN NE KADARINI ALABİLECEĞİNİZİ HESAP EDECEK BİRTAKIM TESTLER YAPILABİLİR’

Pamir, “Açılan bir kuyuda gaz buldunuz, ancak bir kilometre ilerideki kuyuda gaz olmayabilir. Dolayısıyla bu testler sonucunda daha fazla bilgi edinebilmek mümkün. Bu çalışmalarda yapının jeolojik modelini, rezervuar modelini ve söz konusu gazın da ne kadarını alabileceğinizi hesap edecek birtakım testler yapılabilir” ifadelerini kullandı.

‘KENDİ İÇİNDE TUTARLILIĞI YOK’

“710 milyar metreküpün varlığı konusunda bizi inandıracak bir bulgu yok” diyen Pamir, şunları kaydetti:

“Seçim çalışması olduğu çok belli. ‘25 metreküp gazı bedava vereceğim’ diyor. Yaklaşık 22 milyon doğalgaza abone konut var. Bu kadar konuta gaz verebilmek için yılda yaklaşık 6 milyar metreküpten daha fazla gaz olması lazım. Kendi iddia ettikleri programa göre 1 sene içinde yalnızca 1 milyar gaz üretebilecekler. Ortada yapılan yatırımı haklı kılacak bir bulgu olmazken bahsedilen sayıların da kendi içinde tutarlılığı yok.”(Kaynak)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version