Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Emekliler: İnsanca bir yaşam için seçimde tutum göstereceğiz


İZMİR – AKP’nin kendilerini yoksulluğa mahkum ettiğini ifade eden emekliler, 14 Mayıs’ta insanca bir yaşam için tutum alacaklarını söyledi. 

 

Türkiye 14 Mayıs seçimlerine hazırlanırken, AKP döneminde mağdur edilen tüm kesimler gasp edilen haklarının hesabını sormak için gün sayıyor. Bu kesimlerden biri olan emekliler de enflasyon karşısında eriyen maaşları ile geçinemediklerinden yakınarak sandıkta hesap soracaklarını belirtiyor. 

 

Son 20 yılda emeklilerin maaşları asgari ücret karşında her dönem eridi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre, Ocak 2002’de en düşük emekli maaşı 216,4 TL’ydi. Aynı dönemde net aylık asgari ücret ise 163,6 TL’ydi. Buna göre en düşük emekli maaşı asgari ücretten yüzde 32 fazlaydı.

 

AKP MAAŞLARI ERİTTİ

 

Ocak 2023’te ise aylık net asgari ücret 8 bin 507 TL oldu. En düşük emekli maaşı olan 5 bin 871 TL, seçim öncesi 7 bin 500 TL’ye çıkarıldı. Yine bin TL’den verilen bayram ikramiyeleri 2 bin TL oldu. Bu yıla göre en düşük emekli maaşı asgari ücretten yüzde 12 buçuk daha düşük. Seçim öncesi yapılan zamlar ise emekliler tarafından AKP’nin seçim yatırımı olarak yorumlandı.

 

Tüm Emeklilerin Sendikası (Emekli-Sen) üyeleri, emeklilerin yaşadığı sorunlar ve seçimde alacakları tutuma ilişkin konuştu.

 

Emekli-Sen Genel Sekreteri İshak Kocabıyık, emeklilere reva görülen ücretlerin asgari ücretin altında, ölüm sınırına dayandığını söyledi. “Bunun anlamı ‘Emekliler ölsün. Zaten sırtımıza yük’ demektir” diyen Kocabıyık, bu sorunun yıllardır sürdüğünü aktardı. 14 Mayıs seçimlerinde talepleri doğrultusunda oy kullanacaklarını söyleyen Kocabıyık, “Mücadele ile kazanacağımızı biliyoruz. Hangi parti kazanırsa kazansın biz taleplerimizi karşılayanlardan yanan tutum alacağız. Bugüne kadar sürdürdüğümüz mücadele demokrasi, barış, kardeşlik içerisinde laik bir ülke mücadelesidir. Bu çerçevede 14 Mayıs’ta emekliler olarak tutumumuzu göstereceğiz” dedi.

 

İshak Kocabıyık

 

‘İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ’

 

Emekli-Sen Konak Şube Başkanı Saadet Erkuş ise emekliler olarak uzun yıllardır sorunları olduklarını son 20 yıldır emeklilerin yük olarak görüldüğünün altını çizdi. 14 Mayıs’ta emekliler olarak tek adam rejimine karşı duracaklarını söyleyen Erkuş, iktidarın seçim öncesi emekli maaşlarının 7 bin 500’e çıkarılmasını bir lütuf gibi sunulmasına tepki gösterdi. Açlıkla terbiye edildiklerini ifade eden Erkuş, “İnsanca yaşamak istiyoruz. Örgütlenerek birleşip bir arada olmak zorundayız. Ancak birlikte olursak haklarımızı alabiliriz” şeklinde konuştu.

 

Saadet Erkuş

 

‘YOL PARASI BİLE BULAMIYORUZ’

 

Emeklilerin durumunun iyi olmadığını dile getiren Emekli-Sen üyesi Mustafa Ati Doğar da, yaşadıklarının hesabını 14 Mayıs seçimlerinde alacakları tutumla göstereceklerini belirtti. Farklı ülkelerde yaşanan emeklilerin yaşam koşullarına dikkati çeken Doğar, “Ülkemize gelen yabancı emekliler çok rahat gezebiliyorlar. Ama biz onların ülkesine gitmek için yol parası bile karşılayamıyoruz. İzmir’in en kuytu kahvesinde bile çay 5 lira. Kahvede oturup sohbet etmek bile masraflı. Bu yaşadıklarımızı 14 Mayıs seçimlerinde sandıklara yansıtacağız” diye konuştu. 

 

Mustafa Ati Doğar

 

MA / Delal Akyüz

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version