Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ekonomik görünüm raporu: Düşük büyüme, yüksek işsizlik

Ekonomik görünüm raporu: Düşük büyüme, yüksek işsizlik


Allianz Trade tarafından hazırlanan 2023 Bahar Dönemi Ekonomik Raporu açıklandı. Raporda, ABD bankacılık sektöründe yaşanan kriz ve Avrupa’daki enerji sorununun yılı şekillendireceği öngörüsüne yer verildi. Özellikle konut, imalat ve inşaat sektörlerindeki yavaşlama nedeniyle ABD ekonomisi için yıl sonunda resesyon tahmininde bulunuldu.

Euro Bölgesi’nde ise mali desteklerin kademeli olarak azaltılmasıyla ekonomik ivmenin yavaşladığı vurgulanıyor.

Çin ekonomisinin görünümünün bir yandan iyileşirken diğer yandan ülkede ticari faaliyetlere yeniden başlanmasının küresel yayılımının sınırlı kaldığına işaret edidi.

KÜRESEL EKONOMİDE İKİ YILLIK TÜRBÜLANS

Raporda; 2023 yılında küresel büyümenin yavaşlayarak yüzde 2,2’ye gerileyeceği, 2024 yılında da çok sınırlı bir artışla bu oranın yüzde 2,3’e çıkacağı tahmini yer aldı.

Rapora göre; tüketicilerin alım gücündeki düşüş ve dayanıklı tüketim mallarının yenileme döngüsünün uzaması nedeniyle düşük talebin 2023 yılında da imalat sektöründeki durgunluğu devam ettireceği tahminler arasında.

Ayrıca, enflasyonun önümüzdeki çeyreklerde belirgin bir şekilde yavaşlayacağı ve bu yıl küresel düzeyde ortalama yüzde 6,6 olacağı vurgulanıyor. Çekirdek enflasyonun ısrarı göz önüne alındığında, merkez bankalarının daha fazla faiz artırımı konusunda daha ölçülü bir yaklaşım sergileme ihtimali olduğuna dikkat çekildi.

YENİ BANKA İFLASLARI RİSKİ

Allianz Trade Raporu’na göre önümüzdeki dönemde küresel çapta bazı risklerle karşı karşıya kalınabilir. Yatırımcı güveni yeniden tesis edilmeye çalışılırken yeni banka iflasları ve sermaye piyasası aksaklıklarının tekrar gündeme gelmesi öngörülüyor. Ukrayna’daki savaşın tırmanması halinde Avrupa’daki enerji krizinin daha da çıkmaza girebileceği uyarısı da yer alıyor. Yüksek enflasyonun uzun süre devam etmesi merkez bankalarının politika hatası riskini artırıyor.

Allianz Trade raporunun öngörülerine göre, 2023 yılında küresel büyümenin yavaşlaması ve para politikasındaki kümülatif sıkılaşmanın ekonomik faaliyet ve istihdam üzerindeki etkisinin artması bekleniyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version