Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ekonomi enflasyon, yüksek dış ticaret açığı sarmalında

Ekonomi enflasyon, yüksek dış ticaret açığı sarmalında


‘SEÇİMİMİ KİM KAZANIRSA KAZANSIN DOLAR ARTACAK’

Türkiye 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere odaklanmışken, küresel kuruluşlardan Türkiye ekonomisine dönük raporlar gelmeye devam ediyor. Türkiye halkı gibi bu kuruluşların da üzerinde durduğu önemli başlıklardan biri doların seyri. Geçen hafta 19 sınırını aşarak 19.20’lerden işlem gören doların izleyeceği yol konusunda Morgan Stanley’dan çarpıcı bir açıklama geldi. ABD Merkezli yatırım bankası, muhalefetin iktidarı kazanması durumunda da Erdoğan’ın yoluna devam etmesi durumunda da lirada ciddi değer kaybı olacağı konusunda uyarıyor. Morgan Stanley ile beraber küresel finans kuruluşlarının yıl sonu dolar beklentisi 25-27 lira arasında değişiyor. Kötü senaryodaysa bunun 35 liralara kadar çıkma ihtimaline dikkat çekiliyor.

ENFLASYON 51 AYDIR ARTIYOR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3 Nisan’da mart ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Enflasyon martta aylık yüzde 2,29, yıllık yüzde 50,51 arttı. Bu oran, beklentilerin altında olsa da enflasyondaki kesintisiz artış 51’inci aya girdi. Baz etkisinden arındırılmış resmi enflasyon ise yüzde 70,20 oldu. Öte yandan ekonomistlere göre gerçek enflasyon yüzde 112 düzeyinde.

DIŞ TİCARETTE AÇIK REKOR KIRMAYA DEVAM EDİYOR

Dış ticaret açığını geriletmeye dönük ekonomik adımların yarattığı ters etkinin sonuçları ortaya çıkmaya devam ediyor. 2022’de olduğu gibi 2023’te de yılın ilk üç ayı açısından durum pek parlak değil. Ticaret Bakanlığı, mart ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Buna göre, mart ayında ihracat yüzde 4,4 artışla 23 milyar 596 milyon dolara yükseldi. İthalat ise yüzde 4,2’lik artışla 32 milyar 169 milyon dolar oldu. Mart ayında Türkiye’nin dış ticaret açığı ise 8,6 milyar dolara çıktı. Mart ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 73,4 oldu. Geçen yılın aynı döneminde bu oran yüzde 73,2 seviyesindeydi. Açıklanan veriler uyarınca dış ticaret açığı ilk çeyrekte 34,9 milyar dolar. Bu açık, 2013 yılına giden genel ticaret sistemi veri setinin en yüksek çeyreklik dış ticaret açığı olarak kaydedildi.

BAĞ-KURLULARIN EMEKLİLİ İÇİN PRİM GÜN SAYISI DEĞİŞECEK

Ankara Ticaret Odası yönetimi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin arasında gerçekleşen görüşmede, Bağ-Kur emekliliği için gerekli olan gün sayısı yeniden gündeme geldi. ATO bu konuda yeni bir düzenleme yapılarak prim gün sayısının azaltılması talebinde bulundu. Yapılan açıklamaya göre Bakan Bilgin, bu konuda bir hazırlık içinde olduklarını ve kısa süre içinde düzenlemenin yapılacağını söyledi. SSK’de 7 bin 200 prim günü ile kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşını doldurduğunda emekli olabilirken, Bağ-Kur’lular için 9 bin prim günü şartı aranıyor.

TİCARİ KREDİ-MEVDUAT FAİZİ MAKASI AÇILIYOR

Bankacılık sektöründe ilginç bir dönem yaşanıyor. Merkez Bankası (MB) faizi yüzde 8,5’te yer alırken mevduat faizi rekora koşuyor. MB’nin 31 Mart haftasına dönük yayınladığı rapora göre, ortalama mevduat faizi yüzde 29 seviyesinde. Öte yandan ticari kredilerde farklı bir durum yaşanıyor. Yatay bir seyir izleyen ticari kredilerdeki faiz oranı, MB’ye göre ortalama 14,5 seviyesinde. Buysa iki grup arasındaki makasın açılmaya devam ettiğini gösteriyor.
HAZIRLAYAN: MÜHDAN SAĞLAM

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version