Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Efrin’de Mart ayında 5 kişi katledildi, 12 kişi kaçırıldı


HABER MERKEZİ – Efrin’de Mart ayında Türkiye ve bağlı paramiliter gruplar tarafından 5 kişi katledildi, 12 sivil kaçırıldı.

 

Türkiye ve bağlı paramiliter grupların, Efrin’in yerleşik halkına yönelik saldırıları sürüyor. 20 Mart’ta Cindirêsê ilçesinde Newroz’u kutlayan aynı aileden Ferehudîn Osman (43), Îsmaîl Osman (38), Mihemed Îsmaîl Osman (18) ve Mihemed Osman (42), Ehrar El Şerqiye grubu tarafından katledildi. Katliamın ardından Efrîn’in ilçe ve köyleri ile Cindirêsê ilçesinden binlerce yurttaş alanlara çıktı, ancak protestolara Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) müdahale etti. ENKS, protestoları engellemek için Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile ortak çalıştı.

 

Hawar Haber Ajansı’nda (ANHA) yer alan haber göre, Türkiye’ye bağlı gruplar 22 Mart’ta da aynı ilçede hamile bir kadını eşinin gözü önünde katletti.

 

Bununla birlikte Mart ayında Türkiye ve paramiliter grupların eliyle katledilen kişilerin sayısı 5’e çıktı.

 

KAÇIRMA

 

Suriye-Efrîn İnsan Hakları Örgütü’ne göre Efrîn’de Mart ayında 9 yurttaş kaçırıldı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) de, 2 Nisan’da yayınladığı bir raporda 12 sivilin kaçırıldığını duyurdu. Bunlardan 9’u fidye karşılığında serbest bırakıldı.

 

Ayrıca örgüt, istihbaratın İstanbul’da Efrînli şarkıcı Hesen Hec Nasir’ı Kürtçe şarkılar çalıp söylediği için kaçırdığını bildirdi.

 

Aynı şekilde Şera ilçesine bağlı Dêr Swanê köyünden Hesen Subhî El Tawîl (30) adlı yurttaş da kaçırıldı. Ayrıca El Emşat grubu üyeleri, serbest bırakılması karşılığında ailesinden fidye almak amacıyla Şera ilçesinden Aslan Misto adlı bir çocuğu da yalan beyanlarla kaçırdı.

 

AĞAÇLARIN KESİLMESİ

 

Suriye-Efrîn İnsan Hakları Örgütü, Efrîn’de Mart ayında 3 bin zeytin ağacının kesilerek yakacak yapıldığını belirtti. Bu ağaçların 75’inin Şêrawa ilçesine bağlı Kefer Nebo köyünden Ehmed ve Xelîl Nebû Guleweyîri’ye ait olduğu kaydedildi. Ağaçların kesildiği tarlanın Kefer Nebo ve Basûfanê arasındaki yol üzerinde olduğu bilgisi de verildi.

 

SOHR’da Efrîn’in ilçe ve köylerinde 805’ten fazla zeytin ağacının kesildiğini belirtti.

 

Yine Katarlı bir derneğin desteğiyle Şera ilçesine bağlı Hêkiçê köyünde yeni bir merkezin yapımına başlandığı, derneğin kanton ve ilçelerinde de merkezler yapma sözü verdiğini duyurdu.

 

ÊZİDÎLERİN MÜSLÜMANLIĞA SORLANMASI

 

Paramiliter grupların Şera ilçesine bağlı Qibarê köyünden aynı aileden 2 Êzidî yurttaşı tehditle Müslüman olmaya zorladığı da verilen bilgiler arasında.

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version