Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Dolar 20,50 liradan güne başladı

Fed kararı sonrası piyasalardan hareketli açılış: Euro rekor kırdı, dolar yükselişte


Merkez bankalarının enflasyonla mücadele kapsamında attığı faiz artırımlarının sonuna yaklaşılırken, dünya genelinde resesyon endişesi günden güne güç kazanıyor. ABD’de bankacılık krizinin fiyatlamaları etkileyebileceği korkusu da yeniden gündemdeki yerini aldı. Makroekonomik verilerdeki karışık sinyaller ve para politikasına ilişkin belirsizliklerin artması da risk algısını yükseltti.

BANKACILIK KRİZİ: 100 MİLYAR DOLARLIK VARLIK SATIŞI

Pazartesi günü piyasalar kapandıktan sonra bilançosunu yayımlayan ve ABD’de bankacılık krizinde adı geçen bankalardan biri olan First Republic’in hisseleri yüzde 50’ye yakın değer kaybederken, New York borsası, aşırı oynaklık nedeniyle bir süreliğine bankanın hisselerinin işlemlerini durdurdu.

First Republic’in 100 milyar dolara yakın varlık satışı yapmayı düşündüğüne ilişkin haber akışı da söz konusu seyirde etkili oldu.

ABD’de yeni konut satışları, martta aylık bazda yüzde 9,6 artışla 683 bine yükselerek beklentileri aştı. Ülkede Conference Board Tüketici Güven Endeksi, nisanda aylık bazda 2,7 puan azalışla 101,3’e düşerek 9 ayın en düşük seviyesini kaydetti.

Analistler, söz konusu veri akışının karışık sinyaller vermeye devam ettiğine dikkati çekerek, bu durumun ülke ekonomisinde “ani duruş” endişelerinin de yeniden dillendirilmesine sebep olduğunu ifade etti.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecek ay 25 baz puan faiz artıracağına ilişkin beklentilerin yüzde 77’ye inse de güçlü kalmaya devam ettiğini aktaran analistler, Banka’nın bu faiz artışıyla “şahin” politikalarını sonlandıracağı öngörülerinin öne çıktığını kaydetti.

AVRUPA PİYASALARI

Avrupa borsaları dün Almanya hariç satış ağırlıklı bir seyir izlerken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinin dünyada artan resesyon riskine karşın faiz artırmaya devam edeceklerine yönelik açıklamaları risk algısını destekliyor.

ECB üyesi Boris Vujcic, dünkü açıklamalarında, bankanın faizleri artırmaktan başka çaresi olmadığını belirtirken, Banka’nın gelecek ay atacağı faiz adımının büyüklüğüne ilişkin soru işaretleri fiyatlamaları zorlaştırmaya devam ediyor.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ECB’nin 25 baz puan faiz artıracağına kesin gözüyle bakılırken, 50 baz puanlık faiz artış ihtimali de yüzde 31 seviyesinde bulunuyor. Banka’nın yıl sonuna kadar toplamda 100 baz puan faiz artıracağı öngörüleri güçlü kalmayı sürdürüyor.

İÇ PİYASADA İKİLİ KUR YERLEŞTİ

Türkiye’de ise Merkez Bankası’nın politikaları ile piyasadaki veriler tamamen birbirinden ayrışmış durumda. Merkez Bankası, politika faizini yüzde 8,5’te tutarak, bankaları ucuza fonlarken, bankaların kredi faizleri yüzde 30’ların üzerinde.

Resmi verilere göre, dolar bu sabah 19,42 liradan açılış yaptı. Ancak bankalar ve serbest piyasada dolar 20,51 liradan, euro 22,54 liradan işlem görüyor.

ALTINDA MAKAS AÇILIYOR

Başlıca yatırım aracı olan altın ise alış ve satış arasındaki makasın büyük ölçüde açılmış olması nedeniyle cazibesini kaybediyor. Bankalar ve serbest piyasada satmak istediğinizde 1248 liradan alınan gram altın, size 1332 liradan satılıyor. Çeyrek altın 2 bin 276 liradan satılıyor. Altının ons fiyatı 1368 dolara tırmanmış durumda.

En büyük hacimli kripto para birimi Bitcoin ise 28 bin 397 dolarla yatay seyirden işlem görüyor. (EKONOMİ SERVİSİ/AA)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version