Artı Gerçek – Maraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde ağır yıkım yaşanan Hatay’da kayıp yakınları ailelerini aramaya devam ediyor. Antakya’nın Odabaşı Mahallesi’ndeki Nilüfer Apartmanı’nda depreme yakalanan Gültekin ailesinden 4 yaşındaki Muhammed Emir Gültekin’e hâlâ ulaşılamadı.
Depremden dokuz gün sonra babası Oğuz Gültekin’in, 11 gün sonra ise annesi Safiye Gültekin ve ağabeyi Ege Gültekin’in cenazelerinin enkazdan çıkarıldığını söyleyen Emir Gültekin’in teyzesi Nursen Kısa, “Emir’in cenazesine bile razıyız. Bu çok büyük bir azap Emir hiçbir yerde yok” diye konuştu.
‘ÇALIŞMALAR YETERSİZ’
BirGün’den İlayda Kaya’ya konuşan Nursen Kısa, Emir Gültekin’in bulunması yönünde yetkililere çağrı yaptı. Çalışmaları yetersiz bulduğunu söyleyen Kısa, depremin yaşandığı günü anlatarak şunları söyledi: “Depremden yarım saat sonra binaya ulaştık. Günlerce önünde bekledik. Depremden 10 saniye sonra binanın devrildiğini söylediler. Bina devrilirken insanların kaçmaya çalıştığını öğrendik. Enkazdan çocuklar çıktı onları koruduk ve asla alandan ayrılmadık. Bir umutla bekledik ama Emir hiç çıkmadı.”
Apartmanın yeni yapıldığını da dikkat çeken Kısa, “5 yıllık bir apartmandı ve kardeşim 4 sene önce taşınmıştı. Müteahhittin iki kat fazla çıkması için perde duvarı kare yapması gerekiyordu ama bunu yapmamış. Tespitlerde bu da ortaya çıktı. Sokaktaki apartmanların hepsi yerle bir oldu” dedi.
MİNİK EMİR NEREDE?
Enkazdan kendi imkânlarıyla çıktığını söyleyen yurttaşların olduğunu belirten Kısa şunları anlattı:
“Binanın önünde umutla günlerce nöbet tuttuk. Biz kimsenin çıktığına şahit olmadık. Çocuğumuz çıksa görürdük. Molozlar kaldırıldı, hâlâ Emir’den emare yok. Emir neden bulunamıyor? Bu çocuk çıkarıldıysa nerede? 30 gün önce Emir için babam DNA örneği verdi ama hâlâ ses yok. Güya üçüncü günün sonunda çıkarılan tüm cenazelerden DNA örneği alınmış. Babasından ve annesinden alınan DNA örneklerinde bile bir eşleşme yok. Bu çocuğun DNA’sı neden eşleşmiyor? Dün (önceki gün) molozların arasından kardeşimin eşyalarını buldum. Eşyalarından onun saç tellerine rastladım ve adli tıpa götürdüm. ‘Köklü, derili olması gerekiyor saçtan bir eşleşme yapamayız’ dediler. Yeniden mezarların açılmasını istiyorlar. Açılsa bile gerekli çalışmalar yürütülecek mi? Her şey muallak.”
‘KAÇIRILMASINDAN ENDİŞE DUYUYORUZ’
Çocukların akıbetine ilişkin yürütülen çalışmaları yetersiz bulduğunu söyleyen Nursen Kısa, “Zaten sürekli ekipler değiştiriliyor. Sil baştan sürece başlıyoruz. İşi yürütmek için dışardan gelenler var. Kimsesizler mezarlığında, hastanelerde Emir’den bir iz yok. Safiye de çıkışa çok yakın bir yerde büyük oğluna sarılır vaziyette elinde arabanın anahtarıyla çıkarıldı. Arabasının anahtarını alan insan arkada çocuğunu bırakır mı?” diye sordu. Emir Gültekin’in kaçırılmasından endişe duyduklarını da söyleyen Kısa, “Tüm hastanelere baktık, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın da haberi var. Emniyetin özel olarak çocuklar için kurduğu birimine de başvurduk. Ama bilgi yok. Cenazesini bulsak sevinecek hale geldik. Vefat ettiyse, başkasının elindeyse nerede? Biz sadece çocuğumuzu istiyoruz” ifadelerini kullandı.
YİRMİ ÇOCUK HÂLÂ KİMLİKSİZ
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Maraş merkezli depremlerden etkilenen refakatsiz çocuklara ilişkin son verileri paylaştı. Açıklamada enkaz altından çıkarılmış, refakatçisi olmayan 1914 çocuğun kayıt altına alındığı belirtildi. Aile Bilgi Sistemi Afet Yönetim Çocuk Modülüne yapılan ihbarlar üzerine 503 çocuğun hayatını kaybettiği belirtilen açıklamada, şu bilgiler verildi:
・Hastanede tedavisi devam eden çocuk sayısı: 34
・Tedavisi tamamlanan çocuk sayısı: 73
・Kimliği bilinmeyen çocuk sayısı: 20
・Hastanede tedavi edilirken vefat eden çocuk sayısı: 7 (Kaynak)
Deprem bölgesinde aileler kayıp çocuklarını arıyor: ‘DNA verdik bekliyoruz’
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***