Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Çin ile Ukrayna arasında devlet başkanları düzeyinde ilk temas

Çin ile Ukrayna arasında devlet başkanları düzeyinde ilk temas


– Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Ukrayna’daki savaşın başından bu yana ilk kez Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüştü. Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Devlet Başkanı Şi, Ukraynalı mevkidaşı ile telefonda gerçekleştirdiği görüşmede “İlgili tüm tarafların sükunet ve itidalle hareket etmesi ve krizi birlikte yönetmesi gerektiğini” vurguladı. Görüşmede diyalog ve müzakerenin tek geçerli yol olduğunun altını çizen Şi, “Nükleer savaşların kazananı olmaz” dedi.

ÇİN ÖZEL TEMSİLCİ ATAYACAK

“Çin’in Ukrayna krizinde daima barışın yanında olduğunu, temel tutum olarak barış görüşmelerini teşvik ettiğini” söyleyen Şi, “Çin’in, krizin siyasi çözümü için tüm taraflarla görüşmeler yürütmek üzere, Avrasya İşlerinden Sorumlu Özel Temsilcisi’ni Ukrayna ve diğer ülkelere göndereceğini” dile getirdi.

BATILI ÜLKELERİ VE NATO’YU ELEŞTİRDİ

Görüşmede, Batılı ülkeleri ve NATO’yu üstü örtülü şekilde eleştiren Çin Devlet Başkanı, “Ülkesinin çatışmada taraf olmadığını ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyesi sorumluluk sahibi bir ülke olarak yangına körükle gitmeyeceğini, durumu kendi çıkarına kullanmaya çalışmayacağını ancak seyirci de kalamayacağını” söyledi. Şi, “Akılcı fikirler ve sesler yükselişteyken, fırsatı değerlendirmek ve krizin siyasi çözümü için elverişli koşulları oluşturmak önem taşıyor” dedi.

ZELENSKİY: GÖRÜŞME İKİLİ İLİŞKİLERİMİZE YENİ BİR GÜÇ KATACAK

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy de görüşmeye ilişkin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Devlet Başkanı Şi ile uzun ve anlamlı bir telefon görüşmesi gerçekleştirdim. İnanıyorum ki bu görüşme Çin’in Ukrayna’ya büyükelçi atamasıyla birlikte ikili ilişkilerimize yeni bir güç katacak” ifadelerini kullandı.

ÇİN, BM OYLAMALARINDA RUSYA ALEYHİNDE YAPILAN OYLAMALARDA ÇEKİMSER KALMIŞTI

Çin, Ukrayna’da savaşın başlamasının ardından Rusya’nın tutumuyla paralel şekilde “savaş” veya “işgal” sözcüklerini kullanmaktan kaçınmış, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Rusya aleyhine yapılan oylamalarda çekimser kalmıştı. ABD ve NATO, Pekin yönetimine, Rusya’ya savaşta silah desteği sağlamaması yönünde uyarıda bulunurken, doğrudan silah satışı olmasa da iki ülke, bu dönemde ortak askeri tatbikatlar dahil askeri işbirliğini sürdürmüştü.

ÇİN, SAVAŞIN YILDÖNÜMÜNDE 12 MADDELİK BARIŞ PLANI ÖNERMİŞTİ

Çin, savaşın yıl dönümü olan 24 Şubat’ta krizin siyasi çözümü için önerilerini içeren 12 maddelik “tutum belgesi” açıklamıştı. Belgede, gerginliklerin aşamalı olarak azaltılarak ateşkesin sağlanması gerektiği vurgulanmıştı. Ateşkes önerisi, ABD ve Avrupa Birliği’nin yanı sıra öneriyi ‘sahadaki durumun kabul edilmesi’ şeklinde algılayan Ukrayna tarafından da kabul görmemişti. Kiev yönetimi, bu koşullardaki bir barışın “savaşın dondurulması” anlamına geleceğini dile getirmişti.

Şİ CİNPİNG MART AYINDA MOSKOVA’YI ZİYARET ETMİŞTİ

Rusya da Çin’in görüşüne önem verdiğini ancak mevcut koşullarda Ukrayna meselesinin çözümünde barış yoluna geçişin sağlanması için gerekli koşulların oluşmadığını bildirmişti. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de 20-22 Mart’ta Moskova’yı ziyaretinde Ukrayna sorununa siyasi çözüm çağrısında bulunmuş, ziyarette, Pekin ile Moskova arasında stratejik işbirliğinin küresel ölçekte genişletilmesine yapılan vurgu, Çin’in Rusya’ya desteğinin sürdüğünün işareti olarak yorumlanmıştı. (DIŞ HABERLER, AA)


Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version