Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ChatGPT’ye ilk hakaret davası yolda: İhtar mektubunda 28 gün mühlet verildi

ChatGPT'ye ilk hakaret davası yolda: İhtar mektubunda 28 gün mühlet verildi


– Avustralya’da bir belediye başkanı, dünyanın gündeminden düşmeyen ChatGPT’ye karşı ilk hakaret davasını açmaya hazırlanıyor. Melbourne’ün kuzeybatısında bulunan Hepburn Shire Belediye Başkanı Brian Hood, yapay zeka uygulamasının rüşvet aldığı gerekçesiyle hapis yattığına dair yanlış iddiaları düzeltmemesi hâlinde OpenAI’a dava açabileceğini söyledi.

‘RÜŞVET ALAN DEĞİL RÜŞVETİ İHBAR EDEN KİŞİYDİM’

ChatGPT, Hood’un 2000’lerin başında Avustralya Merkez Bankası’nın bir yan kuruluşunda çalışırken yabancı yetkililerden rüşvet aldığını iddia etmesi üzerine Hepburn Shire Belediye Başkanı kendini savundu. Hood, “Söz konusu kuruluşta çalıştığını ancak iddia edilenin aksine rüşvet alan kişi değil, yabancı yetkililere para basım ihalelerini alabilmek için rüşvet verenleri yetkililere bildirmekle görevli kişi olduğunu” söyledi.

YAPAY ZEKAYA 28 GÜN MÜHLET VERİLDİ

Hood’un avukatları müvekillerinin hiçbir zaman bir suçla itham edilmediğinin altını çizdi. Avukatlar, 21 Mart’ta ChatGPT sahibi OpenAI’ye müvekkilleriyle ilgili hataları düzeltmesi için 28 gün mühlet veren bir ihtar mektubu gönderdiklerini ancak henüz yanıt alamadıklarını da sözlerine ekledi.

DAVA AÇILMASI HÂLİNDE İLK OLACAK

Hood’un dava açması hâlinde, ilk kez bir yapay zeka dava edilmiş olacak. Hood’un hukuk firması Gordon Legal’ın ortağı James Naughton, “Açılması muhtemel davanın bilgi teknolojileri ve yapay zeka çalışmaları alanında yapılması tartışılan regülasyonlar için ön açıcı olabileceğini söyledi.

‘YANLIŞ BİR DOĞRULUK HİSSİ YARATMAKLA SUÇLANABİLİR’

Naughton, “Müvekkili seçilmiş bir yetkili olduğu için itibarının önem arz ettiğini” belirtti. Söz konusu iddialara kaç kişinin eriştiği belirlenemediği için ödenmesi muhtemel tazminatın da netlik kazanmadığı ancak 200 bin Avustralya Doları’ndan fazla olabileceğini söyleyen Naughton, dava açmaları durumunda ChatGPT’nin “dipnot eklemeyerek kullanıcılarda yanlış bir doğruluk hissi yaratmakla” suçlanacağını sözlerine ekledi. Naughton, “Algoritma bu cevaba nasıl ulaştı?’ diye sormak çok zor çünkü nasıl çalıştığı şeffaf değil” dedi. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version