Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Çewlîg’de binler buluştu: İmralı özgürleşirse halklar özgürleşir


ÇEWLÎG – Yeşil Sol Parti Çewlîg il örgütünün düzenlediği seçim mitinginde konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, “Türkiye’nin özgürleşmesi İmralı’dan geçer. İmralı özgürleşirse Türkiye, halklar, Kürtler özgürleşecek” dedi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Çewlîg’de, “Halkların güçlü iradesiyle yaşamı değiştireceğiz” şiarıyla seçim mitingi yaptı. Genç Caddesi PTT Kavşağı’nda düzenlenen mitinge, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Azadî Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşiti, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Çewlîg milletvekili Erdal Aydemir, Yeşil Sol Parti kent vekil adayları Ömer Faruk Hülakü, Cemile Turhallı Balsak ve Faruk Arıs yanı sıra Mazlum Doğan’ın ablası Serap Doğan Mutlu ile çok sayıda yurttaş katıldı. 

 

Ayağı kırılan bir yurttaş ayağındaki alçıyla, engelli bir yurttaş da tekerlekli sandalyesiyle mitinge katılırken, miting alanı Yeşil Sol Parti bayraklarıyla süslendi. Miting alanına gençler, “jin,jiyan, azadî” sloganlarıyla giriş yaparken, yöresel kıyafet giyen kadınlar da halaya durdu. Miting başlarken yağan yağmur ve doluya rağmen alanı terk etmeyen binler, “Bizler Yeşil Sol, bizler Meclis’e” sloganıyla coşkuyu yükseltti. Alanda sarı, kırmızı, yeşil flamalar sallanırken, “Yürüten sensin, kudretine şükürler olsun” yazılı döviz açıldı. 

 

Saygı duruşuyla başlayan mitingde, geçtiğimiz günlerde cezaevinden tahliye olan siyasetçi İdris Baluken’in mektubu okundu. Mektubun ardından vekil adayları sahneye çıktı.  

 

KARANLIĞA KARŞI, AYDINLIĞIN MÜCADELESİ 

 

Mitingte ilk HDP Çewlîg Milletvekili Erdal Aydemir konuştu. 2015 yılından sonra AKP iktidarının baskılarının arttığına vurgu yapan Aydemir, “Biz her zaman demokrasiye inanmış bir halkız. 14 Mayıs’ta da sandıklara atacağımız oylarla ruhlarına Fatiha okuyacağız. 2018 seçimlerinde Erdoğan, ‘bu ülkeyi uçuracağız’ diyordu. 2023’te maalesef hem ülkeyi, hem de kendini karanlığa itti. 14 Mayıs karanlığa karşı aydınlığın mücadelesi olacak. Baskılar bizi asla yıldırmadı, yıldırmayacak da biz demokrasi mücadelemize devam edeceğiz” dedi. Sabah saatlerinde 21 kentte gözaltına alınan gazeteci, hukukçu ve siyasetçilere dikkat çeken Aydemir, baskılara karşı mücadelenin süreceğini belirtti. 

 

‘BİRLİKTE KAZANACAĞIZ’ 

 

Daha sonra konuşan milletvekili adayı Ömer Faruk Hülaki, halkın, kentin 3 vekilini de Meclis’e göndermeye kararlı olduğunu ifade etti. Hülaki, “Bizi Halkın Emek Partisi’nden (HEP) bu yana kapatmaya çalışıyorlar ama biz Yeşil Sol Parti ile devam edeceğiz. ‘Kürt sorunu yok’ diyorlar, Kürt sorunu 17 bin faili meçhulün aydınlatılmamasıdır. Kürt sorunu, Roboski’dir, siyasi tutsaklarımızdır, anadilde konuşamamaktır. Bizler 14 Mayıs’ta yeni bir Türkiye inşa edeceğiz. Birlikte mücadele edeceğiz, birlikte başaracağız” dedi. 

 

‘ÇEWLÎG GURBETELLİ’DİR, HAYRİ DURMUŞ’TUR’ 

 

Daha sonra konuşan milletvekili adayı Cemile Turhallı Balsak, 14 Mayıs seçimlerinde Çewlîg halkının yeniden tarih yazacağını belirterek, “Bingöl bizim için Sait Elçi’dir, Hayri Durmuş’tur, Gurbettelli Ersöz’dür ve onlarla birlikte adını sayamadığımız kadın onlarca kadın yoldaşımızdır. Biz onların düştüğü toprakta yeşerdik, boy verdik ve yeşil yeşil geliyoruz. Biz devletten bir şey istemiyoruz, bizden çalınanları geri alacağız diyoruz. Bu zulüm iktidarı 20 gün sonra son bulacak” ifadelerini kullandı. 

 

‘YEŞİL SOL İLE ÜLKE YEŞERECEK’ 

 

Milletvekili adayı Faruk Aris de, “Bu seçim ülkenin ya yeşereceği, ya da kuruyacağı bir seçim olacak. Yeşil Sol güçlenerek çıkarsa, ülke boydan boya yeşillenecek, tıpkı Mayıs gibi, tıpkı Çewlîg gibi. 14 Mayıs ya kayyum iradesinin, ya da halkın iradesinin sandığa yansıyacağı seçim olacak. 14 Mayıs’tan sonra çeteler olmayacak, babadan oğula sisteme son vereceğiz. Halkın çocukları Meclis’e gidecek” diye belirtti. 

 

Azadi Partisi Genel Başkanı Ayettullah Aşiti ise “14 Mayıs’ta hep birlikte kazanacağız” mesajı verdi. 

 

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Kürtçe halkı selamlayarak, “İktidarın korkusu olmak için geldiniz. Hep beraber sizlerle 14 Mayıs seçimlerine doğru giderken iktidarın korkusu olmaya devam ediyoruz. Sabah yine Amed merkezli 21 ilde siyasi operasyonlar yaptılar. Bu onların korku, seçime darbe operasyonudur. Onların acizliğinin operasyondur. Acizsiniz, acizsiniz gideceksiniz” dedi. 

 

‘KAYBEDECEKSİNİZ, BİNLERLE GELİYORUZ’ 

 

Aydeniz, devamla şunları söyledi: “Bu siyasi darbe operasyonun seçime yönelik olduğunu çok iyi biliyoruz, askeriyle, polisiyle, yargısıyla seçime gidiyor. Seçim darbesini şiddetle kınıyor ve asla başaramayacaklarını söylüyoruz.  Biz yıllardır direniyoruz, yıllardır geri adım atmadıysak şimdi de atmıyoruz biner, biner geleceğiz, her yere yetiştireceğiz. Onlar avukatları gözaltına alarak sandık güvenliğini engellemek istiyorlar, gazetecileri alıyorlar gerçeği saklamak istiyorlar. Kadınlardan korkuyorlar onun için kadınları gözaltına alıyorlar. Bu operasyonlar onların rutini haline geldi ama nafile, gideceksiniz, korkmakta haklısınız, kaybedeceksiniz.”

 

Serhat, Çewlîg, Botan’da çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini vurgulayan Aydeniz, sözlerini şöyle tamamladı: “Tek başına karşımıza çıkmaktan korkuyor, Serhat’ta, Çewlîg’te devletle yarışıyoruz. Kürtlere düşmanlık yürüttüklerini her gün görüyoruz, ama nafile, Kürtler kazanacak, demokrasi kazanacak. Halkımızla gurur duyuyoruz, sahiplenişinizden ve duruşunuzdan gurur duyuyoruz. Bu iktidarın inanç kadın düşmanlığından başka yaptığı bir şey yok. 

 

‘ÇEWLÎG ROLÜNÜ OYNAYACAK’ 

 

Tecritle, kayyumla bizi durdurabileceklerini zannediyorlar ama Kürt halkı demokratik siyasetten ve özgürlükten asla vazgeçmeyecek. Bu siyasi darbecilere karşı sesiz durmamalıyız, sesimizi hep beraber yükseltmeliyiz. Çewlîg, tarihte özgürlük ruhunu oynamaya hazır mı, göndermeye hazır mıyız? Çewlîg, 14 Mayıs’ta oynayacak. Çünkü özgürlük rolünü çok iyi biliyoruz, 3 arkadaşımız da Meclis’e göndereceğimize sonsuz inanıyoruz. AKP’li Erdoğan çıkmış, ‘mülakatı kaldıracağız’ diyor, bunu kaldırırsan en önce sen Cumhurbaşkanı olamazsın. 

 

‘İMRALI ÖZGÜRLEŞECEK’ 

 

Türkiye’de sorunlar varsa Kürt sorununun ısrarla çözülmeyişinden kaynaklıdır. Kürt halkı özgürlüğünü, dilini istiyor, statüsüz yaşamak istemiyor. Kürt sorununun birinci muhatabı Sayın Abdullah Öcalan’dır. Operasyonlarınız kayyum ve tecrit politikalarınızla bizi özgürlükten uzaklaştırmazsınız. Türkiye’nin özgürleşmesi İmralı’dan geçer. İmralı özgürleşirse, Türkiye, halklar, Kürtler özgürleşecek.  

 

Çewlîg, Erdoğan’ı siyasi emekli yapmaya hazır. Kapatma davalarıyla bizi bitirmeye çalıştılar. Her birimizin elinde yeni adresimizin bayrağı var. 14 Mayıs’ta bu bayrakta yer alana mühür vuracağız, hep birlikte demokratik Türkiye’yi inşa edeceğiz. Her birimiz dostumuza, arkadaşımıza, herkese Yeşil Sol’u tanıtmalıyız. Sandık güvenliğini de kuracağız. Çünkü bunların çalma kültürü var. 15 Mayıs’ta ikinci bayram kutlamak için hepimize kolay gelsin.”

 

Aydeniz’in Öcalan’a yönelik konuşması sırasında kitle sık sık hep bir ağızdan “Bijî serok Apo” sloganını attı. Konuşmaların ardından Koma Ritmen Azad sahne aldı. Miting, grubun Kürtçe şarkıları ve çekilen halaylar eşliğinde son buldu. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version