Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Çavuşoğlu: Suriye’den çekildiğimiz an kan gövdeyi götürür

Çavuşoğlu: Suriye'den çekildiğimiz an kan gövdeyi götürür


TRT Haber canlı yayınında cuma günü gündemi değerlendiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönebilmesi için Suriye hükümetiyle Türkiye’nin işbirliği yapması gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu ayrıca Türkiye, Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakanlarının yer alacağı dörtlü toplantının Moskova’da olacağını ve Rusya’nın İran ve Suriye ile görüştükten sonra tarih konusunda dönüş yapacağını belirterek, “Mayıs ayının ilk 10 günü içinde dışişleri bakanı düzeyinde toplantı gerçekleştirilmesi büyük bir olasılık” dedi.

‘ÇEKİLİRSEK İÇ SAVAŞ DEVAM EDER’

Türkiye,Rusya, Suriye ve İran savunma bakanları ile istihbarat başkanları arasında gerçekleşen dörtlü toplantıya ve mayısta planlanan dörtlü dışişleri bakanları toplantısına ilişkin soruya yanıt veren Çavuşoğlu, Türkiye’nin bu angajmana siyasi sürecin tıkanması nedeniyle girdiğini dile getirdi. Tıkanıklığı aşmanın yolunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2254 Nolu kararı çerçevesinde ülkenin seçime götürülmesi ya da hükümet ile muhalefetin müzakere ederek bir yol haritası üzerinde anlaşması olduğunu belirterek, aksi takdirde kalıcı istikrar ve barışın sağlanamayacağını savundu.

“Suriyeli mültecilerin ülkelerine güvenli şekilde dönebilmesi için Suriye hükümeti ile işbirliği yapmak gerekiyor” ifadesini kullanan Çavuşoğlu can güvenliği garantisi, dönen insanlara verilecek hizmetler, eğitim, sağlık, istihdam ve temel ihtiyaçların karşılanmasında kimlerle işbirliği yapılacağı konusunun önemli olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, Türk askerinin Suriye’den çekilmesi durumunda YPG’nin bu boşluğu doldurabileceğini ve Türkiye’ye yönelik saldırılar olabileceğini savunarak “Ülkede siyasi süreçle ilgili bir mutabakat, ülkeyi birleştirecek bir yol haritası olmadığı sürece biz çekildiğimiz an burada kan gövdeyi götürür. İç savaş devam eder. Bu çatışmalar olduğu zaman yine birçok göçmen bizim kapımıza dayanır. Bunun birçok riskleri var” dedi.

Çavuşoğlu, “Siyasi istikrar oluştuktan sonra ülkenin tüm güvenlik güçlerinin birleştirilmesi lazım ve buralarda tam hakimiyeti sağlayabilmek lazım. Yani Adana Mutabakatını uygulayabilecek bir yapıya kavuşması lazım. Aksi takdirde bizim için ulusal güvenlik tehdidi devam eder, dolayısıyla biz böyle bir riski alamayız” ifadelerini kullandı.

DÖRTLÜ DIŞİŞLERİ BAKANLARI TOPLANTISI MAYIS BAŞINDA OLABİLİR

Türkiye-Rusya-Suriye ve İran istihbarat başkanlarının üç kez, savunma bakanlarının iki kez görüştüğünü ve dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde de bir görüşme olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu bir sonraki toplantının dışişleri bakanları seviyesinde olacağını söyledi. “Bunun için Rusya’dan mayıs ayının ilk 10 günü için bazı teklifler aldık. O tarihlere baktık, bize uyuyor” dedi. Toplantının Moskova’da olacağını ve Rusya’nın İran ve Suriye ile görüştükten sonra tarih konusunda dönüş yapacağını kaydeden Çavuşoğlu, “Mayıs ayının ilk 10 günü içinde dışişleri bakanı düzeyinde toplantı gerçekleştirilmesi büyük bir olasılık” dedi. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version