Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Çavuşoğlu: Suriye ile dışişleri bakanları toplantısı mayısta yapılabilir

Çavuşoğlu'ndan Suriye açıklaması: Dışişleri bakanları olarak ocak ayının ikinci yarısında görüşeceğiz


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriyeli mevkidaşı Faysal Mikdat’la Rusya ve İran’ın da katılımıyla yapacağı görüşme için tarih verdi. Çavuşoğlu, Türkiye, Rusya, İran ve Suriye arasında yapılacak dışişleri bakanları seviyesindeki dörtlü görüşmenin mayıs ayında yapılmasının planlandığını söyledi.

Çavuşoğlu, “Önümüzdeki süreçte 4’lü düzeyde bir toplantı planlanıyor. Dışişleri bakanları düzeyinde. Mayıs ayı gibi bir dönemde gerçekleşeceğini düşünüyoruz, Ruslardan aldığımız ön bilgiye göre. Moskova’da olacak, daha önceki toplantıda olduğu gibi” dedi.

ŞAM, TSK’NİN ÇEKİLMESİNİ ŞART KOŞMUŞTU

Suriye ile Türkiye arasında Rusya’nın arabuluculuğunda geçen sene başlatılan ‘normalleşme’ sürecinde, istihbarat başkanları ve savunma bakanları biraraya gelmişti. Sonradan İran’ın da dahil olduğu süreçte Şam yönetiminin TSK’nin Suriye topraklarından çekilmesi şartını koşmuş; Ankara’dan 14 Mayıs seçimleri öncesinde olası bir Tayyip Erdoğan-Beşar Esad görüşmesine dair yapılan açıklamalara rağmen somut ilerleme kaydedilmemişti.

Son görüşme ise 3-4 Nisan tarihlerinde Moskova’da Türkiye, Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde dörtlü teknik toplantı şeklinde gerçekleştirilmişti.

Diplomatik kaynakların aktardığına göre, bu toplantıda taraflar, müteakip Dışişleri Bakanları toplantısının hazırlıklarına ilişkin hususları ele aldı, her ülke tutumunu ve görüşlerini şeffaf ve açık bir şekilde dile getirdi. Bu bağlamda, taraflar istişarelere devam edilmesi hususunda mutabık kaldı. (AA)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version