Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Çavuşoğlu da ABD Büyükelçisi’ne yüklendi: Taraf tutuyor görüntüsü vermemesi lazım

Çavuşoğlu da ABD Büyükelçisi'ne yüklendi: Taraf tutuyor görüntüsü vermemesi lazım


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın 13’üncü Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşen ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake’e yüklendi. Brüksel’deki NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından Türkiye’nin NATO Daimi Temsilciliğinde gazetecilerle bir araya gelen Çavuşoğlu soruları yanıtladı.

‘SEÇİM ATMOSFERİNDE BİR ADAYLA GÖRÜŞMESİ KABUL EDİLEMEZ’

Bir büyükelçinin seçim atmosferinde bir adayla görüşmesinin doğru olmadığını savunan Çavuşoğlu “Taraf tutuyor görüntüsü vermemesi lazım. Hangi ülkenin büyükelçisi olursa olsun. Bu düşüncelerimi dün (ABD Dışişleri Bakanı Antony) Blinken’a da söyledim. Normal şartlarda büyükelçiler o ülkede herkesle görüşebilirler. Bizim de görüşümüzü, iznimizi alıyorlar, soruyorlar. Bu tür temaslar olur ama seçim atmosferinde büyükelçinin bir adayla gidip görüşmesi ve taraf tutuyor görüntüsü kabul edilebilir bir durum değildir. Sayın Cumhurbaşkanımızın tepkisi de bu yüzdendir” dedi.

ERDOĞAN ‘KAPILAR ONA KAPANDI’ DEMİŞTİ

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Flake 29 Mart’ta CHP Genel Merkezi’nde Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etmişti. Flake 20 Mart’ta ise AKP Genel Merkezi’ni ziyaret etmiş ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ile görüşmüştü. Erdoğan ise Flake’in Kılıçdaroğlu’nu ziyaretine ilişkin şunları söyledi :”Amerika’ya bu seçimlerde bir ders vermemiz lazım. Joe Biden oradan konuşuyor, Biden’ın buradaki büyükelçisi ne yapıyor? Gidiyor bay bay Kemal’i ziyaret ediyor. Ayıptır, biraz kafanı çalıştır. Sen büyükelçisin. Senin buradaki muhatabın Cumhurbaşkanı’dır” demiş, sözlerini “Sen bundan sonra hangi yüzle Cumhurbaşkanı’ndan randevu isteyeceksin? Bizim kapılar kapandı ona, bir daha göremezsin. Niye? Haddini bileceksin. Büyükelçi olarak görevini bileceksin. Bir büyükelçi nasıl çalışır, bunu öğreneceksin. Bunu öğrenmediğin takdirde bu kapı öyle yol geçen hanı değil, giremezsin” ifadelerini kullanmıştı.

‘MESCİD-İ AKSA BASKININI LANETLİYORUZ’

Çavuşoğlu gazetecilere yaptığı açıklamalarda dünyadaki ve bölgedeki gelişmelere de değindi. İsrail güçlerinin dün Mescid-i Aksa’ya yaptığı baskına ilişkin “Bunu kabullenmek mümkün değil, şiddetli bir şekilde lanetliyoruz” diyen Çavuşoğlu, Türkiye-İsrail diyalog sürecine işaret ederek, “Bizim İsrail’le angajmanımız kesinlikle Filistin davası pahasına olamaz. O konuda biz ilkelerimizden, inancımızdan hiçbir şekilde taviz veremeyiz” ifadelerini kullandı.

‘ŞÜKRİ’Yİ TÜRKİYE’YE DAVET ETTİM’

Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri’nin Türkiye’ye yapacağı ziyarete ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine ise Çavuşoğlu “Kendisini Türkiye davet ettim. Ramazan ayında özellikle bir araya gelme konusunda prensip olarak mutabık kaldık. Bazı tarih önerilerinde bulunduk. Kendileri de karşı tarih önerilerinde bulundular. Şu anda arkadaşlarımız üzerinde çalışıyorlar ve inşallah Semih Şükri’yi ülkemizde ağırlamaktan memnuniyet duyacağız” dedi.

‘DIŞİŞLERİ BAKANLARI TOPLANTISI İÇİN RUSYA’DAN DAVET BEKLİYORUZ’

Çavuşoğlu, Türkiye, Rusya, Suriye ve İran arasında dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde Moskova’da yapılan Suriye konulu toplantının ardından bakanlar düzeyinde bir toplantının olup olmayacağı sorusuna ilişkin, şunları söyledi: “Dışişleri bakanları toplantısının hazırlıklarını yapmak üzere bakan yardımcıları düzeyinde bir toplantı gerçekleşti. Bakan Yardımcımız Burak Akçapar bu toplantıya katıldı. Kendisiyle de oradaki görüşmeler, müzakerelerde ilgili sürekli temas halindeydik ve en sonunda bir açıklama oldu. Burada istişarelere devam edilmesi hususunda mutabık kaldıklarını da vurguladılar. Sonuçta bu toplantının amacı neydi, dışişleri bakanlığı toplantının hazırlığını yapmak ve önümüzdeki süreçte dışişleri bakanları düzeyinde toplantının olabilmesi için şimdi Rusya’dan davet bekliyoruz. Tekrar Moskova’da olacağı öngörülüyor.”

Dışişleri Bakanı, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un 6-7 Nisan’da Türkiye’ye yapacağı ziyarette, ikili düzeyde biriken konuları ele alacaklarının altını çizdi. “Tahıl anlaşması için biliyorsunuz, Rusya bu sefer 60 günlük dedi ve 120 güne uzatılabilmesi için beklentilerinin karşılanması gerektiğini söyledi. Burada Rusya’yı savunmak için söylemiyoruz ama halen tahıl ve gübre ihracatındaki sorunlar devam ediyor. BM ile birlikte bunları nasıl çözebileceğimizi New York’ta Genel Sekreter’le (Antonio Guterres) görüştük. Şimdi bunun üzerinde çalışıyoruz. Biraz olgunlaştıktan sonra sizlerde de paylaşacağız. Burada Türkiye’nin yine kilit bir rolü olacak. Özellikle bu sorunlar nedir, ödeme, sigorta ve de gemilerin limanlardan alabilecekleri hizmetler. Özellikle, sigorta, bankacılık ve ödemelerle ilgili ABD ve İngiltere kilit ülkeler ve bu konuları hem (ABD Dışişleri Bakanı Antony) Blinken ile hem de (İngiltere Dışişleri Bakanı James) Cleverly ile ikili görüşmelerde ele aldık” dedi.

‘İSVEÇ’İN SOMUT ADIMLARI ATMASI GEREKİYOR’

İsveç’in NATO üyeliğine yönelik soruyu da yanıtlayan Çavuşoğlu İsveç’in üçlü muhtıranın uygulanması ve terörle mücadele konularında attığı adımların yetersiz olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı

“Terörle mücadelede İsveç’in somut adımlar atması gerekiyor. Bizim iadesini istediğimiz kişilerle ilgili soruşturmaların devam ettiğini dün İsveç Dışişleri Bakanı bir kere daha söyledi. Diğer taraftan özellikle PKK/PYD/YPG’nin İsveç’te faaliyetleri devam ediyor (…) Dolayısıyla İsveç’in bunları sonlandırması gerekiyor. Bir taraftan adli yardımlaşmayla ilgili anlaşmamız var ama bu teröristlerin iadesiyle ilgili ve somut adımları görmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version