Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Burkina Faso’da saldırı: 44 kişi öldü

Burkina Faso'da saldırı: 44 kişi öldü


Batı Afrika ülkesi Burkina Faso’da saldırı düzenlendi. Olayda 44 kişi yaşamını yitirirken saldırıyı üstlenen olmadı.

AA’nın aktardığı yerel basında çıkan haberlere göre, kimliği belirsiz silahlı kişiler, ülkenin Sahel bölgesinde yer alan Kourakou ve Tondobi köylerine saldırdı.

Komşu ülke Mali’deki El Kaide ve IŞİD bağlantılı cihatçı gruplar, 2015’ten bu yana Burkina Faso’nun kuzeyinde ve doğusunda sık sık saldırı düzenliyor.

Hükümet verilerine göre, saldırılarda 2015’ten Aralık 2021’e kadar 600’ü güvenlik gücü 2 bin kişi yaşamını yitirdi, 2 milyon kişi evlerini terk etti.

Burkina Faso El Kaide ve IŞİD bağlantılı cihatçı grupların faaliyet gösterdiği Batı Afrika ülkelerinden biri. Ülkenin kırsal kuzey bölgelerinde bazı kısımları kontrol altında tutan cihatçı gruplar ülkede yüzlerce kişinin öldürülmesinden ve milyonlarcasının yerinden edilmesinden sorumlu tutuluyor.

YEREL HALK KITLIKLA MÜCADELE EDİYOR

Son bir yılda iki kez askeri darbenin yapıldığı ülkede, IŞİD ve El Kaide bağlantılı cihatçı grupların silahlı ayaklanması bastırılamıyor. Yaklaşık 10 yıldır süren çatışmalar sebebiyle on binlerce kişinin öldüğü, 2.7 milyon insanın göç etmek zorunda kaldığı Burkina Faso’nun birçok bölgesinde çatışmalar sebebiyle ekin ekilemiyor. Birleşmiş Milletler raporlarına göre ülkenin kuzey ve doğusunda bir milyon insan cihatçıların ablukasında yaşıyor. Çatışmaların en yoğun yaşandığı bölgelerden biri olan Arbinda’da ise sivil halk sıklıkla cihatçı grupların saldırılarına maruz kalıyor. 2019’da Arbinda’ya saldıran cihatçı örgüt üyeleri 42 kişiyi öldürürken, 2021’in ağustos ayında Arbinda’ya girmeye çalışan bir konvoya yapılan saldırıda ise 65 sivil ölmüştü.

FRANSA UYARMIŞTI

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Sahra Altı Afrika’da tehdidin yüksek olduğu vurgulanmış, Fransızlara, Çad, Burkina Faso, Mali, Nijer, Moritanya ve komşu ülkelerden zaruri nedenler dışında yolculuk yapılmaması tavsiye edilmişti.

Açıklamada, bu ülkelerde bulunan Fransızların hayatlarının ve güvenliklerinin açıkça ve doğrudan tehdit altında olduğu ifade edilerek, bulundukları ülkeleri terk etmeleri istenmişti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version