Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

BES: SGK emekçilerinin iş yükü ve ücreti düzeltilsin


HABER MERKEZİ – BES, SGK emekçilerinin açlık sınırındaki bir ücretle 85 milyona hizmet verdiğini belirterek, artan iş yükü ve düşen ücretlere ilişkin düzenleme yapılması talebinde bulundu. 

 

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES), Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının ardından emekçilerin artan iş yüküne ilişkin birçok kentte iş bırakma eylemi yaptı. Emekçiler, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) binaları önünde açıklama yaparak, iş yükü ve ücretlerde düzenlemeye gidilmesi talebinde bulundu. 

 

ANKARA 

 

BES Ankara Şubesi, SGK Başkanlığı önünde bir araya geldi. Birçok emekçinin katıldığı açıklamada, “Lütuf değil, Ulufe değil hakkımız olanı istiyoruz. 666 sayılı KHK ile gasp edilen ikramiyelerini ödersin, SGK emekçilerine 3600 ek gösterge verilsin, ek ödeme puanlarında 100 puan artış yapılsın, yol ücreti ve ücretsiz yemek verilsin! Birleşe birleşe kazanacağız” pankartı açıldı. “SGK çalışanı insanca yaşamaya yetecek ücret istiyor” dövizlerinin taşındığı açıklamada, “3 bin 600 hakkımız söke söke alırız”, “İkramiye hakkımız söke söke alırız” sloganları atıldı.

 

Açıklamada ilk olarak KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik konuştu. SGK çalışanlarının kötü çalışma koşullarına dikkat çeken Bozgeyik, “Çalışma Bakanı, SGK Genel Müdürü ve Maliye Bakanı başta olmak üzere arkadaşlarımızın taleplerinin karşılanması noktasında somut bir atılmış değil. Taleplerimiz gerçekleşen kadar alanlardan çıkmayacağız. Filli meşru mücadeleden asla vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. Biz işsizliğe yoksulluğa hayır diyoruz” dedi. 

 

‘İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ’ 

 

Bozgeyik’in ardından BES Genel Başkanı Bahadır Berdicioğlu söz aldı. Berdicioğlu, birçok kurumda ek ödemeler yapıldığına ancak iş yükü çok fazla olan SGK’da ek ödeme yapılmadığına dikkat çekerek şu talepleri sıraladı: “SGK emekçileri olarak 2012 yılında haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz. Sosyal güvenlik kurumu ek ödeme yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100’er puan eklenmesini istiyoruz. Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan başta SGK çalışanları olmak üzere büro emekçilerine 3600 ek gösterge istiyoruz. Aynı hazine maliye bakanlığında olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz. Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz. İnsan onuruna yakışır koşullarda çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz. Ulufe değil hakkımız olanı istiyoruz.”

 

Açıklamanın sonunda bir SGK işçisinin maaş bordrosu yakılarak, açlık sınırında olan SGK ücreti protesto edildi.

 

AMED 

 

BES Amed Şubesi, “SGK Emekçilerinin Mağduriyetleri Giderilsin” talebiyle Sur SGK binası önünde basın açıklaması yaptı. BES üyeleri, “SGK emekçilerinin mağduriyeti giderilsin, 3 bin 600 ek gösterge verilsin, gasp edilen ikramiyeler, fazla mesai ücretleri derhal ödensin, taleplerimiz karşılayan kadar mücadeleye devam edeceğiz” pankartını açarak, sık sık “hakkımız olanı istiyoruz” , “ ranta değil emekçiye bütçe” sloganlarını attı. Basın metnini okuyan SGK İşyeri Temsilcisi Deniz Güneş, Emeklilikte Yaşa Takılanlar’a (EYT) ilişkin çıkartılan yasanın iş yüklerini arttırdığını ifade etti. 

 

‘BÜYÜK SIKINTILAR YAŞAMAKTAYIZ’

 

Emeklilikte yaşa takılanların uzun yıllardır yaşadığı mağduriyeti anlatmak için onlarca miting ve benzeri eylemler gerçekleştirildiğini hatırlatan Güneş, “Bu mücadele sonunda EYT yasası çıkartılmıştır. Ancak çıkarılan yasa ile yeni emekli olacak milyonlarca yurttaşımızın işlemleri mevcut personeller ile Sosyal Güvenlik Kurumu emekçilerinin iş yükünü 2-3 kat arttırmıştır ve biz SGK emekçileri olarak artan bu iş yükümüz ile büyük sıkıntılar yaşamaktayız” dedi.

 

TALEPLER

 

Güneş, SGK emekçileri olarak açlık sınırındaki bir ücretle 85 milyona hizmet vermekteyiz diyerek, taleplerini ise şöyle sıraladı:

 

“*SGK emekçileri olarak 2012 yılında haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz!

 

*SGK ek ödeme yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100’er puan eklenmesini istiyoruz!

 

*Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan SGK emekçilerine de 3600 ek gösterge istiyoruz!

 

*Hazine Maliye Bakanlığı’nda olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz!

 

*Ücretsiz yol ve yemek hizmeti istiyoruz!”

 

MERSİN 

 

BES Mersin Şubesi üyeleri de iş bırakarak SGK İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada basın metnini okuyan BES Mersin Şube TİS ve Hukuk Sekreteri Egemen Yıldız, EYT düzenlemesi ve 7440 sayılı yasa ile birlikte yaşanan yoğunlukla birlikte hem yurttaşın mağdur edildiğini hem de kendilerinin iş yükünün katmerlenerek arttığına dikkat çekti. Katmerlenerek artan iş yükü için “artık yeter” dediklerini belirten Yıldız, haklarını alana kadar mücadele edeceklerini kaydetti.

 

ADANA

 

Aynı kapsamda BES Adana Şubesi üyeleri, SGK İl Müdürlüğü önünde bir araya geldi. Açıklama metnini BES Adana Şube Başkanı Fatma Sarıoğuz Güney konuştu. 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version