Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bedenindeki şarapnel parçaları mücadelesini diri tuttu: Aydın’ın sesi olmaya geliyoruz

Bedenindeki şarapnel parçaları mücadelesini diri tuttu: Aydın'ın sesi olmaya geliyoruz


AYDIN – Qoser’da Mehmet Sincar için kurulan taziye evine yapılan bombalı saldırıda daha bebekken yaralanan Rojin Tanhan Doğan, Yeşil Sol Parti Aydın Milletvekili Adayı oldu. Doğan, Aydın’ın sesi olmak istiyor. 

 

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), 14 Mayıs genel seçimlerinde hedeflediği 100 milletvekilliğine ulaşmak için her yerde olduğu gibi Ege illerinde de yoğun bir çalışma yürütüyor. Yeşil Sol Parti’nin “Kazanma stratejisi” üzerinde yoğunlaştığı kentlerden biri olan Aydın’da da en az 2 vekil hedefleniyor.

 

2018 seçimlerinde Aydın’da vekil çıkartan HDP, dönemin ittifak yasasından dolayı vekilliği AKP’ye kaptırdı. HDP’nin 2018’de aldığı 68 bin 541 oyu katlamayı hedefleyen Yeşil Sol Parti, bu seçimde kentte 2 kadın vekili meclisi göndereceğini önüne koydu. 8 Milletvekili çıkarılan Aydın’da sadece MHP’den 1 kadın milletvekili bulunuyor.  

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Ebru Günay’ın birinci sıra adayı olduğu kentte, ikinci sıra adayı da Rojin Tanhan Doğan oldu. Mücadeleleri ve güçlü kadın kimlikleriyle bilinen Yeşil Sol Parti’nin 2 kadın adayı da kenti kadın rengine büründürmek için gece-gündüz çalışıyor. Milletvekili olan Ebru Günay deneyimli siyasetçi kimliği ile kentte heyecan yaratırken, Rojin Tanhan Doğan, çocukluğundan bu yana verdiği mücadelesi ve pozitif enerjisiyle seçmelerin dikkatini çekiyor.    

 

BEBEKKEN BOMBALI SALDIRIYA UĞRADI

 

Doğan, Mêrdîn’nin Nisêbîn (Nusaybin) ilçesinde iş bulma umuduyla Adana’ya göç eden bir ailenin çocuğu olarak 1992’de Adana’da doğdu. Seyhan’da Barbaros Mahallesi’nde Kürt ve Arap yoğunluklu bir mahallede büyüyen Doğan, mücadelesi birçok Kürt gibi doğar doğmaz başladı ve daha bebekken ölümden döndü. 1993 yılında katledilen ve akrabaları olan DEP Milletvekili Mehmet Sincar’ın taziyesi için Qoser’e (Kızıltepe) giden Doğan ailesi, buradaki taziye evine yapılan bombalı saldırıda yaralandı. Bir akrabasıyla birlikte damda uyudukları sırada yanına düşen bombayla yaralanan Doğan’ın vücudunun sol tarafına şarapnel parçaları isabet etti. Akrabası ile birlikte ağır yaralanan Doğan’ın tedavisi ise askerlerin engellemeleri nedeniyle yapılamadı. Askerlerin hastaneleri kapatmasından kaynaklı doktorların müdahale edemediği Doğan, Mardin Devlet Hastanesi’nde sabaha kadar annesi ile tek başına bekledi. Daha sonra doktor olan amcasının tedavi ettiği Doğan, halen vücudunda ki şarapnel parçalarıyla yaşıyor. Doğan’ın yara izleri ise mücadelesini hep diri tuttu.

 

KİMLİK VE KADIN MÜCADELESİ VERDİ

 

Vücudundaki yaraların hep farkında olan Doğan, 6 yaşındayken Mehmet Sincar’ın eşi Cihan Sincar’ın “Sen gazimizsin” demesiyle yaralarının nedenini öğrendi. O an büyük bir korku hissettiğini söyleyen Doğan, halen silah ya da yüksek bir ses duyduğunda çok korktuğunu belirtiyor. Farkındalığı böyle başlayan Doğan’ın, Kürt kimliğiyle tanışması ise ortaokul yıllarında oldu. Daha 7’inci sınıfa giderken Kürt kimliğinden kaynaklı dışlanan Doğan, mücadeleye de bu yaşlarda başladı. Liseye giderken 2008 yılında ailesiyle beraber tekrar memleketi Nisebîn’e dönen Doğan’ın, verdiği kimlik mücadelesi daha kapsamlı bir mücadeleye döndü. Kendi tabiriyle öteki olan herkes için mücadele etmeye başlayan Doğan, bu nedenle birçok zorlukta yaşadı.

 

AYRIMCILIĞA UĞRADI

 

Sporu çok seven ve hep sporcu olmak isteyen Doğan, vücudundaki şarapnel parçaları nedeniyle spor yaparken hep zorlandı. Doğan, sporun başka alanlarına yönelemese de, pes etmedi ve 2011 yılında Karabük Üniversitesi Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümünü kazandı. Kürt kimliğinden kaynaklı sorunlar yaşayan ve bakkalların ekmek bile vermediği Doğan, 2014 yılında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’ne yatay geçiş yaptı. Burada mücadelenin içinde olan Doğan, mezun olduktan sonra yıllarca atanmayı bekledi. Ataması yapılmadığı için bir süre ücretli öğretmenlik de yapan Doğan, okul yönetimi tarafından Kürt kimliğinden ötürü işinden çıkarıldı. Bu okula karşı açtığı işe geri dönüş ve tazminat davası halen devam ediyor. Bir süredir kentte esnaflık yapan Doğan, kadın ve Kürt kimliği için yıllardır verdiği mücadeleyi büyütmek için Yeşil Sol Parti’den Aydın Milletvekilli Adayı oldu.

 

‘KİMLİK MÜCADELESİNDEN ÇIKTI’

 

Sosyal ilişkilerinin hep iyi olmasına rağmen kimliğinden ötürü ayrımcılığa maruz kaldığını söyleyen Doğan, bunun da mücadelesini perçinlediğini vurguladı. Doğan, “Ben kaybettiğim bir tavşanım için günlerce ağlayan biriyim. Sürekli bir baskıya uğrayınca Kürt ya da Arap olmanın ne olduğunu sorgulamaya başladım. Ailemin ve bölgedeki insanların başından geçenleri öğrendim. Böylece benimde bu ülkede yaşamaya hakkımın olduğunun farkına vardım. Daha sonrasında ise ötekileştirilmiş, hor görülmüş, mağdur gören herkesi kendime yakın hissettim. Böylece olay kimlik mücadelesinden çıktı” dedi.

 

‘KADIN OLMAK ZOR’

 

“Türkiye’de kadın olmanın ayrı bir zorluğu var” diyen Doğan, Yeşil Sol Parti’nin Aydın’da bunu aşarak ilk iki sıraya kadın aday koyduğunu vurguladı. Diğer siyasi partilerin kadınları listenin sonlarına yazdığını kaydeden Doğan, “Kadınların her zaman en önde yer almasının tarafındayız. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi olarak kadınların, gençlerin, emekçilerin işçilerin, emeklilerin ve özellikler kadınların partisiyiz. Buradan 2 kadın vekil olarak Aydın’ın ve Aydın’daki tüm halkların sesi olmaya geliyoruz” dedi.

 

‘BİZ KURTARACAĞIZ’

 

Aydın’da seçim çalışmalarının çok renkli ve güçlü ilerlediğini söyleyen Doğan, tüm ilçelerde yoğun bir çalışma yürüttüklerini belirtti. Doğan, şöyle devam etti: “Partimizin kadının, gençliğin, işçinin, ekolojinin, doğanın partisi olduğunu anlatınca bize ayrı bir ilgi gösteriyorlar. Aydın’da çok ciddi bir ekolojik sorun var. Aydın’ın inciri ve zeytini tehlike altında ve biz parti olarak bunlar hakkında adım atacağımızı söylüyoruz. İnsanların gözlerindeki ışığı görebiliyoruz. Zaten Aydın’da mücadele veriyoruz ve bunun sonucunda Aydın halkını JES’ten biz kurtaracağız.”

 

‘2 KADIN OLARAK GELİYORUZ’

 

Yurttaşların seslerine ses vermesini isteyen Doğan, Yeşil Sol Parti’nin Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik, sosyal ve siyasal krizleri aşabilecek güçte olduğunu vurguladı. Meclise olabildiğince çok sayıda vekil ile giderek bunu başaracaklarının altını çizen Doğan, “Aydınlıların da buna katkı sunacağına inanıyorum. Özellikle kadınlardan ve gençlerden partimize destek bekliyorum. Nasıl ki beni bağırlarına bastılarsa inanıyorum ki buradan 2 kadın adayı da sesleri olmamız için Ankara’ya gönderecekler” diye konuştu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version