Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Azı yarar çoğu zarar: Muz’u çok fazla tüketmenin sonuçları…

Azı yarar çoğu zarar: Muz'u çok fazla tüketmenin sonuçları...


Artı Gerçek – Dünyanın en yaygın tüketilen meyvelerinden muz, sağlığa birçok açıdan yarar sağlıyor.

Bir muzda yaklaşık 100 kalori bulunuyor. Karbonhidrat miktarının fazla ve lif miktarının az olması nedeniyle bir porsiyon muz, yaklaşık üç porsiyon elmaya denk geliyor. Muzun faydalarının yanı sıra aşırı tüketilmesi halinde bazı olumsuz etkileri olabileceği belirtiliyor. İşte muzun bazı olası ‘zararları’…

Muz kabuğunda, “tiramin” adlı madde bulunuyor. Migren ağrısı çekenler için olumsuz etkisi olacağı belirtilen ‘tiramin’den kaçınmak için muzu soyarken liflerin tamamını soymaya dikkat edilmesi gerektiği belirtiliyor. Muz kabuğu birçok ülkede atıştırmalıkların içeriğinde yer aldığı için uzmanlar bunları tüketmeden önce dikkatli olunması uyarısı yapıyor.

Potasyon içeren muzun kalp sağlığına olumlu etkisi biliniyor. Ancak çok fazla muz tüketilmesi halinde hiperkalemi gelişebiliyor. Kanda çok fazla potasyum olması anlamına gelen hiperkalemi düzensiz kalp atışı, kas güçsüzlüğü ve geçici felce yol açabiliyor. Ancak bu durum çok fazla muz tüketilmesi halinde oluşabilecek bir durum. Yetişkinlerin günde 3.500 mg potasyum alması gerekiyor. Her bir muz ise 450mg potasyum içeriyor.

Muzdaki maddelerden biri de uyku getirici olarak bilinen triptofan. Triptofan zihinsel süreçleri ve reaksiyon süresini yavaşlatır. Muz, kas rahatlamasını sağlayan magnezyum da içerdiğinden, sabah tüketilmesi halinde ‘uyku’ yapabiliyor.

Uzmanlar aynı zamanda muzun kabızlık yaptığını ve potansiyel bir alerjen olduğunu belirtiyor. Eğer ragweed alerjiniz varsa, vücudun muza da alerjik reaksiyon göstermesi mümkün. Muzun bebeklere altıncı aydan sonra verilmesi tavsiye ediliyor.

Olgunlaşmamış muzlar çok fazla nişasta içerdiğinden, karın ağrısı ve kabızlık etkisi görülebiliyor.

Muzlar, gaz oluşturabilen çözünür lif ve fruktoz da içeriyor. Yoğun lif alımı halinde kalın bağırsak lifleri parçalamak için çok fazla çaba göstereceği için gaza neden olabilir.

MUZUN FAYDALARI

Muzun bilinen faydaları ise şöyle sıralanıyor:

Kalp sağlığı: Muzda bulunan potasyum, kalp atışları için gereken elektriğin vücutta akmasına yardımcı olan bir mineral elektrolittir. Ayrıca muz, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’ne göre yüksek potasyum ve düşük sodyum içeriği sayesinde kardiyovasküler sisteminizi yüksek tansiyona karşı da koruyabilir.

Depresyon ve ruh durumu: Muzda yüksek miktarda bulunan triptofan, vücutta seratonine dönüştürüldüğünden depresyona karşı etkilidir. Aynı zamanda B6 vitamini iyi bir uyku çekmenize, magnezyum da kaslarınızın rahatlamasına yardımcı olur.

Sindirim ve kilo kaybı: Muzda bol miktarda bulunan lif, düzenli olarak tuvalete çıkmanızı sağlar. Bir muz günlük lif ihtiyacınızın yaklaşık %10’unu karşılar. Ayrıca B6 vitamini vücudunuzu Tip 2 diyabete karşı korur ve kilo vermenize yardımcı olur. Muzun kilo vermede etkili olmasının sebebi şekerli olduğu için abur cubur yeme ihtiyacınızı köreltmesi, aynı zamanda doyurucu olmasıdır. Muz, egzersiz sırasında kan şekeri seviyesini de düzenler.

Görme yetisi: Her ne kadar görme yetisi deyince herkesin aklıma havuç gelse de muzun da görme yetisine katkısı oldukça büyük. Ulusal Sağlık Enstitülerine göre muzda az da olsa önemli miktarda bulunan A vitamini, göz sağlığına katkıda bulunmanın yanı sıra, normal ve gece görüşünüzü de korur. A vitamini içerisinde gözlerinizin etrafındaki zarları koruyan ve kornealarınıza ışığı ulaştıran proteinlerin bir elementi olan bileşenler bulunmaktadır. Diğer meyveler gibi muz da tedavisi bulunmayan, merkezi görüşünüzün bulanıklaşmasına sebep olan maküler dejenerasyona karşı faydalıdır.

Kemikler: Muz, içerisinde yüklü miktarda kalsiyum bulunmasa da kemiklerinizin güçlü kalmasına katkıda bulunur. The Journal of Physiology and Biochemistry dergisinde yayınlanan 2009 tarihli bir araştırmaya göre muzda yoğun miktarda fructooligosaccharide bulunur. Bunlar, sindirime yardımcı probiyotikleri güçlendirir ve vücudun kalsiyumu emmesine yardım eder.

Kanser: Elde edilen bazı bulgulara ortalama bir muz tüketimi böbrek kanserine karşı koruma sağlıyor. 2005 tarihli bir İsveç araştırmasına göre 75 öğünden fazla sebze veya meyve tüketen kadınlarda kanser riskinin %40 oranında azaldığı görüldü. Haftada dört ila altı arasında muz yiyen kadınların ise böbrek kanserine yakalanma riskini yarı yarıya indirdiği ortaya çıktı. Muzun böbrek kanserine karşı etkili olmasının sebebi, içerisinde yüksek miktarda bulunan antioksidan fenolik bileşeni olabilir. (HABER MERKEZİ)

***Kaynak: Artı Gerçek***
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version