Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Artı TV’nin ‘Ferhat Encü’ye tokat’ haberine ödül

Artı TV'nin 'Ferhat Encü’ye tokat' haberine ödül


Artı Gerçek – Gözaltında polislerce dövülerek katledilen Evrensel Muhabiri Metin Göktepe ve görevi başında yitirilen gazetecilerin anısına ilki 1998 yılında verilen Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri Ödül Töreni bugün gerçekleştirildi. Bu yıl düzenlen 26’ncısında kazananlara ödülleri Göktepe’nin doğum günü dolayısıyla Şişli Belediyesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evinde törenle verildi.

“Ferhat Encü’ye tokat, gazetecilere engelleme” başlıklı haberiyle Görüntülü Haber Ödülüne layık görülen Artı TV’den Mehmet Zeki Kaya ödülünü gazeteci Elif Ilgaz’ın elinden aldı.

Söz alan Kaya da, toplumsal olay, miting, eylem ve etkinliklerde ilk engellenenlerin gazeteciler olduğuna işaret ederek görüntüyü çektiği gün de engellendiğini dile getirdi. Kaya, buna rağmen haber takibini sürdüğünü dile getirerek, “Türkiye’de son otuz yılda birçok gazeteci katledildi. Ama özgür basın susmadı” diye belirtti. Kaya, ayrıca ödülünü Artı TV çalışanı kameraman Bilal Meyveci ve Özgür Söylemez ile paylaşmak istediğini söyledi. Kaya, “Çünkü Adalet nöbetini çoğunu onlar takip etti. Ben olmasaydım onlar olsaydı aynı şekilde bu reflekse bu görüntüyü alabileceklerdi” diye konuştu.

GÖRÜNTÜLERİ SİLMEK İSTEYEN POLİS DE KAYIT ALTINA ALINMIŞTI

Görüntülü haber ödülünü Artı TV’de 18 Aralık 2022’de yayınlanan “Ferhat Encü’ye tokat, gazetecilere engelleme” başlıklı haberiyle Mehmet Zeki Kaya kazandı. Haberde, hasta ve infazı yakılan tutukluların özgürlüğü için ailelerin yapmak istediği Adalet Nöbeti eylemine yönelik polis müdahalesinde, bir polisin HDP İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encü’ye tokat atması belgelenmişti. Olayı görüntülen Kaya gözaltına alınırken, kameraya el koyan polisin görüntüleri silmek istediği de kayıt altına alınmıştı.

YAZILI HABER ÖDÜLÜ TİMUR SOYKAN’A VERİLDİ

Bu yılki yarışmada Yazılı Haber Ödülü, 3 Aralık 2022 tarihinde BirGün’de ‘Karanlık dünya bir çocuğu yuttu’ başlıklı haberiyle Timur Soykan’a verildi. Haberde İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G’nin, altı yaşından itibaren ‘evlilik’ adı altında 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli’nin cinsel istismarına maruz bırakılması ifşa ediliyordu.

‘MET ÇIKMAZI’NA JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ

Görüntülü Haber Ödülü dalında “Met Çıkmazı” başlıklı haberiyle Jüri Özel Ödülüne layık görülen Voys Media Youtube kanalından muhabir Tunca Öğreten, kameramanlar Murat Baykara ve Ömer Çakan’ın ödülünü ise Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreter Yardımcısı Nuray Karagaz tarafından verildi. Ödülü alan Tunca Öğreten, Göktepe kadar anılan bir gazeteci olmak istediğini söyledi. Murat Baykara da, Göktepe adına ödül almaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Jüri, Görüntülü Haber dalında, muhabir Tunca Öğreten, kameramanlar Murat Baykara ve Ömer Çakan’ın, Voys Media Youtube kanalında 12 Ocak 2023 tarihinde yayınlanan ‘Met Çıkmazı’ başlıklı haberini de Jüri Özel Ödülü’ne değer gördü. Haber, uyarıcı metamfetamin (met) maddesinin yaygın kullanımı, sonuçları, ne kadar kolay ve ucuza ulaşılabildiği, maddenin tedavi merkezlerinde dahi satıldığı gibi noktalara dikkat çekiyordu.

FOTOĞRAF: BİZ DE ÖLDÜK AMA GÖMÜLMEDİK

Bu yılki yarışmada Fotoğraf Ödülü’nü, 19 Şubat 2023 tarihinde BirGün’de yayımlanan “Biz de öldük ama gömülmedik” başlıklı fotoğrafıyla Uğur Şahin kazandı. Antakya’da çekilen fotoğraf, on binlerce insanın yaşamını yitirdiği, milyonlarca insanı etkileyen 6 Şubat depremlerinden sonra yurttaşların durumunu anlatıyordu.

‘Biz de öldük ama gömülmedik’ | Fotoğraf: Uğur Şahin/BirGün

YEREL GAZETECİLİK: ABDALLAR

Dersim Gazetesinde yayımlanan “Herkesin sesini duyan var, onların yok: Abdallar depremde de ayrımcılığa uğruyor” başlıklı haberiyle Yerel Gazetecilik Ödülüne layık görülen Murat Güneş ödülünü Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin’in elinden aldı.

Yerel Gazetecilik Ödülü’nü de Murat Güreş, Dersim Gazetesi’nde 26 Şubat 2023 tarihinde “Herkesin sesini duyan var, onların yok: Abdallar depremde de ayrımcılığa uğruyor” başlığıyla yayımlanan haberiyle kazandı. Haberde, Gaziantep’in Nizip ilçesi, Şehreküstü, Karşıyaka gibi semtlerindeki açık alanlara, parklara derme-çatma çadır kuran Abdallar’ın, zor şartlar altında ayakta kalma mücadelesi anlatılıyordu.

TUTUKLANAN VE DEPREMDE ÖLEN GAZETECİLER İÇİN JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ

Jüri, bu sene ayrıca iki Jüri Özel Ödülü daha verilmesine karar verdi. Son dönemde toplu tutuklamalara maruz kalan Mezopotamya Ajansı ve Jin News muhabirlerine, Jüri Özel Ödülü verilmesi kararlaştırıldı.

Ödülü, gazeteciler adına Yeni Yaşam Gazetesi’nden Mehmet Şahin aldı. Söz alan Şahin, iktidarın gerçeğin duyurulmasından, görünmesinden hoşlanmadığını ancak Musa Anter ve Metin Göktepe’nin geleneğini sürdüren gazetecilerin her türlü zorluğa rağmen gerçeği peşinden gittiğini ve yansıttığını dile getirdi.

Jüri, depremde ölen gazetecileri anmak ve yaralanan gazeteciler adına depremde yaralanan gazetecilerden İskenderun Ses Muhabiri Akın Bodur’a Jüri Özel Ödülü verilmesini kararlaştırdı. 6 Şubat depremlerinde İskenderun Ses Gazetesi’nin sahibi ve kurucusu, Sürekli Basın Kartı sahibi Ayşe Figen Arlı da hayatını kaybetmişti. (HABER MERKEZİ)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version